Hyppää sisältöön

Norjalaiset häiritsivät vakuuttanutta Krista Pärmäkoskea – asiantuntijalta herkullinen suomalaisarvio Tour de Skin loppuhuipennukseen

Krista Pärmäkoski ylsi toista kertaa tällä kaudella sprinttifinaaliin ja oli Val di Fiemmessä viides. Pärmäkoski kavensi Frida Karlssonin johtoa merkittävästi.

Krista Pärmäkoski viides sprinttifinaalissa, norjalaiskaksoset juhlivat kaksoisvoittoa Val di Fiemmeä – katso loppuratkaisu
Joel Sippola,
Laura Arffman
Avaa Yle-sovelluksessa

Krista Pärmäkoski jatkoi vahvoja otteitaan Tour de Skillä, kun hän ylsi Val di Fiemmen perinteisen sprintissä viidenneksi. Samalla hän pystyi kaventamaan eroa kokonaiskisan kärjessä olevaan Ruotsin Frida Karlssoniin, joka jäi Pärmäkosken voittamassa ensimmäisessä alkuerässä neljänneksi, eikä aika riittänyt välieriin.

Pärmäkoski saavutti Karlssonia 36 sekunnilla ja ero on nyt 1.05. Tiril Udnes Weng oli norjalaisten kolmoisvoittojuhliin päättyneessä kisassa toinen ja on 41 sekuntia johtavaa ruotsalaisesta.

– Ensimmäisessä nousussa toinen Wengin siskoksista hiihti hieman suksille, jossa meni vauhdit. Kun keräsin vauhdit, niin Myhrvold (Mathilde) pääsi ohi, Pärmäkoski kertasi.

Myös viimeisessä nousussa Pärmäkoskella oli ohjelmaa, kun Lotta Udnes Weng valitsi hiihtää latu-uran sijaan latujen välissä.

– Sitten siinä oli hässäkkää. Ajauduin sisäpuolelle. En pystynyt potkimaan vauhtia. Tavallaan taktiikka toimi. Oli vähän liikaa vaan naisia. Yksin, kun olisi päässyt hiihtämään, olisi ollut parempi, Pärmäkoski avasi.

Vaikka Pärmäkoski ei ole enää sprinteissä takavuosien nopeusvirtuoosi, suomalaisen vakuuttava alkuerä antoi viitteitä vieläkin paremmasta loppusijoituksesta. Kovasti töitä tehnyt Pärmäkoski loisti myös välierissä, mutta joutui taipumaan loppusuoralla.

Krista Pärmäkoski suvereenisti Val di Fiemmessä sprinttivälieriin!

Hän eteni finaaliin lopulta aikavertailun toiseksi nopeimpana. Finaalissa Pärmäkoski jäi viimeisessä nousussa pussiin, eikä saanut kunnon asemia loppusuoralle.

Pärmäkoski oli tyytyväinen sijoitukseen kokonaiskisaa ajatellen. Lauantaina Val di Fiemmessä on ohjelmassa 15 kilometrin yhteislähtö perinteisellä.

– Oli tärkeä onnistuminen. Huominen on yhtä tärkeä, kun matkalla jaetaan bonussekunteja. Karlssonia sain kiinni, mutta Tiril sai vähän sekunteja lisää, Pärmäkoski muistutti.

Sprintin finaalipaikka oli Pärmäkoskelle kauden toinen. Hän oli ennen joulua Davosin vapaan kisassa viides.

Krista Pärmäkoski avaa sprinttifinaalin vaiheita: "Yksin olisi ollut parempi"

Suomalaiset vastaan Wengin sisarukset

Välieriin selvinnyt Kerttu Niskanen jäi niukasti finaalin ulkopuolelle.

– Säästelin nousuun ja yritin pitää hiihdon rentona nousun päällä. Taktiikka oli se, etten lähtenyt maalisuoralle. Vaihdoin alkuerästä taktiikkaa niin, etten mene ensimmäisenä maalisuoralle. Mielestäni se oli virhe. En saanut tarpeeksi vauhteja johtajan perään, Niskanen kertaili välieräsuoritustaan.

Kerttu Niskanen niukasti ulos sprinttifinaalista

Pärmäkosken jälkeen neljäntenä on perjantaina ensimmäisen kisansa voittanut Tirilin kaksoissisko Lotta Udnes Weng. Niskanen on viidentenä minuutin ja 32 sekunnin päässä norjalaisista.

Ylen Urheilun asiantuntija Toni Roponen antoi herkullisen arvion suomalaiskaksikon tilanteesta.

– Kun miettii Pärmäkosken vireystilaa ja Kerttu pääsee omalle hyvälle tasolleen, on edelleen mahdollisuus siihen, että kaksi suomalaisnaista on lopputuloksissa kolmen joukossa. Wengin sisarukset ovat arvaamattomia, Roponen totesi tv-lähetyksessä.

Kaksi suomalaista on ollut vain kertaalleen Tour de Skin lopuksi kokonaistuloksissa kolmen joukossa. Kaudella 2008–2009 Virpi Kuitunen voitti ja Aino-Kaisa Saarinen oli toinen.

Pärmäkoski oli luottavaisena lauantain suhteen.

– Jos huomenna pidetään vauhtia, eiköhän norjalaisia saa hyydytettyä siellä. Saattaa tulla isojakin eroja.

Pellegrinon putoaminen suuri yllätys

Myös miesten puolella nähtiin isoja yllätyksiä, kun kovana sprintterinä tunnettu Federico Pellegrino sekä Norjan Pål Golberg hyytyivät alkueriin. Italialainen Pellegrino oli kokonaiskisassa toisena. Hyvä sprintteri ja tourin ennakkosuosikkeihin lukeutunut Golberg hävisi myös tärkeitä sekunteja.

Voiton vei totuttuun tapaan Johannes Höfslot Kläbo ennen Ruotsin Calle Halfvarssonia ja Italian Simone Moccellinia.

Kläbo kasvatti johtoaan kokonaiskisassa.

Johannes Kläbo tykitti taas voittoon.

Suosittelemme