Hyppää sisältöön

Analyysi: Ex-manageri ajoi Glen Kamaran koirankoppiin ja riiteli pelaajiensa kanssa ennen potkujaan – Huuhkajat-peluri jäänee silti Skotlantiin

Vaisusti pelannut Glen Kamara on jäämässä Glasgow Rangersiin. Manageri Giovanni van Bronckhorstin potkut ja Michael Bealen palkkaaminen olivat Kamaralle hyviä uutisia, kirjoittaa Yle Urheilun Samu Saatsi.

Giovanni van Bronckhorst ja Glen Kamara.
Glen Kamaran ja häntä kuvassa kättelevän manageri Giovanni van Bronckhorstin välien kerrottiin menneen ennen hollantilaisen saamia potkuja. Kuva: Getty Images
Samu Saatsi

Suomen maajoukkueen keskikentän avainpelaajiin kuuluvan Glen Kamaran kausi Glasgow Rangersissa on ollut vaisu.

Kamara joutui jo kauden alusta saakka kauas pelinsä mukavuusalueelta, minkä lisäksi hän kärsi nilkkavamman lokakuussa.

27-vuotiaan suomalaisen saama vastuu on kuluvalla kaudella pienentynyt.

Kun peilataan koko Kamaran aikaan Rangersissa, hän on pelannut tähän mennessä tällä kaudella vähiten 90-minuuttisia otteluita ja aloittanut vähiten otteluita avauskokoonpanossa.

Kaikesta tästä johtuen Kamara on ollut siirtohuhujen kohteena, mutta nyt näyttää siltä, että hän jää Rangersiin.

Rangers on tällä hetkellä Skotlannin pääsarjassa toisena, yhdeksän pisteen takamatkalla paikallisvihollistaan Glasgow Celticiä. Vaikka Glasgow'n sininen seura on kokenut tappion viimeksi marraskuun alussa, on seuran sisällä myllertänyt läpi kauden.

Pelillisesti pahimmiksi esityksiksi viime syksyllä kohosivat Mestarien liigan alkulohko-ottelut. Niissä Rangers sai vuorotellen selkäänsä Napolilta, Liverpoolilta ja Ajaxilta, maalierolla 2–13.

Paljon vaikeasta kaudesta henkilöityy managerina 21. marraskuuta saakka toimineeseen Giovanni van Bronckhorstiin. Käynnissä olevalla kaudella Rangersin pukukopin tunnelma tulistui van Bronckhorstin kovasta tavasta johtaa.

Uudeksi manageriksi nimettiin aiemmin Steven Gerrardin kakkosmiehenä Rangersissa toiminut Michael Beale. Beale on yksi suuri syy siihen, miksi Kamara jäänee Glasgow'hun huolimatta kaikista takaiskuista.

Haasteita ja takaiskuja

Glen Kamaran syksyyn ja talveen on mahtunut vaikeita hetkiä.

Hän avasi kautensa kahdella avauskokoonpanon paikalla heinä-elokuun vaihteessa. Sen jälkeen suomalainen löysi itsensä yhden ottelun verran katsomosta ja kolme kertaa penkiltä. Van Bronckhorst kertoi Kamaran kärsineen polvivaivasta.

Pelillisesti Kamara ei löytänyt van Bronckhorstin alaisuudessa lopulta lainkaan oikeaa paikkaansa. Hollantilainen peluutti hyvin paljon keskikentällä kahta ylempää ja yhtä alempaa pelaajaa, mikä tarkoitti Kamaran siirtymistä ylemmäs kentällä. Samalla hän haihtui kauemmas aiemmasta pelinrakentelutehtävästään, John Lundstramin vastatessa yksin keskikentän ankkuroinnista.

Pelilliset muutokset näkyivät Kamaran syöttötilastoissa.

Hänen avainsyöttöjensä määrä on pudonnut WhoScored-tilastopalvelun mukaan Skotlannin pääsarjassa 0,8 syöttöön per ottelu. Viime kaudella vastaava luku oli 1,3 syöttöä per ottelu.

Kamaran onnistuneiden syöttöjen prosentti on puolestaan tällä hetkellä sarjassa 84 prosenttia, kun viime kaudella hän antoi syöttönsä perille 90,8 prosentin tarkkuudella. Pelinrakenteluvastuu on kuihtunut, kuten peliaikakin.

Viisi keskikenttäpelaajaa ollut Rangersin nokkimisjärjestyksessä Kamaran edellä

Yli 300 minuuttia pelanneet Rangersin keskikenttäpelaajat kaudella 2022–23Pelatut minuutit yhteensä (Skotlannin Valioliiga ja europelit)
John Lundstram2096
Malik Tillman1518
Scott Arfield1039
Ryan Jack875
Fashion Sakala828
Glen Kamara671
Steven Davis612
Tom Lawrence348

Loukkaantumiset ovat olleet selkeästi yksi Kamaraa painanut seikka. Hän oli lokakuussa sivussa kuusi kamppailua johtuen nilkkavammasta, joka oli odotettua pahempi.

– Hänen olisi todennäköisesti pitänyt mennä leikkaukseen parin viimeisen kuukauden sisällä, mutta hän on pelannut kipujensa läpi, manageriksi noussut Michael Beale kertoi paria päivää ennen joulua, Ross County -ottelua ennakoivassa lehdistötilaisuudessa (siirryt toiseen palveluun).

Pelaajat vastaan van Bronckhorst

Skotlantilaismediat kertoivat van Bronckhorstin potkujen yhdeksi suureksi syyksi sen, että hän ajautui kauden aikana useiden pelaajien kanssa riitoihin ja menetti pelaajiston luottamuksen.

Jännitteitä riitti. The Athleticin toimittaja Jordan Campbellin mukaan (siirryt toiseen palveluun) jo Portugalin Algarvessa pidetyn harjoitusleirin viimeisenä iltana hollantilaisvalmentaja ja pelaajisto olivat ottaneet yhteen. Osa vanhemmista pelaajista oli ajautunut sanaharkkaan managerinsa kanssa siksi, että olivat juoneet enemmän alkoholia kuin joukkueen säännöissä oli sallittu.

Tämän jälkeen van Bronckhorstin välit menivät haastavana persoonana tunnetun hyökkääjä Alfredo Morelosin kanssa. HJK:sta Rangersiin siirtynyt maalitykki joutui loukkaantumisesta pelikentille palattuaan ”koirankoppiin”, eikä mahtunut kuin viidesti avauskokoonpanoon kauden alun aikana. Van Bronckhorst perusteli tätä pelaajan huonolla käytöksellä.

-
Giovanni van Bronckhorstin ja Alfredo Morelosin (oik.) välit murenivat hyvän alun jälkeen. Kuva: SNS Group via Getty Images

Jännitteet managerin ja pelaajien välillä näkyivät lopulta peleissäkin. St. Mirreniä vastaan pelatussa sarjapelissä Rangers-kapteeni James Tavernier äityi huutamaan takaisin managerilleen, joka oli sättinyt tätä siitä, ettei hän edennyt pallon kanssa.

Tuossa ottelussa The Athleticin mukaan (siirryt toiseen palveluun) myös Kamara ja van Bronckhorst ottivat yhteen.

The Athleticin mukaan Kamara olisi seurannut ottelua pelaajatunnelin läheisyydessä täysin pukeutuneena sen jälkeen, kun hänet otettiin ensimmäisen puoliajan jälkeen vaihtoon. Tavallisesti pelaaja seuraa tällaisessa tilanteessa ottelun loppuun vaihtopenkillä. Ottelun jälkeen tilanne oli kuumentunut kaksikon välillä kiivaaksi sananvaihdoksi.

– Minun piti vaihtaa hänet, koska mielestäni joukkue tarvitsi muutosta ja enemmän juoksuja keskikentältä oikeaan paikkaan. Siinä kaikki, manageri kuittasi pelin jälkeen.

Kamaran asianajaja Aamer Anwar kiisti syytökset Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

– Kamara on äärimmäisen ammattimainen ja aina kunnioittanut pomonsa tekemiä päätöksiä – hänen kantansa on, että erimielisyyttä ei ollut ja kaikki väitteet perustuvat spekulaatioon tai valheeseen.

Takaisin tuttuun?

Michael Beale on ennättänyt nyt valmentaa viisi ottelua sinipaitoja. Näistä Rangers on voittanut neljä. Kamara on ollut avauskokoonpanossa neljästi ja pelannut kaksi kertaa täydet minuutit.

Kamara on tuttu mies Bealelle aiemmalta Rangers-ajaltaan. Sittemmin Aston Villassa Gerrardin kakkosmiehenä ja QPR:ssa oman manageriuransa käynnistänyt Beale on ylistänyt Kamaraa lausunnoissaan ja kertonut kaksikolla olevan ”fantastisen hyvät” välit. Kamara tuli hyvin toimeen Gerrardin ja Bealen kanssa. Kamara kertoi aiemmin Ylen minidokumentissa Liverpool-legenda Gerrardin olleen suurin syy Rangersiin siirtymiseen.

Minidokumentti Glen Kamarasta

– Haluaisin hänen olevan aina Rangersissa, jota valmennan tai katson. Minusta Glen parhaana versionaan on liian hyvä pelaamaan häntä jahtaavissa joukkueissa, Beale puolestaan kertoi seuraan tultuaan.

Niin, ne siirtohuhut.

Kamaraa on viety muualle Skotlannin suurimmasta kaupungista jo liki kahden kauden ajan. Vuorotellen Ranskaan, Italiaan tai Englantiin, muun muassa. Syynä on ollut peliesitysten taso, välillä hyvässä valossa, tällä kaudella Rangers-kannattajien silmissä monesti huonossa.

Siirtyminen ulkomaille oli likellä jo kesän siirtoikkunan sulkeutuessa. Ranskan pääsarjassa pelaava nizzalainen OGC Nice ehti jo lisäämään Kamaran verkkosivuilleen kokoonpanoonsa, mutta siirto suli viime hetkillä.

Siirto tammikuussa on ollut syksyn tapahtumien jälkeen entistäkin kuumempi puheenaihe.

Bealen saapuminen seuraan kuitenkin muuttaa asioita, sillä hänen taktinen ajatuksensa ja pelifilosofiansa Rangersissa perustuvat paljon Gerrardin aikoihin. Tuossa sapluunassa Kamara pääsee pelaamaan ”oikealla paikallaan”, keskikentän toisena pohjapelaajana.

Mikäli Kamara saa samalla korjattua horjuneen itseluottamuksensa (siirryt toiseen palveluun) ja saa vastuuta, on se erinomainen uutinen EM-karsinnat maaliskuussa aloittavalle Huuhkajille.

-
Michael Beale (oik.) ja Steven Gerrard toimivat parivaljakkona usean vuoden. Kaksikon yhteinen valmennustyö päättyi Gerrardin saadessa potkut Aston Villan peräsimestä. Kuva: PA Images via Getty Images

Suosittelemme sinulle