Hyppää sisältöön

Taliban petti kaikki lupauksensa ja murskasi naisten elämän vuodessa – ”Naisten elintila on kavennettu minimiin”, sanoo asiantuntija

Afganistanin naisilla ei ole enää jäljellä juuri mitään oikeuksia. Naisten ja tyttöjen asema kurjistuu koko ajan ääriliike Talibanin hallitsemassa maassa.

Katso yllä olevalta videolta, mitä kabulilainen naisopiskelija ajattelee Talibanista.
Teemu Juhola

Afganistanissa valtaa pitävä ääri-islamilainen Taliban kurjisti naisten asemaa viime vuonna rajusti ja monin tavoin.

Talibanin naisille määräämät rajoitukset ovat pahinta sukupuoleen kohdistuvaa sortoa, mitä maailmassa on viime vuosina tehty.

– Naisten elintila on kavennettu minimiin. Taliban-liike yrittää pyyhkiä naiset ja tytöt täysin pois yhteiskunnasta, sanoo Afganistania seuraava Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Pargol Miraftabi Ylelle.

Noustessaan valtaan elokuussa 2021 Taliban lupasi sallia naisten opiskelun ja työssäkäynnin islamilaisen sharia-lain puitteissa. Taliban ei ole pitänyt lupaustaan, ja yhtenä päättyneen vuoden viimeisistä toimistaan ääriliike kielsi naisilta opiskelun yliopistoissa.

– Se oli kuin piste i:n päälle. Naisilla ei ole enää tilaa afganistanilaisessa yhteiskunnassa.

Taliban on jo pitkälti pakottanut naiset pysymään kodeissaan. Naisten asema alkaa olla yhtä huono kuin ääriliikkeen edellisellä pahamaineisella valtakaudella vuosina 1996-2001.

Vuosi hallinnonvaihdoksen ja Talebanin Kabulin valtauksen jälkeen.
Talibanin jäsenet valvovat naisten liikkumista ja pukeutumista. Kuva on otettu Kabulissa viime elokuussa. Kuva: Zerah Oriane/ABACA/Shutterstock/All Over Press

Kokosimme tähän juttuun Taliban-hallinnon viime vuonna naisiin kohdistamia sortotoimia.

Maaliskuu:

Heti kouluvuoden aluksi Taliban kielsi tytöiltä kaiken toisen asteen koulutuksen. Päätös vei noin 3,5 miljoonalta teini-ikäiseltä tytöltä mahdollisuuden opiskella. Tytöt saavat käydä koulua enää vain kuudenteen luokkaan asti.

Suurin osa toisen asteen kouluista suljettiin tytöiltä jo pian Taliban-liikkeen valtaannousun jälkeen syyskuussa 2021. Koulunkäynnin piti jatkua viime maaliskuussa, mutta Taliban petti lupauksensa.

Kuvassa on afganistanilaisia koulutyttöjä,jotka opiskelevat yksityisessä koulussa Kabulissa.
Taliban sallii tyttöjen koulunkäynnin vain kuudenteen luokkaan asti. Nämä teinitytöt kuitenkin olivat päässeet yksityiseen kouluun, joka jatkoi opetusta vielä marraskuussa. Koulua uhkasi sulkeminen rahoitusvaikeuksien takia. Kuva: EPA-EFE

Taliban-hallinnon edustajat ovat sanoneet, että kielto on väliaikainen, ja he ovat perustelleet sitä erilaisilla tekosyillä. Fundamentalistit ovat muun muassa väittäneet, että määrärahat opetussuunnitelmien muuttamiseksi islamistisiksi ovat loppuneet.

Huhtikuu:

Taliban erotti tuhansia valtion palveluksessa työskennelleitä naisia. Irtisanotut naiset määrättiin pysymään kotona.

– Ymmärtääkseni kaikki naiset on erotettu hallinnon palveluksesta. Ainakin kaikista korkeimmista viroista naiset on erotettu ja naisten asioita hoitaneet virastot on lakkautettu. Käsittääkseni Taliban-hallinto ei ole palkannut yhtään naista, Amnestyn Pargol Miraftabi sanoo.

Ennen Talibanin valtaannousua naiset muodostivat viidenneksen Afganistanin työvoimasta. Sen jälkeen naisten työllisyys on romahtanut.

– Naisten oikeutta työn tekemiseen on rajoitettu todella merkittävästi. Mahdollisuudet käydä töissä kodin ulkopuolella ovat hyvin rajalliset.

Afganistanin naiset pitävät koulutusasiakirjojaan mielenosoituksen aikana, kun he vaativat Taleban-hallitusta tarjoamaan heille työmahdollisuuksia Kabulissa, Afganistanissa, 31. lokakuuta 2022.
Tutkintotodistuksiaan esitelleet naiset vaativat Talibania sallimaan naisten työssäkäynnin. Protesti järjestettiin Kabulissa lokakuussa. Kuva: EPA-EFE

Taliban on estänyt naisten osallistumisen poliittiseen päätöksentekoon. Lähes kaikki naiskansanedustajat ovat paenneet maasta.

Huhtikuussa naisilta kiellettiin myös pääsy lennoille pääkaupunki Kabulin kentällä ilman miessaattajaa.

Pitkät automatkat Taliban kielsi naisilta ilman seurassa olevaa miessukulaista jo viime joulukuussa. Miespuolinen esiliina on oltava mukana, jos matka on yli 72 kilometriä pitkä.

Naiset eivät myöskään pääse enää terveyskeskuksiin ja sairaaloihin ilman miessaattajaa.

– Saattaja ei voi olla kuka tahansa miespuolinen sukulainen, vaan yleensä isä, veli tai aviopuoliso. Naiset eivät pysty millään tavalla liikkumaan vapaasti. Liikkumisen vapaus on evätty täysin, Miraftabi toteaa.

Toukokuu:

Toukokuussa Taliban-liikkeen korkein johtaja Haibatullah Akhunzada määräsi naiset peittämään kasvonsa ja vartalonsa täysin julkisilla paikoilla.

Määräys tarkoittaa käytännössä burka-kaavun tai niqap-kasvohunnun käyttöpakkoa. Tätä pidetään yhtenä kovimmista naisiin kohdistuvista määräyksistä.

Afganistanilainen naisopiskelija lähtee Mirwais Neeka Institute of Higher Education -instituutista Kandaharissa, Afganistanissa 21.12.2022.
Burka-pakko on vaikuttanut erityisesti kaupunkilaisnaisten elämään Afganistanissa. Tämä nainen käveli ulos yliopistosta Kandaharissa joulukuussa. Kuva: EPA-EFE

Juuri burkasta muodostui edellisen Taliban-hallinnon symboli maailmalla.

Taliban uhkaa rangaista myös jokaisen määräystä rikkovan naisen isää tai lähintä miespuolista sukulaista.

Määräys kasvojen peittämisestä on vaikuttanut erityisesti kaupunkilaisnaisten elämään. Talibanin hallitsemilla alueilla pakko oli voimassa jo ennen kuin ääriliike nousi valtaan koko Afganistanissa.

Toukokuussa ihmisoikeusjärjestöt varoittivat lapsiavioliittojen määrän jyrkästä noususta Afganistanissa.

Talibanin sääntöjen mukaan jopa 13-vuotias tyttölapsi voidaan pakottaa avioon kuinka vanhan miehen kanssa tahansa. Talibanin jäsenet ovat pakottaneet naisia ja tyttöjä avioliittoihin.

Miraftabi arvioi, että lapsiavioliittojen määrät tulevat nousemaan humanitaarisen kriisin takia.

– Pakkoavioliitot ovat monille perheille ainoa tapa turvata tytöille edes jonkinlainen tulevaisuus.

Elokuu:

Taliban-taistelijat pahoinpitelivät naismielenosoittajia ennen valtaannousun vuosipäivää järjestetyssä mielenosoituksessa Kabulissa.

Tuolloin noin 40 naista marssi opetusministeriön edustalle. Iskulauseissaan naiset vaativat ”leipää, työtä ja vapautta”.

– Taliban-hallinto on hajottanut mielenosoituksia väkivaltaisesti ja naisia on pidätetty. Pidätettyjä on pahoinpidelty ja kidutettu. Naisten oikeuksia puolustaneita aktivisteja on kadonnut, Miraftabi toteaa.

Lokakuu:

Taliban rajoitti naisten mahdollisuuksia opiskella yliopistoissa lokakuussa. Naisilta kiellettiin pyrkiminen ainakin insinööriopintoihin sekä taloustieteen, journalismin, eläinlääketieteen, maataloustieteen ja geologian opintoihin vuotuisissa pääsykokeissa.

Marraskuu:

Afganistanin naisilta kiellettiin pääsy puistoihin, urheilukeskuksiin ja naisille tarkoitettuihin kylpylöihin. Kabulissa naiset voivat vierailla yleisissä puistoissa vain tiettyinä päivinä, jolloin miehiä ei päästetä niihin.

Taleban vartioi Kabulin yliopiston edustalla Kabulissa, Afganistanissa, 21. joulukuuta 2022.
Taliban kielsi naisten yliopisto-opiskelun 20. joulukuuta. Sotilaat olivat seuraavana päivänä vahtimassa Kabulin yliopiston edustalla. Kuva: EPA-EFE

Joulukuu:

Vuoden lopussa Taliban-hallinnon opetusministeriö ilmoitti, ettei naisopiskelijoita päästetä enää yliopistoihin.

Korkeakoulutuksesta vastaavan ministerin Neda Mohammad Nadeemin allekirjoittamassa julkisille ja yksityisille yliopistoille lähetetyssä kirjeessä naisten opiskelu määrättiin keskeyttämään välittömästi. Kiellon jälkeen naisopiskelijat osoittivat mieltään.

– Kielto vaikuttaa aika pysyvältä, Miraftabi arvioi.

Naisopiskelijat lähtevät Kandaharin yliopistosta Kandaharissa, Afganistanissa, 21. joulukuuta 2022
Nämä naisopiskelijat joutuivat poistumaan Kandaharin yliopistolta 21. joulukuuta. Kuva: EPA-EFE

Ennen joulua Taliban kielsi myös naisten osallistumisen avustusjärjestöjen työhön. Sen jälkeen useat kansainväliset avustusjärjestöt keskeyttivät ohjelmansa Afganistanissa, koska ne eivät pysty toimimaan ilman naispuolisia avustustyöntekijöitä.

Ilman naistyöntekijöitä järjestöt eivät saa apua perille Afganistanin naisille ja lapsille.

– Se muuttuu ainakin hyvin hankalaksi.

“Naisten asema on lohduton”

Amnestyn Pargol Miraftabi sanoo, ettei Afganistanin naisille ole enää juuri mitään oikeuksia jäljellä.

– Naisten asema on Afganistanissa lohduton. Tilanne heikkenee koko ajan. Naisilta on käytännössä viety oikeus työhön, opiskeluun ja liikkumiseen.

Onko kansainvälisellä yhteisöllä keinoja vaikuttaa ääriliike Talibaniin niin, että naisten asema parantuisi Afganistanissa?

– Haluaisin uskoa, että on. On tärkeää, ettei Afganistanin tilannetta unohdeta. Kansainvälisen yhteisön pitää olla aktiivinen ja luoda painetta Talibanin suuntaan. Olisi tärkeää tehdä yhteistyötä paikallisten järjestöjen kanssa.

Lähteinä käytetty:

Voice of America: Women in Afghanistan Facing Numerous Taliban Restrictions in 2022 (englanniksi) (siirryt toiseen palveluun)

Al Jazeera: 2022: The year Taliban cracked down on women’s rights (englanniksi) (siirryt toiseen palveluun)

Lisää aiheesta:

Talibanin päätös estää naisten työskentely järjestöissä voi olla tuhoisa Afganistanille, Yhdysvaltain ulkoministeri varoittaa

Taliban kieltää naisten työskentelyn kansalaisjärjestöissä – kielto on jatkoa naisten oikeuksia rajoittaville toimille

Taliban-liike sulkee yliopistot naisilta – jatkossa tytöt pääsevät vain ala-asteelle, jos sinnekään

Suomalaisia ja muita länsisotilaita ei muisteta hyvällä – Yle vieraili Afganistanin kylissä, missä Taliban on tuonut monille helpotuksen

Suosittelemme sinulle