Hyppää sisältöön

Kolmanneksi rehkinyt Kerttu Niskanen hämmästeli kärkikaksikon toimintaa: ”Kaikki työ jäi harteilleni”

Kolmanneksi yltänyt Kerttu Niskanen tavoitti Tour de Skin kakkospaikalla olevaa Norjan Tiril Udnes Wengiä. Kisan voittaneelle Saksan Katharina Hennigille ykkössija on harvinaista herkkua.

Joel Sippola
Avaa Yle-sovelluksessa

Kerttu Niskanen teki Tour de Skin 15 kilometrin yhteislähdössä tärkeän suorituksen kokonaiskisaa ajatellen.

Kolmanneksi kirinyt ja tämänkertaisen tourin toisen palkinkorokesijansa ottanut Niskanen nousi kokonaiskisassa kolmospaikalle ja 25 sekunnin päähän Tiril Udnes Wengistä. Ennen toiseksi viimeistä etappia kaksikon välinen ero oli 51 sekuntia.

Kisan voiton vei Saksan Katharina Hennig ennen Ruotsin Frida Karlssonia.

Niskanen joutui tekemään paljon vetohommia. Muilta ei pahemmin apua tullut.

– Tuota vähän pelkäsin, että vetohaluja ei löydy keltään. Suunnattomasti ihmettelen, mikseivät Katharina ja Frida lähteneet vetämään porukkaa. Oltaisi yritetty vuorotellen vetää ja tehdä lisää eroa. Tuntui, että kaikki työ jäi harteilleni.

Kerttu Niskanen hiihtää ylämäessä, takanaan ruotsalainen Frida Karlsson.
Kerttu Niskanen joutui yhteislähtökisassa työjuhdan rooliin Kuva: Marco Bertorello / AFP / Lehtikuva

Niskanen kertoi hiihtäneensä kokonaiskisaa ajatellen. Jos hän olisi halunnut voittaa, suomalainen olisi tyytynyt toiseen taktiikkaan.

– En ole nähnyt tämän hetken tilannetta. Yritin vain ajatella kokonaistouria tänään. Saisi eroa niihin, jotka kamppailevat kanssani samoista sijoista.

Kärkitaistossa mukana ollut Krista Pärmäkoski joutui keskeyttämään tourin vatsataudin takia. Myös Jasmi Joensuun kiertue päättyi samaan vaivaan.

Niskanen myöntää tilanteen huolestuttavan.

– Totta kai huolestuttaa. Täytyy vaan huolehtia samalla lailla asioista kuin mitä tähänkin asti. Ei voi mitään.

Kerttu Niskasen kommentit kisan jälkeen.

Tärkeä voitto maastohiihdon kannalta

Kisan voittaneelle Hennigille ykkössija oli uran ensimmäinen maailmancupissa. Edellisen kerran saksalainen naishiihtäjä oli voittanut tourilla joulukuussa 2008. Claudia Nystad lykki tuolloin voittoon vapaan prologissa Saksan Oberhofissa.

Saksalaisnaisen saavuttamasta voitosta oli ylipäänsä kulunut jo lähes 14 vuotta.

Hennig ylsi Val di Fiemmen yhteislähdössä palkintokorokkeelle myös kaksi vuotta sitten.

Katharina Hennig
Katharina Hennig on ollut jo pidemmän aika terävimmän kärjen haastaja- Kuva: Kimmo Brandt / AOP

– Olen tosi onnellinen ensimmäisestä voitostani täällä Val di Fiemmessä. Tämä on yksi parhaimmista radoistani. Perheeni ja poikaystäväni olivat paikalla katsomassa, mikä motivoi, iloinen Hennig kertoi kisan jälkeisessä haastattelussa.

Hennig uskoo maastohiihtovoitolla olevan merkitystä saksalaisille.

– Tiedän, että oli paljon saksalaisia, jotka kannustivat kotisohvillaan. Uskon tämän motivoivan hiihtoa harrastavia lapsia, Hennig totesi.

Saksa on kansainväliselle maastohiihdolle tärkeä markkina-alue.

– On koko hiihdon kannalta tärkeää, että eri maista tulee huippuja, jotka pystyvät pärjäämään yksittäisissä kisoissa sekä arvokisoissa. Hennig on tehnyt edellisvuosina systemaattista nousua huipulle. Hennig tulee varmasti taistelemaan seuraavina vuosina arvokisamitaleista, Yle Urheilun asiantuntija Toni Roponen summasi.

Tour de Ski huipentuu sunnuntaina Alpe Cermisin nousuun. Naisten kilpailu näytetään suorana TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 11.55 alkaen. Miesten kilpailu on vuorossa kello 13.40.

Suosittelemme sinulle