Hyppää sisältöön

Ilmanlaatu huononi Rovaniemellä alkuviikosta jopa välttäväksi

Rovaniemellä aloitettu ilmanlaadun mittaus paljastaa, että ilmanlaatu on joinakin päivinä ollut tyydyttävä ja käynyt jopa välttävän puolella. Päästöissä voi näkyä talviturismin dieselbussien osuus.

Ilmatieteen laitoksen ilmanlaadun mittausasema Rovaniemellä Rovakadun ja Ruokasenkadun kulmassa. Mittaukset kestävät tämän vuoden. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Rovaniemen ilmanlaatua mitataan tämä vuosi. Keskustassa Rovakadun ja Ruokasenkadun kulmassa oleva mittausasema havaitsee erityisesti liikenteen päästöjä. Mittausta voi seurata Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Keskustan mittauspiste paljastaa, että ilmanlaatu on joinakin päivinä ollut tyydyttävä ja käynyt paikoin jopa välttävän puolella. Tutkijaa ilmanlaadun huononeminen ei yllätä.

Ilmatieteen laitoksen ilmanlaadun asiantuntijan Antti Mannisen mukaan kaupunkikeskustan ilmanlaatu heikkenee tyynillä pakkaskeleillä helposti hyvästä tyydyttäväksi.

– Se on melko tyypillistä kaupunkien keskustoissa nyt talvisin. Ilma sekoittuu heikosti, ja aamuruuhkan sekä iltapäiväruuhkan aikaisen liikenteen aiheuttamat päästöt jäävät herkästi siihen hengityskorkeuksille. Tämä vaikuttaa huonontavasti ilmanlaatuun.

Mannisen mukaan Rovakadun asemalla mitataan liikenteen päästöjä ja hyvin todennäköisesti vuoden alun päästöt ovat peräisin autoliikenteestä.

Matkailijoita on ollut Rovaniemellä runsaasti. Onko sillä merkitystä, että heitä kuljetetaan dieselbusseilla?

– Varmasti jonkun verran sillä on ollut vaikutusta, liikennemäärät ovat sen osalta lisääntyneet.

Korkalovaarassa mitataan tulisijojen vaikutusta

Ilmatieteen laitoksen toinen Rovaniemen ilmanlaadun mittauspiste on Korkalovaarassa omakotitaloalueella.

– Korkalovaarassa tarkkaillaan pientaloalueen puun pienpolton aiheuttamaa vaikutusta ilmanlaatuun. Siellä mittausasemalla on hiukkaskeräin joka kerää kuuden vuorokauden välein vuorokausisuodatinnäytteitä, jotka analysoidaan laboratoriossa, Manninen kertoo.

Rovaniemen keskustan liikenteen päästöjä ja Korkalovaaran omakotitalojen leivinuunien ja takkojen savupäästöjä mitataan tämä vuosi. Laitteiden keräämät tiedot analysoidaan ja niistä julkaistaan raportti ensi vuonna.

Kemin ilmanlaadusta tehtiin vastaava raportti vuonna 2021. Sen mukaan Kemin keskustan ilmanlaatu vuonna 2021 oli 89 prosentissa mittauspäivistä hyvä tai tyydyttävä. Välttävää ilma oli kahdeksassa prosentissa päivistä, huonoa kahdessa ja erittäin huonoa yhdessä prosentissa päivistä.

Suurin osa huonon ilmanlaadun päivistä oli kevään katupölykaudella huhtikuussa.

Suosittelemme sinulle