Hyppää sisältöön

Asukkaat pohtivat kovia keinoja, kun roskat kasautuvat astioihin Jurvassa – "Mies sanoi tekevänsä nuotion pihaan"

Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevassa Jurvassa ei ole tänä vuonna ollut jätekuljetusta. Roskisten täyttyessä asukkaat ottavat luovia keinoja käyttöön. Uusi kuljetusyrittäjä on kuitenkin löytynyt.

Roskapusseja vajaan jäteastian sisällä.
Jurvassa roska-astioiden tyhjentämistä voi joutua nyt odottamaan. Kuva: Mirva Ekman / Yle
Matti Rinnekangas,
Mirva Ekman

– Aika surkeaa toimintaa on ollut, en olisi uskonut.

Näin toteaa jurvalainen Marjo Öling jätesopasta. Kurikan kaupunginosassa Jurvassa ei ole neljään päivään ollut jätekuljetusyrittäjää ollenkaan.

Vuosia jurvalaisten jätteitä kuljettanut Suupohjan Kuljetus lopetti jätteidenkuljetuksen vuodenvaihteessa, koska koki jatkamisen mahdottomaksi muun muassa pidentyneiden kuljetusmatkojen takia. Muutos liittyy siihen, että Jurvan jätehuoltovastuu siirtyi vuodenvaihteessa Botniaroskilta Lakeuden Etapille.

– Kaikki ovat olleet tyytyväisiä edelliseen kuljetusyrittäjään. Ymmärretään kyllä, miksi hän lopettaa, Öling sanoo.

Nyt tilalle on tulossa jalasjärveläinen Jalasjäte. Ölingin mukaan ihmisiä huolettaa, kuinka kauan menee, että jätekuljetus toimii taas. Hänen mielestään jätteitä ei voi kasata varastoihin odottamaan kuljetusta, vaikka niin on kehotettu.

– Se kerää rottia. Meillä ainakin mies sanoi tekevänsä nuotion pihaan. On myös puhuttu, että mennään koko Jurva yhteisvoimin kippaamaan roskat sinne, minne ne pitäisi viedä.

Lue lisää: 3 000 asukkaan jätteet ovat kasaantuneet, koska kukaan ei kuljeta niitä pois – Jurvassa syntyi tilanne, joka on poikkeuksellinen koko Suomessa

Ölingiä sapettaa myös ehdotus siitä, että roskia voisi itse viedä kaatopaikalle. Se tulisi liian kalliiksi. Hän vain olisi toivonut, että päättävät tahot olisivat reagoineet asiaan aikaisemmin.

Markku Keski-Nikkolan jäteastia pitäisi tyhjätä tulevalla viikolla. Vaihtoehdot ovat polttaa jätteitä itse tai viedä yleiselle kaatopaikalle.

– Osa menee omaan pannuun, ei auta mikään.

Myös Keski-Nikkolan mielestä Kurikan kaupungilla on ollut aikaa reagoida vaikka kuinka pitkään. Asiat ovat hoituneet hyvin ennen vuodenvaihteen muutosta.

Seppo Mylläri jakaa Keski-Nikkolan ihmettelyn. Vuosia toiminut järjestelmä pistettiin lakiin vedoten uusiksi sillä perusteella, että Kurikassa voi olla vain yksi jätteiden vastaanottopaikka, Mylläri kuvailee.

– Suomessa on sellaisiakin paikkoja, joissa näin ei ole tehty. Ei tämä ainakaan Kurikan yhteistä asiaa vie eteenpäin, koska sorretaan näin selkeästi jurvalaisia, hän sanoo.

Ongelmaan on löytymässä ratkaisu, kun Jalasjäte alkaa tarjota jätekuljetusta jurvalaisille. Yhtiö tekee sopimukset suoraan asiakkaiden kanssa. Jäteautot liikahtavat viimeistään helmikuun alussa ja aiemminkin, jos vain tulee tarpeeksi asiakkaita.

