Hyppää sisältöön

Hybridikeskuksesta ahdistelun vuoksi lähtenyt virkamies sai palata Supoon – Ex-sisäministeri Kari Rajamäki odottaa Supolta selvitystä

Suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin mukaan virasto ei voi ottaa kantaa Matti Saarelaisen tapaukseen. Supon osastopäällikkö kertoo STT:lle, ettei syytä Saarelaisen paluulle tiedetty vuonna 2019.

Matti Saarelainen.
Ennen paluutaan suojelupoliisiin Matti Saarelainen toimi Hybridikeskuksen johdossa. Saarelainen kuvattu Hybridikeskuksen taustatilaisuudessa Helsingissä 1. syyskuuta 2017. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva
Jesse Mäntysalo,
Kristiina Tolkki

Entinen sisäministeri Kari Rajamäki arvioi, että Suojelupoliisin hyväksyttävyys säilyy vain, jos Supo pystyy avaamaan päätöksiään.

– Suojelupoliisi ei voi salata asioita, jotka on tuotava esille oikeudenmukaisuuden ja laillisuuden varmistamisen takia. Sellaisia asioita ovat esimerkiksi kansalaisuusprosessit ja Supon omat rekrytoinnit.

Entinen sisäministeri Kari Rajamäki kertoi Iltalehdelle, että ulkomaalaiskeskusta johtanut Matti Saarelainen sai käytännössä potkut Ulkomaalaisviraston johtajan paikalta vuonna 2004. Rajamäen mukaan syynä oli Saarelaisen nimittämän ja tämän alaisena työskennelleen osastosihteerin lahjusrikos.

Saarelainen sai erottamisen jälkeen paikan Suposta. Nyt hän on eläkkeellä. Suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin mukaan Supo ei voi ottaa kantaa entiseen työntekijäänsä kohdistuvaan julkiseen keskusteluun.

Ex-ministeri Kari Rajamäki toteaa, että Suojelupoliisi ei voi aina itse valita, milloin olllaan avoimia ja milloin ei.

STT uutisoi lauantaina, että Hybridikeskusta vuosina 2017–2019 johtanut Matti Saarelainen joutui lähtemään virastaan seksuaalisen häirinnän vuoksi. Syytä ei aikanaan kerrottu julkisuuteen. Saarelainen ei vastannut STT:n yhteydenottopyyntöön.

Pelttari toteaa Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että Supo puuttuu omaan toimintaansa vaikuttaviin sisäisiin asioihin matalalla kynnyksellä, mutta ei voi ota kantaa muiden virastojen tai tahojen sisäisiin asioihin.

– Viraston toimialan takia emme voi – omaa toimintaamme vaarantamatta – avata selvityksiämme ja asioiden taustoja juurikaan julkisuudessa. Myös Supoa koskeva lainsäädäntö velvoittaa meidät tähän, Pelttari tviittaa.

Hän lisää periaatteen soveltuvan myös Saarelaisen tapaukseen.

Supon sisäisten palveluiden osastopäällikkö Teemu Lehti kertoo STT:lle, ettei Supossa tiedetty, miksi Saarelainen palasi Hybridikeskuksesta Supoon vuonna 2019.

Suposta kerrotaan Ylelle, ettei asiaan ole tässä vaiheessa muuta kommentoitavaa.

Ahdistelusyytöksiä ja kysymyksiä herättänyt nimitys

Vuonna 2019 Hybridikeskus kertoi johtajavaihdoksesta (siirryt toiseen palveluun), jonka myötä Matti Saarelaisen kerrottiin siirtyvän takaisin Supoon. Saarelainen oli lähtenyt sieltä vuosia aiemmin virkavapaalle.

Aiempi lähtö ulkomaalaisvirastosta liittyi Iltalehden mukaan tapaukseen, jossa osastosihteeri sai lahjuksia vuosina 2000–2003 lähinnä turkkilaisilta maahantulijoilta, jotka toivoivat tämän kiirehtivän heidän oleskelulupahakemuksiaan.

Helsingin hovioikeus tuomitsi osastosihteerin seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Rajamäki kertoo IL:lle pyytäneensä tuolloin Saarelaista eroamaan, koska tämä oli ollut keskeisessä roolissa nostamassa naisen osastosihteeriksi talon sisältä.

Saarelainen arvelee IL:lle, että naista esitti tehtävään joku muu kuin hän.

Kari Rajamäki lausuu Iltalehdessä, että osastosihteeriksi ylennetyn naisen tausta oli niin kyseenalainen, ettei tätä olisi pitänyt nimittää tehtävään. Nainen oli 1970-luvulla työskennellyt Neuvosto-Virossa KGB:n pyörittämän matkailupalvelu Inturistin tulkkina.

IL kertoo naisen velipuolen olevan tunnettu vakooja Herman Simm, joka välitti Naton salaisia tietoja Venäjälle.

Simm paljastui vuonna 2008, joten Suomen viranomaisilla ei ollut tietoa hänen toiminnastaan vielä lahjusjutun tutkinnan aikaan.

Lisäksi Iltalehti on kertonut aiemmin (siirryt toiseen palveluun), että Supon tiedossa oli, että Saarelainen oli auttanut järjestämään Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvalle venäläisoligarkille Gennadi Timtšenkolle Suomen kansalaisuuden vuonna 1999. Timtšenko oli Supon tarkkailussa KGB-yhteyksiensä vuoksi.

Korruptio on rehottanut Venäjän presidentin Vladimir Putinin pitkällä valtakaudella. Putinin lähipiiri on tehnyt itselleen miljardiomaisuuden. Heidän joukossaan on myös venäläis-suomalainen liikemies Gennadi Timtsenko sekä Rotenbergin perhe, joiden kahdella jäsenellä on Suomen kansalaisuus. Toimittajana Jyri Hänninen.

Juttuun lisätty 4.1.2023 klo 15.53 maininta, että Suposta ei kommentoida asiaa Ylelle enempää.

Suosittelemme sinulle