Hyppää sisältöön

Kemijoen jäätilanne on paikoin poikkeuksellisen epävarma – jokiyhtiö on lisännyt veden juoksutusta sähköntarpeen vuoksi

Jos Suomea uhkaa sähköpula, Kemijoen pääuoman voimalaitosaltaiden pinnankorkeus voi laskea tavanomaista alhaisemmaksi. Tämä voi nostaa vettä jään päälle ja etenkin ranta-alueille.

Rovaniemen kaupunki on pystyttänyt suoja-aidan Ounaskosken kohdalle. Matkailijoita on jälleen nähty jokijäällä lähellä sulaa. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

Kemijoen vesistön jäätilanne on tänä talvena paikoin poikkeuksellisen epävarma. Syynä on tiukka energiatilanne, jonka vuoksi Kemijoki Oy on varautunut lisäämään altaiden juoksutuksia. Paikoin epävarma jäätilanne johtuu myös säästä ja lumesta. Kysymyksiin jäätilanteesta vastaa Kemijoki Oy:n tuotantoyksikön johtaja Heikki Poikela.

Miten tällä hetkellä juoksutetaan Kemijoen vettä? Onko siinä poikkeuksia aiempiin vuoksiin?

Alkutalvi ja tammikuu on menty hyvin perinteisen talven tahtiin. Joulukuun kylmemmän jakson aikana juoksutettiin Kemijärvestä hieman keskimääräistä enemmän vettä ja nyt lauhan ja tuulisen jakson aikana juoksutus on ollut pienempää. Mikäli keli kylmenee ja tuuli tyyntyy, vettä laitetaan liikkeelle Lokasta ja Porttipahdasta saakka, jotta pystytään vastaamaan valtakunnan tarpeeseen.

Jos isoihin juoksutuksiin mennään, mitä se tarkoittaa Kemijoen vesistöalueen asukkaille?

Jos Suomea uhkaa sähköpula, Kemijoen pääuoman voimalaitosaltaiden pinnankorkeus voi laskea tavanomaista alhaisemmaksi. Tämä voi nostaa vettä jään päälle ja etenkin ranta-alueille. Jäät voivat paksuuntua rannoilla ja paikoin jopa heikentyä.

Voimalaitosten virtaamat eivät kasva, mutta vettä on liikkeellä enemmän, koska sitä juoksutetaan tarvittaessa tavanomaista talvea enemmän Lokasta ja Porttipahdasta saakka. Jokiketjua ja voimalaitoksia ajetaan lupaehtojen mukaisesti kuten normaalinakin talvena.

Miten jäiden käyttömahdollisuus, missä jäät ovat epävarmat, eikä niille pitäisi mennä?

Jäällä, etenkin jokijäällä liikkuessa on paikallistuntemus erittäin tärkeää. Jokiveden mukana kuljettama suppo ja jäämassa voi muuttaa joen virtausta myös kesken talven ja sula-alueita voi muodostua yllättäviin paikkoihin.

Mikä on Ounaskosken tilanne Rovaniemen keskustassa, siltojen välissä?

Kaupungin kohdalla Ounaskoskessa tilanne näyttää pelottavan turvalliselta. Paikoin jäätä on alle sentti, jos sitäkään ja toisessa paikassa jää kantaa ihmisen ja moottorikelkan hyvin. Siltojen väli on tänäkin talvena erittäin arvaamaton ja joen virtaus vaihtelee päivittäin jäämassojen liikkuessa jääkannen alapuolella.

Mikä on Kemijärven rantojen tilanne?

Kemijärvellä tilanne on hyvä ja pinta käyttäytyy normaalin talven tyyliin ja on laskusuunnassa. Lumisateet ovat nostaneet Kemijärvellekin vettä jäälle ja tämä haittaa virkistyskäyttöä. Saimme joulukuussa tietoa kalastajilta, että niin säännöstellyille, kuin myös säännöstelemättömille järvijäille on noussut vettä ympäri Lapin lääniä.

Missä on sulapaikkoja, joita en normaalisti ole, ja mistä ne johtuvat?

Sulapaikkoja voi ilmetä jokialueilla mihin tahansa kun joessa virtaava hyhmä ja jäämassa liikkuu alavirtaan muuttaen joen virtausta.

Suomen ympäristökeskuksen yli-insinööri Mikko Huokuna on piirtänyt havainnekuvan suppopatojen muodostumisesta.

Lisätty kello 9.17 alkuun lause myös sääolojen vaikutuksesta jäätilanteeseen.

Suosittelemme sinulle