– Valmiudet meillä on lähteä vaikka ensi viikolla, se ei ole mikään ongelma, yrittäjä Marko Luhtanen sanoo.

Hän toivoo jurvalaisilta ymmärrystä ja kertoo yrityksensä hoitavan työt jätekuljetukset ihan samalla tavalla kuin aiempi yritys.

Myös Lassila & Tikanoja Ympäristöpalvelut alkaa tarjota Jurvan alueelle poltettavan jätteen ja bio- ja pakkausjätteiden kuljetuksia.

Terveyskeskuksen edustalla oleva jäteastia, johon kulkee roskakuilu keskuksen sisältä.
Jurvan terveyskeskuksen jätteistä huolehtii viime kädessä Lakeuden Etappi. Kuva: Mirva Ekman / Yle

“On ollut ihan mahdottomuus jatkaa”

Jätekuljetukset vuodenvaihteessa lopettaneen Suupohjan Kuljetuksen toimitusjohtajan Anne Laitalan mukaan yhtiöllä ei ollut mahdollisuuksia jatkaa työtä Jurvassa.

Hänen mukaansa yhtiö ei saanut vastauksia kysymyksiinsä jäteasiamieheltä, jätelautakunnalta ja jätehuoltovastuun ottaneelta Lakeuden Etapilta. Yritys halusi muun muassa tietää, voiko se siirtokuormata tai tyhjätä edelleen entiseen paikkaan Botniaroskille, koska polttolaitos on kuitenkin sama, johon jätteet lopulta menevät, Laitala kertoo.

Hänen mukaansa ajaminen Botniaroskin sijaan Lakeuden Etapille pidentää matkoja huomattavasti. Laitalan mukaan ajamista tulisi lisää neljä tuntia päivässä, ja pakkausauton taksa on noin sata euroa tunnilta. Asiakkaiden maksuja yhtiö ei halunnut nostaa.

Laitalan mukaan Lakeuden Etapilta vastattiin, että siirtokuormaus ei onnistu. Siirtokuormaus tarkoittaa sitä, pakkausautojen kuormat viedään lopuksi yhdellä autolla jätekeskukseen.

Lakeuden jätelautakunnan jätehuoltopäällikön Jenni Laitilan mukaan kaikkiin Suupohjan Kuljetuksen kysymyksiin on vastattu. Hänen mukaansa jätelautakunta vahvisti Lakeuden Etapille kirjallisesti jätteiden siirtokuormauksen sallimisen Suupohjan Kuljetukselle.

Tyhjäämisen jatkaminen Botniaroskille sai punaista valoa.

Suupohjan Kuljetuksen toimitusjohtajan Anne Laitalan mukaan mikään laki ei estä kuntaa käyttämästä kahta jäteyhtiötä tai jätelautakuntaa, vaikka näin on väitetty.

– Se on Kuntaliiton asiantuntijan tulkinta laista. Onhan Sastamalassakin iso kuntaliitos, eikä siellä ole tarkoitus muuttaa järjestelmää, mutta Kurikassa on vähän eri laki.

Jätelautakunnan Jenni Laitilan mukaan laki on asiassa selkeä. Saman kunnan alueella ei voi toimia kahta eri jätelautakuntaa ja kahta eri kunnallista jäteyhtiötä.

Juttua korjattu 5.1.2023 kello 16.55. Lisätty jätelautakunnan kommentit siirtokuormauksesta ja lain tulkinnasta. Täydennetty myös tieto siitä, että toinenkin yhtiö alkaa tarjoa alueelle jätekeräystä. Korjattu kuvatekstiä terveyskeskuksen jätteiden keräämisvastuusta: Kurikan kaupunki on siirtänyt jätehuollon vastuun perustamalleen jäteyhtiö Lakeuden Etapille.

Juttua voi kommentoida torstaihin kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle