Viranomaiset joutuvat huomauttamaan talonrakentajia todella usein liian alhaisesta käyttöveden lämpötilasta. Asiasta kertoo Helsingin kaupungin rakennusvalvontapalvelun tarkastusinsinööri ja Topten kvv-ryhmän puheenjohtaja Risto Ojala.
Sama on pistetty merkille Jyväskylän kaupungin rakennusvalvonnassa. Jyväskylässä huomautuksia saa 20–40 prosenttia rakentajista, arvioi johtava rakennustarkastaja Mikko Holmberg.
Huomautettavaa löytyy lähinnä rakennuksista, joiden käyttövesi lämpiää lämpöpumpuilla. Esimerkiksi öljylämmitys ja kaukolämpö pitävät veden yleensä sopivissa lämpötiloissa.
− Mitä enemmän matalalämpöjärjestelmiä eli lämpöpumppuja tulee, sen suurempi ongelma tämä luultavasti on, toteaa Holmberg.
Lämpimän käyttöveden pitää ympäristöministeriön asetuksen mukaan olla vähintään 55 ja enintään 65 asteista jatkuvasti. Vähimmäislämpötila ehkäisee legionellabakteeria ja enimmäislämpötila tapaturmia.
− Lämpöpumppujen kylmäaineen teho ei aina riitä pitämään vettä tarpeeksi lämpimänä, ja sähkövastuksia ei haluta käyttää rinnalla tukena sähkön hinnannousun takia, Holmberg toteaa.
Samasta haasteesta on kuullut myös ympäristöministeriön erityisasiantuntija Tomi Marjamäki. Hän ei kuitenkaan osaa ottaa kantaa, mihin pumppujen teho lopulta riittää.
Legionella selviää putkistossa hetkellisestä kuumennuksesta
Legionellan kehittymistä yritetään usein estää lämpöpumppujärjestelmissä kuumentamalla vesi ajoittain 70 asteeseen.
Se ei kuitenkaan täytä asetuksen vaatimusta.
− Putkiston mutkiin ja nippeleihin kertyy mikrobikasvustoa eli biofilmiä. Legionella pystyy piiloutumaan biofilmiin niin, että hetkellinen shokki ei riitä tappamaan bakteereja, kertoo neuvotteleva virkamies Jarkko Rapala sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Asetuksen lämpötilavaatimus koskee kaikkia lämpimän käyttöveden lämmitysjärjestelmiä lämmitystavasta riippumatta, huomauttaa ympäristöministeriön Tomi Marjamäki.
− Tästä yritetään joustaa ja lämpötiloja pudottaa siitä syystä, että lämpöpumppujen hyötysuhde on sitä parempi mitä vähempi joudutaan käyttämään lisäsähköä, Risto Ojala toteaa.
Ongelmia on hänen mukaansa erityisesti isoissa kohteissa, joissa vesi lämpiää esimerkiksi maalämmöllä ja kulkee useiden rakennusten välillä pitkiäkin matkoja putkistossa.
− Uskoisin, että omakotitaloissa vaatimus on helpompi täyttää, koska laitteet ovat pienempiä, Ojala sanoo.
Alan edustaja: Syy väärissä säädöissä tai järjestelmässä
Lämpöpumppualan edustajan mukaan laitteet lämmittävät nykyisin veden helposti lain vaatimiin asteisiin.
− Lämpöpumpulla pystyy tuottamaan yli 55 tai 65 asteistakin vettä. Säädöt saattavat olla joillain väärin tai varaajan tai järjestelmän rakenne sellainen, että vaadittua lämpötilaa ei saavuteta, toteaa Suomen lämpöpumppuyhdistyksen SULPUn toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen.
Hän vakuuttaa, että järjestelmät kuitenkin suunnitellaan aina niin, että lain kirjain täyttyy. Avuksi otetaan tarvittaessa sähkövastuksia.
− Säädöt laitetaan kohdalleen käyttöönottovaiheessa. Moni ei välttämättä tarvitse 55 asteista vettä hanasta ja haluaa säästää energiaa, joten he ovat voineet säätä järjestelmiä niin, että sähkövastukset eivät lähde päälle, Hirvonen toteaa.
Hän huomauttaa, että 10−15 vuotta sitten lämpöpumpput eivät välttämättä yltäneet 55 asteisen veden tuotantoon, mutta järjestelmien sähkövastusten avulla se onnistui tuolloinkin.
Suomessa on Hirvosen arvion mukaan noin 300 000 lämpöpumppua, jotka lämmittävät käyttövettä. Maalämpöpumppuja on noin 200 000, ilmavesilämpöpumppuja noin 50 000 ja poistoilmalämpöpumppuja noin 50 000.
Kukaan ei valvo säätöjen rumplaajaa, jos tautia ei epäillä
Rakennusvalvonta tarkistaa aina uudisrakennusten vesijärjestelmät. Jos lämmin käyttövesi on liian viileää, asia pitää korjata.
Sen jälkeen säätöjä ei valvo kukaan, ellei ole syytä epäillä legionellatartuntaa.
−Tämä on se ongelma. Emme pysty vahtimaan jatkuvaa käyttöä myöhemmin. Jos kiinteistö päättää pudottaa lämpötilaa, tämä ei tule meille ilmi, Risto Ojala toteaa.
Lisäksi vanhoihin taloihin asennetaan usein lämpöpumppuja ilman välttämättömiä tarkastuksia.
−Lämpöpumppujen asennus ei yleensä ole luvanvaraista, jos sellainen vaihdetaan vanhan lämmitysjärjestelmän tilalle. Maalämmössä lakisääteisen luvan tarvitsee kaivon poraamiselle, eli pumpun asennus ei periaatteessa ole luvanvaraista siinäkään, Holmberg sanoo.
Valtaosa bakteereista tuhoutuu 50 asteessa
Uusien rakennusten lämmin käyttövesi on Risto Ojalan mukaan usein noin 53 asteen tienoilla. Se on siis vain muutaman asteen asetuksen määräyksen alapuolella.
− Onko se nyt sitten niin suuri poikkeama, että se aiheuttaisi legionellaa, Ojala pohtii.
Legionella pystyy lisääntymään 20−45 asteisessa vedessä ja suurin osa bakteereista tuhoutuu muutamassa tunnissa 50 asteessa, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun).
− Jos lämpötila ei ole oikea, se on riski legionellan lisääntymiselle, toteaa Jarkko Rapala sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Voit keskustella aiheesta 10. tammikuuta kello 23.00 asti.
Lisää aiheesta: