Hyppää sisältöön

Suomi ottaa käyttöön EU:n suosittelemat koronarajoitukset Kiinasta saapuville matkustajille – Kiuru: ”On selvää, että kiire on”

Suomi alkaa vaatia Kiinasta tulevilta koronatestiä, joka on otettu enintään kaksi vuorokautta aiemmin. Lisäksi Kiinan lennoilla matkustajilta sekä matkustamohenkilökunnalta edellytetään maskin käyttöä.

Krista Kiuru, Suomen perhe- ja peruspalveluministeri seisoo neuvotteluhuoneessa ministeriössä Kruununhaassa.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru. Kuva: Jyrki Ojala / Yle
Hanna Terävä,
Ann-Charlotte Åkerholm

Suomi alkaa monien muiden maiden tavoin rajoittaa Kiinasta saapuvia matkustajia.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vahvistaa Ylelle Suomen ottavan käyttöön Kiinasta saapuvien lentomatkustajien koronaviruksen ennakkotestausvaatimuksen. Testi pitäisi tehdä enintään 48 tuntia ennen matkan alkua.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, milloin vaatimus ennakkotestistä tulisi Suomen osalta voimaan. Linjauksen toteuttamista valmistellaan sosiaali- ja terveysministeriössä sekä sisäministeriössä.

Kiurun mukaan olennaista on, että ratkaisuja saadaan aikaan mahdollisimman nopeasti ensi viikolla.

– On selvää, että kiire on, koska monet maat ovat jo ennakkotestivaatimuksen saaneet täytäntöön. On myös selvää, että Kiinan koronavirustilanne ja sitä koskevat rajoitustoimet purkautuvat ja siksi tämä ennakkotestivaatimus olisi hyvä olla mahdollisimman nopeasti voimassa.

”Tartuntoja yli puolella testatuista matkustajista”

Negatiivisen testituloksen lisäksi Kiinan lennoilla matkustajilta sekä matkustamohenkilökunnalta edellytetään maskin käyttöä. Finnair on Kiurun tietojen mukaan jo nyt vaatimassa maskien käyttöä Kiinasta tulevilta matkustajilta, ja samaa odotetaan jatkossa myös muilta lentoyhtiöiltä.

Suomi aloittaa myös koronavirusta koskevan jätevesitestauksen lentokoneiden jätevesistä. Kiurun mukaan THL toteuttaa ensimmäiset lentokoneiden ja lentokenttien jätevesiseurannat ensi viikolla.

Myös otospohjainen matkustajien testaaminen on tärkeää, Kiuru toteaa.

– Yllättävää on, että muiden jäsenmaiden tehtyä jo näitä otospohjaisia testauksia, tulokset ovat olleet varsin hurjat. Pahimmillaan tartuntoja on voinut olla yli puolella testatuista matkustajista.

Koronaministerityöryhmä päätti eilen illalla käynnistää valmistelun Kiinan koronatilanteeseen liittyvien EU:n päätösten kansallisesta toimeenpanosta. EU-maat päättivät keskiviikkona EU:n laajuisista yhteisistä rajoituksista Kiinasta tuleville matkustajille.

Kiurun mukaan pelkona on se, että kiinalainen turismi tulee lisääntymään ja matkustajamäärät kasvamaan rajoitusten poistuttua.

– On myös selvää jo tällä hetkellä, että meidän nykyinen omikron-variantti tulee korvautumaan jollain muulla variantilla. Kiinan koronavirustilanteesta ei ole niin riittävää tietoa, että EU-maat olisivat uskaltaneet luottaa siihen, että tilanne ei aiheuta EU-kansalaisille terveysturvallisuusongelmia, Kiuru perustelee EU-maiden päätöstä.

Esimerkiksi Ruotsi on ilmoittanut rajoitusten astuvan voimaan jo huomenna lauantaina.

Suosittelemme sinulle