Hyppää sisältöön

Iivo Niskanen toivoo Tour de Skille enemmän paikkakuntia, Krista Pärmäkoski siirtymäkisaa – näin suomalaiset muuttaisivat kiertuetta

Maastohiihdon Tour de Ski -kiertueen ohjelmaa on myllerretty vuosien varrella tuntuvasti. Urheilijat kertovat, miten he muokkaisivat klassikkokiertuetta.

Joel Sippola,
Laura Arffman

Hiihdon ensimmäinen Tour de Ski järjestettiin kaudella 2006–2007. Vuodenvaihteessa pidettävä tapahtuma on pitänyt pintansa, mutta kisaohjelmaa on myllätty vuosien varrella paljon.

Kisoja on vähemmän, ja etenkin miesten puolella matkat ovat lyhentyneet. Miehillä oli aikoinaan ohjelmassa jopa 35 kilometrin kisa. Alkuvaiheessa oli kisoja, jossa hiihdettiin paikkakunnalta toiseen.

Yle Urheilu selvitti Tour de Skillä urheilijoilta, miten he muuttaisivat kiertuetta.

Prologin palauttaminen

– Joskus prologi aloitti Tourin. Se oli kiva kisa. Se sopii niin distanssi- kuin sprinttimiehille, Perttu Hyvärinen muistelee.

Kyseessä on muutaman kilometrin pituinen väliaikalähtökisa.

Prologi oli myös Iivo Niskasen mieleen. Kolmen olympiakullan mies ylsi edellisellä Tour de Skillä kolmen joukkoon. Matkojen lyhentyminen on satanut sprinttereiden laariin.

– Ne (prologit) olivat kivaa vaihtelua. Ihan oikeaan suuntaan on menty. Mutta kun miehillä matkat ovat vähentyneet, sprinteillä on toki isompi hyöty verrattuna aikaisempaan. Ei se niin paljon pelkästään kestävyysurheilijoita suosi.

Tämänvuotisen kiertueen keskeyttänyt Niskanen toivoo, että jatkossa tourilla olisi enemmän paikkakuntia mukana. Jo nyt on varmaa, ettei Oberstdorf ole ensi vuoden kiertueen ohjelmassa.

– Ei mennä enää niihin paikkoihin, joissa on ennen oltu. Monta kertaa Oberstdorfissakaan ei ole ollut hirveän hyvät olosuhteet. Tämäkin Tour olisi ollut oikein mielekäs itselle, Niskanen kertoo.

Anne Kyllönen kertoo, miten hän muuttaisi Tour de Skitä.

”Oikeaa Tour de Skitä”

Tämänvuotinen Tour de Ski on ollut suomalaisten mieleen, sillä seitsemästä kisasta neljä on perinteisellä tavalla. Lisäksi tiistaina hiihdettiin 20 kilometrin pituinen takaa-ajokisa, joka suosi kestävyysominaisuuksiltaan kovaa Krista Pärmäkoskea.

Norjan Anne Kjersti Kalvå oli naisten kärkitaistossa mukana, kunnes joutui keskeyttämään koronaviruksen takia.

– Mielestäni tämän vuoden ohjelma on toimiva, sillä lyhyen matkan hiihtäjille on kaksi sprinttiä ja normaalimatkan hiihtäjille on 20 kilometriä ja Val di Fiemmessä on 15 kilometriä. Meille naisille tämä on hyvä ohjelma, mutta ehkä miehet eivät ole samaa mieltä, Kalvå totesi.

Anne Kyllönen, 35, on yksi Tour de Skin konkareista. Hän oli aikoinaan palkintokorokkeella.

Kyllösellä on selvä kehitystoive.

– Haluaisin ilman muuta lisää kisoja ja pidemmän tourin! Jossain kohtaa taisi olla 11 päivään yhdeksän kisaa ja useampia maita. Se oli sitä oikeaa Tour de Skitä.

Anne Kjersti Kalvå kuvassa
Anne Kjersti Kalvå oli tyytyväinen tämänvuotisen Tour de Skin ohjelmaan. Kuva: Tomi Hänninen

Pärmäkosken toive

Krista Pärmäkoski kaipaa distanssihiihtäjänä kisaa, jossa hiihdettiin Italiassa Cortinasta Toblachiin.

– En ole päässyt itse koskaan hiihtämään Cortina-Toblachia. Olen tullut mukaan siinä kohtaa, kun naiset ovat hiihtäneet sitä.

– Ehkä joku joku tietynlainen siirtymäkisa voisi olla. Varsinkin nyt, kun naisilla on 20 kilometrin kisa. Se on poikkeuksellisen pitkä kisa naisille.

Myös Hyvärinen kaipaa kyseistä tapahtumaa.

– Cortina–Toblach on legendaarinen kisa, jota en ole päässyt hiihtämään. Se muodostuisi aika kovaksi kisaksi. Ehkä arvokisattomana vuonna se voisi toimia hienosti, Hyvärinen toteaa.

Viime vuosien yksi merkittävimmistä uudistuksista on ollut kiertueen päättävän legendaarisen Alpe Cermisin nousun vaihtaminen takaa-ajosta yhteislähtökisaksi. Sunnuntaina päätösetappi hiihdetään neljättä kertaa putkeen yhteislähtökisana.

Kokonaiskisassa toisena oleva Ruotsin Calle Halfvarsson ei ole nykyisen päätösetapin fani.

– Se, joka viimeisenä päivänä ylitti maalilinjan ensimmäisenä, oli voittaja. Se oli kiinnostavampaa katseltavaa.

Calle Halfvarsson
Calle Halfvarsson oli enemmän vanhan päätösetapin kannalla. Kuva: Tomi Hänninen/Yle

Suosittelemme sinulle