Hyppää sisältöön

Tornion museoilla oli vilkas vuosi – Remontti jalkautti taidemuseon ihmisten keskelle

Tornionlaakson museo ja Aineen taidemuseo keräsivät päättyneenä vuotena runsaat yleisöt. Taidemuseo- ja kirjastorakennuksen remontti kiritti taidemuseon jalkautumaan kyliin ja kauppakeskukseen.

Tullimiesnukke ja tullattava vanha auto Tornionlaakson museon näyttelyssä.
Tornionlaakson museon näyttelyssä näkyy vanha paikallinen elämä tullauksineen ja rajamuodollisuuksineen. Kuva: Antti Ullakko / Yle
Pirkko Kukko-Liedes

Tornionlaakson museon näyttelyihin tutustui viime vuonna lähes 6 000 kävijää. Museon mukaan rajan avautuminen matkailulle kahden vuoden koronasulkujen jälkeen näkyi selvästi.

Museo kertoo tiedotteessaan, että ruotsalaiset läheltä ja kauempaa ovat jälleen löytäneet museon. Myös Haaparannan koululaisten kulttuuriperintövierailuja päästiin jatkamaan pitkän tauon jälkeen.

Alueellisena vastuumuseona Tornionlaakson museo hoitaa kulttuuriympäristön asiantuntija- ja viranomaistehtäviä. Vuonna 2022 museo antoi yli 300 lausuntoa esimerkiksi kuntien kaavoista, ympäristövaikutusten arvioinneista ja metsänkäyttöilmoituksista. Museon vastuualue ulottuu Simosta Muonioon.

Tornionlaakson museon aluevastuumuseotehtävä jatkuu, ja museolle palkataan alkuvuodesta uusi työntekijä korjausrakentamisen asiantuntijan virkaan.

Lisäksi museo saa Tornion ja Haaparannan kaupunkien tuen turvin kulttuuriperintökoordinaattorin kahdeksi vuodeksi. Koordinaattorin erityistehtävänä on hakea tornionlaaksolaiselle koskikalastukselle asemaa Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalla.

Taidekasvatus ja näyttelytoiminta vietiin uusiin paikkoihin

Aineen taidemuseo oli lähes koko viime vuoden evakossa Rajakartano-rakennuksen remontin vuoksi. Taidemuseo jalkautui aktiivisesti taidekasvatustoiminnallaan ja näyttely-yhteistyöllä kauppakeskuksen kanssa.

Kyliin jalkautunut taidekasvatustyö tavoitti lähes 4 900 torniolaista lasta, nuorta tai ikäihmistä eri puolilla kaupunkia. Taidemuseo järjesti vuoden aikana yli 300 taidetyöpajaa.

Aineen taidemuseo toi taidekokoelmansa kesällä esille Rajalla-kauppakeskuksen Galleria Kortteeriin. Väylän väki -näyttelyssä vieraili lähes 4 000 kävijää. Kauppakeskuksen tilassa pyöri myös Aineen taidemuseon taidekasvatustoimintaa, johon osallistui yli 700 henkilöä.

Aineen taidemuseon suurin rajayhteistyöprojekti oli Tilaa taiteilijuuteen – viittomakielisten ja vammaisten taiteilijoiden yhdenvertaisuushanke. Se tuotettiin yhteistyössä Haaparannan kaupungin ja Kulttuuria kaikille -palvelun kanssa Koneen säätiön rahoittamana syksyn 2022 ajan.

Hankkeessa neljä taiteilijaa ja taiteilijaparia työskenteli residenssissä Torniossa ja Haaparannalla. Residenssijakson päätteeksi järjestettiin yksityisnäyttelyitä molemmissa kaupungeissa. Ryhmänäyttely esitellään yleisölle Aineen taidemuseossa alkaneena vuonna.

Enemmän aiheesta:

Kemin museoissa kävi viime vuonna lähes 30 000 vierasta – Päivien kimallus ja Mauri-myrsky kiinnostivat eniten

Matkailu tuo buustin Lapin museoihin – saksalainen Nikolai Schmidt suuntaa aina ensiksi museoon, koska se auttaa ymmärtämään matkakohdetta

Vammaisilla taiteilijoilla on edelleen suuri kynnys taiteilijaresidensseihin – Torniossa ja Haaparannalla etsitään tilaa taiteilijuuteen

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme