Hyppää sisältöön

Lappilaisille maksettiin yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksia noin miljoona euroa vuonna 2021 – nyt korvauksen saa todella harvoin

Vuodenvaihteen jälkeen korvattavia lääkärikäyntejä tuetaan kahdeksalla eurolla per käynti. Aiemmin esimerkiksi lääkärikäynneistä korvattiin 10-15 prosenttia, eli keskimäärin 27 euroa tunnista.

1.1.2023 alkaen yksityisen terveydenhuollon Kela-korvaus on tasasuuruinen kahdeksan euroa. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Noin 28 000 lappilaista sai toissa vuonna Kela-korvauksia yksityisen sairaanhoidon tutkimus- ja hoitotoimenpiteisiin. Yhteensä korvattava summa oli noin miljoona euroa.

Vuodenvaihteessa korvausjärjestelmään tuli muutos ja suurin osa korvauksista on poistunut. Esimerkiksi fysioterapeutin ja sairaanhoitajan antamasta hoidosta, kuvantamistutkimuksista tai lääkärin tekemistä toimenpiteistä, kuten hedelmöityshoidoista ei saa enää korvausta. Myöskään matkoja ei korvata, jos toimenpide ei ole korvauksen piirissä.

Oikeus korvaukseen säilyy kuitenkin muun muassa psykiatrin ja hammaslääkärin antamasta tutkimus- ja hoitotoimenpiteistä. Muutoksesta syntyvä säästö on tarkoitus käyttää hoitajamitoituksen nostoon.

Enemmän aiheesta:

Nämä kymmenen tärkeää asiaa arjessasi muuttuvat vuonna 2023

Suosittelemme sinulle