Hyppää sisältöön

Tornio ja Keminmaa ovat reklamoineet sairaanhoitopiirin laskusta – eivät aio vieläkään maksaa käyttämiään erikoissairaanhoidon palveluita kokonaan

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on laskuttanut omistajakuntia sairaanhoitopiirin alijäämistä. Lasku perustuu siihen, kuinka paljon kunnat ovat käyttäneet erikoissairaanhoidon palveluita.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirille on kertynyt noin 9,2 miljoonan euron alijäämä, jonka se on laskuttanut omistajakunnilta niiden käyttämien palveluiden perusteella. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Keminmaa ja Tornio eivät vieläkään hyväksy Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alijäämien kattamista käytettyjen palvelujen perusteella. Kunnat ovat reklamoineet sairaanhoitopiirin laskusta, joka perustuu siihen, kuinka paljon kunnat ovat käyttäneet palveluita.

Keminmaan ja Tornion mielestä alijäämät pitäisi kattaa sairaanhoitopiirin omistussuhteiden mukaan. Jos tehtäisiin niin, joutuisi lähinnä Kemi maksamaan osan torniolaisten ja keminmaalaisten käyttämistä palveluista.

– Perussopimusta voidaan tulkita kahdella eri tavalla. Esittelijän ja päättäjien velvollisuus on katsoa kunnan etua, kommentoi Tornion kaupunginjohtaja Jukka Kujala.

Kujala uskoo, että kiistasta huolimatta kuntien välinen yhteistyö onnistuu jatkossa.

– Yhteistyötä tarvitaan joka tapauksessa. Uusia projekteja tulee ja niitä pystytään viemään eteenpäin hyvällä yhteistyöllä, Kujala sanoo.

Tornio ja Keminmaa ovat hyväksyneet sairaanhoitopiirin laskusta omistusosuuden perusteella lasketun summan. Tornio on jättänyt maksamatta laskusta noin 530 000 ja Keminmaa noin 250 000 euroa.

Keminmaa on myös tehnyt oikaisuvaatimuksen sairaanhoitopiirin hallituksen alijäämien kattamista koskevasta päätöksestä.

Aiheesta aiemmin:

Keminmaa ja Tornio eivät aio maksaa kaikkia erikoissairaanhoidon kulujaan – Kemille on tulossa maksajan rooli

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle