Hyppää sisältöön

Ylen kannatusmittauksessa kirinyt perussuomalaiset tähtää suurimmaksi puolueeksi ja tavoittelee pääministerin paikkaa, sanoo Riikka Purra

Perussuomalaiset ohitti SDP:n ja nousi toiseksi suosituimmaksi puolueeksi. Ylen mittauksen kärjessä jatkaa kokoomus. SDP:n puoluesihteeri patistaa äänestäjiä torjumaan oikeistohallitusta.

Sinuhe Wallinheimo ja Riikka Purra.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra eduskunnassa 13. joulukuuta. Kuva: Silja Viitala / Yle
Pekka Kinnunen,
Kristiina Tolkki

Puheenjohtaja Riikka Purra (ps.) on tyytyväinen perussuomalaisten kannatuksen nousuun. Purra asettaa huhtikuun eduskuntavaaleissa tavoitteeksi suurimman puolueen aseman ja pääministerin paikan.

– Kyllä se aika hullua olisi, mikäli puolueen tavoite ei olisi ykköspaikka. Totta kai siihen tähdätään.

Purran mukaan Suomea uudistetaan hallituksesta ja perussuomalaiset on valmis hallitukseen.

– Ehdottomasti. Hallituksessa tehdään lainsäädäntömuutoksia, huolehditaan tästä maasta. Oppositiopuolueella sitä mahdollisuutta ei ole.

Perussuomalaisten johdon huolena on kannattajien epävarma äänestysinto. Purran mukaan tämä näkyi viime vuoden tammikuun aluevaaleissa, joissa perususomalaisten äänisaalis jäi yhteentoista prosenttiin.

– Nyt tuntuu siltä, että kansalaiset haluavat muutosta ja toivottavasti he ymmärtävät, että ainoastaan äänestämällä vaaleissa muutosta voi saada aikaiseksi, Purra muistuttaa.

Kokoomus tyytyväinen kärkipaikkaan

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko luottaa siihen, että kokoomuksen kärkipaikka kestää eduskuntavaaleihin saakka.

– Vaalikevät on käynnistynyt ja puolueiden kannatukset ovat liikkeessä. Olemme kuitenkin todella tyytyväisiä siihen, että olemme nyt tässä asetelmassa ja pidämme kärkisijaa.

Puoluesihteeri Kokko uskoo, että vaalien jälkeen Suomeen saadaan toimintakykyinen hallitus.

– Nyt todella käydään vaalit. Vaalikevät on käynnistynyt ja satsaamme kaiken vaaleihin tietenkin. Se on tosi tärkeä seuraava askel. Vaalien jälkeen sitten nähdään, minkälaisella kokoonpanolla Suomeen ryhdytään hallitusta muodostamaan.

– Olen tosi luottavainen siihen, että Suomeen saadaan sitten syntymään aikanaan toimintakykyinen hallitus. Nyt on vielä vähän liian aikaista spekuloida hallituskokoonpanolla, Kokko puntaroi.

SDP patistaa äänestäjiä liikkeelle

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm arvioi, että sosiaalidemokraattien vaalimenestyksen kannalta ratkaisevaa on, lähtevätkö äänestäjät joukolla liikkeelle.

– On tietysti poikkeuksellista, että pääministeripuolueen kannatus on noussut hallituskauden aikana. Siitä voidaan olla iloisia, mutta kyllä tässä vielä kovasti kampanjaa tullaan tekemään tämän kevään aikana, jotta pidetään huolta siitä, että olemme sitten ykköspaikalla vaali-iltana.

– Me haluamme olla mukana muodostamassa hallitusta ja vain äänestämällä SDP ykköspaikalle, voi olla varma siitä, että sitten ei synny seuraavaa oikeistohallitusta, Rönnholm sanoo.

Kokoomuksen etumatka kannatusmittauksissa ei pelota SDP:n puoluesihteeriä.

– Tässä on nähty näitä gallupeja viimeisten vuosien ja vuosikymmenen aikana. Ne heilahtelevat kovastikin. Kun kampanjat tästä lähtevät käyntiin ja ihmiset näkevät, mitkä vaihtoehdot ovat tarjolla, niin uskon kyllä, että kannatustilanne tulee tästä tasaantumaan ja Sanna Marin tulee johtamaan meidän kampanjan hyvään lopputulokseen.

Rönnholm suhtautuu rauhallisesti myös perussuomalaisten kannatusnousuun.

– Tässä vaiheessa kampanjat ovat vielä tekemättä ja ihmiset tulevat päättämään myöhemmin ketä äänestävät. On tietysti selvä, että jos nyt kaksi kärkipaikoilla olevaa puoluetta muodostavat hallituksen, tulee tilanne olemaan kovin erilainen. Kyllä tässä joudumme kovasti töitä tekemään, Rönnholm kuvailee vaaliasetelmia.

Pirkkalainen: Tämä ei ole maaliintulojärjestys

Keskustan kannatuksen pomppaaminen takaisin yli kymmen prosentin lukemiin oli ilouutinen puoluesihteeri Riikka Pirkkalaiselle (kesk.).

– Nousujohteisia gallup-lukuja on aina mukavampi kommentoida ja meille tämä tulos oli tietenkin erinomainen lähtö eduskuntavaalivuoteen.

– Nämä kannatusmittaukset, joilla katsotaan mennyttä kannatusta ja menneiden esillä olleiden asioiden osalta puolueiden välistä asetelmaa, eivät tule kyllä tällaisenaan toteutumaan. Tämä ei tule varmasti olemaan maaliintulojärjestys vaaleissa ja se on kaikkien puolueiden hyvä pitää mielessä, Pirkkalainen arvioi.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten menestystä Pirkkalainen selittää puolueiden oppositioasemalla.

– Oppositiopuolueilla on aina helppo lähtöasetelma kannatuksen nousuun, koska ilman vastuuta pääsee maalailemaan sitä omaa politiikan kuvaa.

Suosittelemme sinulle