Hyppää sisältöön

Prinssi Harry paljasti tappaneensa 25 ihmistä sotilaana Afganistanissa, britit närkästyivät ja Taliban-johtaja syyttää sotarikoksista

Prinssi Harry palveli kymmenen vuotta Britannian armeijassa. Afganistanissa hän toimi muun muassa taisteluhelikopterin lentäjänä.

Monien lontoolaisten mielestä Harry meni liian pitkälle paljastuksissaan.
Mikko Leppänen,
Jussi Nurminen

Prinssi Harry kertoo ensi viikolla julkaistavassa kirjassaan, että hän tappoi 25 ihmistä taistellessaan Afganistanissa.

Paljastus on herättänyt närkästystä sekä Britanniassa että Afganistanissa. Useat mediat ovat julkaisseet tietoja kirjan sisällöstä etukäteen. Kirjan espanjankielinen versio tuli myyntiin etuajassa Espanjassa.

Harry vertasi kirjassa, että ihmisten surmaaminen oli kuin ”šakkinappuloiden poistamista laudalta”.

– Minun lukuni on 25. Se ei ole numero, joka täyttää minut tyydytyksellä. Mutta se ei myöskään tuota minulle häpeää, Harry kirjoittaa kirjassaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Britanniassa osa kansasta ajattelee, että Harry on mennyt liian pitkälle paljastuksissaan. Heidän mielestään esimerkiksi ihmisten tappamisella kehuskelu on typerää.

Afganistania hallitsevan ääri-islamilaisen Taliban-liikkeen johtoon kuuluva Anas Haqqani katsoo, että prinssi tunnusti tehneensä sotarikoksia.

– Herra Harry! Tappamasi henkilöt eivät olleet šakkinappuloita. He olivat ihmisiä. Heillä oli perheet, jotka odottivat heidän paluutaan, Haqqani kirjoittaa Twitterissä.

Haqqani myös totesi, ettei odota Kansainvälisen rikostuomioistuimen tai ihmisoikeusaktivistien tuomitsevan Harrya.

Kymmenen vuotta asevoimissa

Prinssi Harry palveli 10 vuotta Britannian asevoimissa. Hän on sotilasarvoltaan kapteeni.

Hän taisteli kahteen otteeseen Talibania vastaan Afganistanissa. Ensimmäisellä kerralla vuosina 2007–2008 hän määräsi ilmaiskuja maaleihin. Toisella kerralla vuosina 2012–2013 hän toimi taisteluhelikopterin lentäjänä.

Harryn ohjaamaan Apache-kopteriin oli kiinnitetty kameroita, joiden avulla hän pystyi arvioimaan suorittamiaan tehtäviä. Kuvamateriaalin perusteella prinssi pystyi laskemaan varmuudella, montako ihmistä hän oli tappanut.

Harry perusteli toimiaan 11. syyskuuta 2001 Yhdysvalloissa tehdyillä terrori-iskuilla, jotka kohdistuivat World Trade Centeriin. Hän kirjoittaa kirjassaan, että iskuista vastuussa olevat ja heidän tukijansa olivat ”ihmiskunnan vihollisia” ja heitä vastaan taisteleminen oli kosto rikoksesta ihmisyyttä vastaan.

Myöhemmin prinssi Harry on ollut huolissaan turvallisuudestaan kuninkaallisen taustansa ja ääri-islamisteja vastaan taistelun takia.

Voit keskustella aiheesta la 7.1. klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle