Hyppää sisältöön

Keski-Suomessa uudenlaista tukea itsetuhoisten läheisille – apua voi saada vertaistuesta etänä

Helmikuussa aloittavassa vertaistukiryhmässä käydään läpi muun muassa tuntemuksia, joita itsetuhoinen läheinen aiheuttaa omaisissa.

Mikko-pojan käsikirjoittama jäähyväisviesti: "Kiitos, anteeksi, hyvästi."
Monille itsetuhoisten omaisille esimerkiksi erilaiset viimeiset viestit voivat ovat tuttuja. Kuva: Tero Kyllönen / Yle
Heli Kaski

Keski-Suomessa itsetuhoisten henkilöiden läheisiä pyritään auttamaan uudella tavalla.

Maakunnassa aloittaa helmikuussa Huoleen tukea -vertaistukiryhmä.

Teams-yhteydellä, etänä toimiva ryhmä on suunnattu keskisuomalaisille, joiden läheinen, ystävä tai perheenjäsen käyttäytyy itsetuhoisesti.

Ryhmässä on tarkoitus tarjota vertaistuen lisäksi tietoa auttavista tahoista ja siitä miten saa itselleen tukea ja voimia arkeen.

Vertaistukiryhmän järjestää Keski-Suomen hyvinvointialue yhdessä Keski-Suomen mielenterveysomaiset –FinFamin ja Apua Ajoissa! -itsemurhien ehkäisyhankkeen kanssa.

Vertaistukiryhmä kokoontuu Teamsin välityksellä kolme kertaa helmi–maaliskuussa. Ensimmäinen kokoontuminen on 2. helmikuuta.

Ryhmän ohjaajina toimivat omaistyöntekijä Anne-Riitta Merta, psykologi Saara Hytönen sekä hankekoordinaattori Vaula Ollonen.

– Itsetuhoisuus on kriisi myös läheisille. Ryhmässä käydään läpi esimerkiksi erilaisia tuntemuksia, joita itsetuhoinen läheinen aiheuttaa omaisissa. Ryhmästä saa vertaistukea ja tapaamisissa varataan aikaa yhteiselle keskustelulle, kuvailevat ohjaajat.

Vertaistukiryhmään osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista (siirryt toiseen palveluun) (hyvaks.fi). Ryhmään otetaan 5–10 osallistujaa. Ryhmässä käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia ja osallistujat voivat puhua omasta tilanteestaan sen verran kuin itsestä tuntuu hyvältä.

Suosittelemme sinulle