Hyppää sisältöön

Jatkajaa ei löytynyt, yritys piti myydä ketjulle – Juha Hietanen: Kemijärvi tarvitsee uusia, nuoria yrittäjiä

Yrittäjä Juha Hietanen kaipaa aktiivisempaa otetta Kemijärven markkinointiin uusille yrittäjille. Hietanen joutui myymään vanhan perheyrityksensä, kun hän ei löytänyt jatkajaa silmälasiliikkeeseen.

Kemijärveläinen yrittäjä Juha Hietanen seisoo viherseinän edessä.
Yrittäjä Juha Hietanen haluaa markkinoida Kemijärveä ja Itä-Lappia nuorille yrittäjille. Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle
Jyri Tynkkynen

Juha Hietasen perhe on toiminut yrittäjänä Kemijärvellä vuodesta 1928. Sen vuoden syksyllä Hietasen äidin isä Manne Ilmari Hämäläinen tuli Kainuusta perheineen Kemijärvelle.

Isoisä kävi tutkimassa tilannetta jo edellisenä kesänä. Silloin hänelle kerrottiin, että Kemijärvellä rahaa riittää.

– Papalle kerrottiin, että ’kemijärveläinen’ eli tuhatlappunen liikkuu paikkakunnalla, kun siellä oli paljon metsäteollisuutta ja se oli metsämiesten keskuspaikka, Hietanen sanoo.

Juha Hietasen isoisä perustikin Kemijärvelle kellosepänliikkeen, jonka ohessa myytiin silmälaseja. Hietasen äiti valmistui optikoksi vuonna 1956 ja hän perusti oman liikkeen Kemijärvelle pari vuotta myöhemmin.

Hietanen itse valmistui optikoksi vuonna 1992 ja on toiminut yrittäjänä 15 vuotta.

Joulukuussa Hietanen myi Koillis-Optiikan liiketoiminnan Silmäasema-ketjulle sen jälkeen, kun Kemijärvelle ei saatu palkatuksi uutta optikkoa viime syksynä.

Silmäaseman kanssa keskusteltiin noin vuoden ajan liiketoimintakaupasta, Hietanen sanoo.

– Monta unetonta yötä mietin, kun meillä on kuitenkin vanha perinteet, mutta en löytänyt yritykselle enää jatkajaa ja uusien yrittäjien hakeminen tällaiselle pienelle paikkakunnalle on lähes mahdotonta.

Onko Kemijärvi hiipumassa?

Vielä viime vuosisadan lopulla Kemijärvellä meni hyvin: Stora Enson sellutehdas, Salcomp ja monet muut yritykset työllistivät runsaasti ihmisiä.

Kemijärven erikoiskaupoissa oli niin hyvä valikoima, että ihmiset tulivat sinne Rovaniemeltä shoppailemaan.

Sen jälkeen Salcompin tehdas on siirtynyt Kiinaan, sellutehdas on lopettanut toimintansa ja moni muu yritys on lakkautettu kokonaan. Toisen asteen koulutustakin on vähennetty rajusti.

Silti Hietanen sanoo, että Kemijärvellä on toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

– Yritystoiminta on vielä järkevällä pohjalla, ja meillä on paljon hyviä yrityksiä. Mutta toivoisin sitä, että Kemijärvelle saataisiin lisää yrittäjiä ja uutta vetovoimaa.

Hietanen jatkaa myös itsekin yrittäjänä sen lisäksi, että hän työskentelee neljä päivää viikossa Silmäasemalla. Keskiviikkopäivä menee optikkona Sallan Silmälasissa, ja yrittäjän aikaa vie myös luontais- ja hyvinvointituotekauppa Aito.

”Kemijärvelle pitää saada nuoria yrittäjiä”

Kemijärvellä on tapahtunut myös paljon positiivista. Esimerkiksi Keitele Groupin liimapuutehdas työllistää reilut sata ihmistä, Hietanen sanoo.

– Biojalostamohanke on edelleenkin käynnissä, ja odotukset meillä on todella suuret. Sitten on Savukosken suunnalla Soklin kaivoshanke, joka on edennyt pidemmälle.

Näissä hankkeissa on tosin se ongelma, että ne eivät ehkä toteudu – ainakaan nopeasti. Hietasen mukaan tarvitaankin lisää aktiivisuutta kaupungin omilta yrittäjiltä.

– Kemijärven yrittäjillä on tulossa seminaari, jossa keskustellaan, miten me lähdettäisiin Kemijärveä kehittämään tästä eteenpäin. Eli millä tavalla meidän pitäisi kehittää Kemijärveä, jotta me saataisiin nuoria uusia yrittäjiä.

Juha Hietanen kaipaa muun muassa aktiivisempaa otetta markkinointiin. Yhdeksi mainosvaltiksi hän nostaa ilmanlaadun.

– Meillähän on Itä-Lapissa maailman puhtain ilma, ja sitä ”fresh airia” pitäisi lähteä myymään ympäri maailmaa.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle