Hyppää sisältöön

Ukrainan hätäapukamiinoita hitsataan ympäri Suomea – myös Tampereen aikuiskoulutuskeskus tarttui haasteeseen

Sotaolosuhteissa kamiinoilla voidaan sekä lämmittää koteja että valmistaa ruokaa.

Kolme miestä seisoo työvaatteissa hitsauspäydän edessä. Pöydällä on kamiina.
Opiskelijat Abhi Gupta ja Jesse Rontu valmistavat hätäapukamiinoita Ukrainaan kouluttaja Markus Pakosen (kesk.) ohjauksessa. Kuva: TAKK
Heli Mansikka

Eri puolilla Suomea innostuttu valmistamaan hätäapuna kamiinoja Ukrainaan. Esimerkiksi Lappeenrannassa toimiva LUT-yliopisto on haastanut metallialan yritykset ja oppilaitokset mukaan.

Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa TAKKissa on tartuttu haasteeseen, ja ensimmäinen 36 hätäapukamiinan erä on työn alla. Tavoitteena on, että kamiinat saadaan lähtövalmiiksi tammikuun aikana.

TAKKin opiskelijat rakentavat kamiinat Konekansa.net:ssä julkaistujen piirustusten pohjalta. Koneharrastajien nettifoorumi Konekansa.net on suunnitellut ne ryhmätyönä joulukuussa 2022. Valmistusohjeet löytyvät foorumin sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Kouluttaja Markus Pakosen mukaan kamiina on toimiva harjoitustyö levytyön ja hitsauksen opiskelijoille eli hyvän tekeminen vie samalla opintoja eteenpäin. Kamiinoiden piirustukset ja valmistusohjeet saa kuka tahansa ladattua netistä.

Haastammekin muut oppilaitokset mukaan kamiinoiden tekoon. Aloittaminen on tehty helpoksi, Pakonen kannustaa tiedotteessa.

Sotaolosuhteissa kamiinoilla voidaan sekä lämmittää koteja että valmistaa ruokaa.

Juttua täydennetty 7.1.2023 kello 11.15: Lisätty tieto, että TAKK valmistaa kamiinat Konekansa.netin piirustuksilla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Suosittelemme sinulle