Hyppää sisältöön

Pienetkin laskettelukeskukset ovat avanneet kautensa – lumitykit laulavat sähkön hintaa uhmaten

Korkeat kustannukset ovat vaikeuttaneet hiihtokeskusten toimintaa. Pienemmille keskuksille riittää kuitenkin nyt kysyntää, kun monet jäävät viettämään lomia lähiseudulle pohjoisen sijaan.

Mikkelin Tornimäen hiihtohississä nousee laskijoita ja vieressä laskettelurinne.
Mikkelissä hiihtokeskus Tornimäessä asiakkaita on riittänyt jo alkukaudesta hyvin. Kuva: Petri Vironen
Kaisa Uusi-Kraapo

Etelä-Savon ja Keski-Suomen laskettelurinteet pyörivät nyt täydellä höyryllä. Pienemmätkin lähirinteet on saatu pääosin avattua koulujen viimeiselle joululomaviikolle.

Sesonki on laskettelukeskuksille haastava, sillä rinteet ovat vaatineet runsaasti lumetusta. Mikkelissä laskettelukeskus Tornimäen yrittäjä Heidi Kelhon mukaan lumitykit nielevät monia kilowattitunteja ja niiden hinta kulkee pilvissä.

Tornimäen lisäksi ainakin Laajis Jyväskylässä ja Häkärinteet Hankasalmella saivat avattua kauden viime vuoden lopussa. Yrittäjät sanovat toiminnan kannalta tärkeintä olevan, että rinteet pysyvät auki.

– Lumettamisesta emme voi tinkiä. Jos emme pysty lumettamaan, ei ole rinteitä eikä sitä kautta asiakkaita, toteaa hiihtokeskus Laajiksen toimitusjohtaja Lasse Niivuori.

Juvalla laskettelukausi pääsi vauhtiin alkaneen vuoden ensimmäisenä päivänä, kertoo hiihtokeskus Hasamäen yrittäjä Mika Kankkunen.

– Hankaluuksia on ollut lumettamisen suhteen. Kompressori hajosi ja kelit ovat olleet huonot, mutta on tässä vauhtiin päästy ja viimeistä rinnettä lumetetaan tällä hetkellä. Pörssisähkö pyörii nopeaan tahtiin, kalleimpina päivinä pelkästään öisin, Kankkunen toteaa.

Laskettelukeskus Tornimäen yrittäjä Heidi Kelho takanaan rinteet.
Heidi Kelhon mukaan rinteiden lumetus ja avaaminen kannatti, vaikka sähkön hinta on kallis. Kuva: Petri Vironen

Pienet hiihtokeskukset kannustavat harrastuksen pariin

Asiakkaita lähirinteillä on riittänyt vuodenvaihteen tienoilla hyvin. Se on vaatinut Tornimäen Heidi Kelhon mukaan kovaa työtä.

– Kävijämäärät kasvaa haastavasta tilanteesta huolimatta joka vuosi. Kyllä se kertoo, että tällaisille pienille keskuksille on tarvetta ja ihmiset tykkäävät käydä lähellä liikkumassa.

Häkärinteiden toimitusjohtaja Jukka Kirjavainen kertoo, että hiihtokeskukseen tehtyjen mökkivarausten perusteella ihmiset jäävät aiempaa lähemmäs viettämään lomia. Muun muassa polttoaineen korkean hinnan takia kaikki eivät lähde hiihtolomaksi pohjoiseen laskettelemaan.

Keskukset näyttävät saaneen uusia pidempiaikaisia asiakkaita.

– Myimme tälle laskukaudelle enemmän kausikortteja, kuin koskaan aikaisemmin, Kirjavainen toteaa.

Myös Mikkelissä rinteeseen tulee tuttuja kasvoja vuosittain enemmän.

– Tämä on nyt kolmas vuoteni Tornimäen yrittäjänä ja joka vuosi myymme enemmän kausikortteja. Sen takia koen myös, että velvollisuutemme on tarjota pitkä laskukausi, Heidi Kelho toteaa.

Hiihtokeskus Hasamäen yrittäjä Mika Kankkunen, jonka takana rinteet
Hiihtokeskus Hasamäen yrittäjä Mika Kankkusen mukaan laskettelijoita on riittänyt. Parkkipaikka oli täynnä heti ensimmäisenä päivänä. Kuva: Petri Vironen

Juvalainen Aleksi Kuokkanen huoltaa suksia Hasamäellä. Kuokkasen mukaan on tärkeää, että paikkakunnalla toimii oma hiihtokeskus.

– Hyvä, että on paikallisia pikkurinteitä, joihin nuoretkin pääsee laskemaan.

Nea Valjakka Mikkelistä on samoilla linjoilla Kuokkasen kanssa ja toteaa, että lähirinne on sopiva paikka lasketteluharrastukseen.

– Ei tulisi lähdettyä, jos pitäisi ajaa pidempi matka. On tosi hyvä juttu, että lähellä pääsee laskemaan, Valjakka sanoo.

Oletko käynyt laskettelemassa oman paikkakuntasi lähirinteillä? Voit keskustella aiheesta 6.1.2023 klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle