Hyppää sisältöön

Tuore puolustusministeri Mikko Savola lupaa, että Suomen tuki Ukrainalle tulee jatkumaan

Mikko Savolalla ei ole sovittuna vierailuja tai suoria kahdenvälisiä neuvotteluja Turkin edustajien kanssa. Turkki on jarruttanut Suomen ja Ruotsin hyväksymistä Naton jäseniksi.

Puolustusministeriksi nouseva Mikko Savola kertoo lyhyestä kaudestaan tiedotustilaisuudessa.
Annika Martikainen

Uusi puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) on vannonut virkavalan. Hän tuuraa isyysvapaalle jäävää Antti Kaikkosta maaliskuun alkuun asti.

Savola lupaa nimityspuheessaan, että Suomen tuki Ukrainalle tulee jatkumaan. Parhaillaan valmistelussa on 12. apupaketti, josta on luvassa päätöksiä seuraavien viikkojen aikana.

Savolan mukaan Nato-jäsenyyteen valmistautuminen on yksi hänen lyhyen ministerikautensa painopisteistä. Hänellä ei ole sovittuna vierailuja tai suoria kahdenvälisiä neuvotteluja Turkin edustajien kanssa. Turkki on jarruttanut Suomen ja Ruotsin hyväksymistä Naton jäseniksi.

– Luonnollisesti tärkein tavoitteemme juuri nyt on saattaa jäsenyyttämme maaliin saakka. Tätä aion omalta osaltani edistää. Nato-jäsenyyteen valmistautuminen on hyvässä vauhdissa niin Puolustusvoimissa kuin puolustushallinnossa, Savola sanoi nimityspuheessaan.

Naton entinen apulaispääsihteeri Stefanie Babst ehdotti tänään Lännen Median haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että Suomen ja Ruotsin jäsenprosessia lyhennettäisiin niin, että Turkin ja Unkarin ratifiointeja ei enää tarvittaisi. Savolan mukaan virallista keskustelua Naton kanssa ei ole käyty asiasta.

Savolan mukaan nyt on eduskunnan käsissä, hyväksyykö Suomi Nato-jäsenyyden vielä tällä vaalikaudella. Hän ei näe haittaa siinä, että Suomen oma hyväksyntä venyisi seuraavalle eduskuntakaudelle.

– Minä en voi ministerinä ottaa kantaa siihen, kuinka eduskunta toimii. Eduskunta toimii katsomallaan tavalla – mitä ripeämmin, sen parempi, Savola sanoo Ylen haastattelussa.

Suomesta on pidetty hyvää huolta. Suomen puolustuksesta on pidetty hyvää huolta – ja näin aion myös omalla vahtivuorollani toimia.

Mikko Savola

Savolalta kysytään, aikooko Suomi pyörtää päätöksensä olla antamatta uusia asevientilupia Turkkiin. Savolan mukaan jokainen asevientilupa katsotaan erikseen ulkoministeriön johdolla.

– Lähtökohtaisesti suhtaudun myönteisesti asevientilupiin. Suomalainen puolustusteollisuus on vahva osa meidän huoltovarmuutta, sanoo Savola.

Savola aikoo ensimmäiseksi tavata Viron ja Ruotsin puolustusministerit. Hänen on määrä osallistua helmikuussa Naton ministerikokoukseen.

Lisää kertausharjoituksia luvassa

Savola sanoo, että Suomen turvallisuuden ytimessä on oma vahva puolustus, jonka mahdollistavat yleinen asevelvollisuus ja laaja, koulutettu reservi.

– Entistä useampi suomalainen on viime kuukausina saanut kertausharjoituskutsun postilaatikkoonsa. Kertausharjoituksia lisättiin tuntuvasti viime vuonna ja tätä jatketaan samaan malliin myös tänä vuonna.

Puolustusvoimat jatkaa Savolan mukaan hankintojen tekemistä ja varastojen täydentämistä. Kiitosta saivat vapaaehtoiseen maanpuolustukseen osallistuvat suomalaiset.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimitti Savolan puolustusministeriksi.

Puolustusministerinä toiminut Kaikkonen ilmoitti joulukuun puolessa välissä jäävänsä isyysvapaalle.

Ähtäriläinen Savola on kolmannen kauden kansanedustaja Vaasan vaalipiiristä. Savola on pitkäaikainen puolustusvaliokunnan jäsen ja on istunut myös ulkoasiainvaliokunnassa.

Savola on toiminut myös useissa maanpuolustukseen ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvissä luottamustehtävissä, kuten Reserviläisliiton puheenjohtajana.

Suosittelemme sinulle