Hyppää sisältöön

Rajusti uudistunut Tyttöleijonat lähtee luottavaisin mielin MM-kisoihin – kenraaliharjoituksessa kaatui hallitseva maailmanmestari Kanada

Suomen alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueessa on peräti 13 uutta pelaajaa. Joukkue on kuitenkin päävalmentaja Mira Kuisman mukaan hitsautunut nopeasti yhteen.

Tyttöleijonat ja Kanada kuvassa.
Suomen alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue voitti historiansa ensimmäisen kerran Kanadan MM-kisojen avauspelissä 2022. Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto, Silja Schemeikka
Paavo Forsberg

Jääkiekon alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisat alkavat sunnuntaina Östersundissa, Ruotsissa. Tyttöleijonat lähtee turnaukseen luottavaisin mielin, sillä joukkue kaatoi torstain kenraaliharjoituksessa hallitsevan maailmanmestarin Kanadan 4–3.

Kanada-voitto oli Tyttöleijonille historian toinen. Ensimmäinen voitto tuli viime MM-kisojen avausottelussa kesäkuussa.

Päävalmentaja Mira Kuisman mukaan harjoitusottelun lopputuloksesta jäi luottavainen olo. Pelillinen ilme oli mainio.

– Joukkue pystyi pelaamaan hyvin 60 minuuttia hallitsevaa maailmanmestaria vastaan. Ottelu antoi itselleni ja toivottavasti myös tytöille itseluottamuksen siitä, että oikeita asioita ollaan tehty ja pystytään tekemään jatkossakin.

Edellisissä kisoissa kolmannen pronssimitalinsa napannut Tyttöleijonat lähtee taas mitalijahtiin. Yhdysvallat ja Kanada ovat rohmunneet lajin kirkkaimmat mitalit. Ruotsi on yltänyt kerran hopealle.

– Se, että pystyimme voittamaan Kanadan toistamiseen lyhyen ajan sisällä näyttää, että kaikki on mahdollista. Tietyissä peleissä vaaditaan nappisuoritusta. Mitalista lähdetään tappelemaan, Kuisma sanoo.

Uudet pelaajat, vanhat vahvuudet

Tyttöleijonien joukkue on kokenut muutoksia edellisistä kisoista. Alkavissa MM-kisoissa on mukana peräti 13 uutta pelaajaa. Valmistautuminen on jäänyt muutenkin lyhyeksi, sillä edelliset kisat pelattiin vasta viime kesänä koronan takia.

– Olemme ehtineet kolme kertaa leirittää sen jälkeen. Ryhmä on vaihtunut aika paljon viime kisoista. Onneksi puolet pelaajista on ollut aikaisemminkin ja puolet on pelaajia, joiden arjessa pääsee tekemään töitä, Naisten Liigassa Team Kuortanetta luotsaava Kuisma sanoi.

Kuortaneen riveistä mukana on kymmenen pelaajaa.

Tyttöleijonat kuvassa.
Suomi saavutti kesän MM-kisoissa pronssia. Mitali oli Tyttöleijonien historian kolmas. Kulta- tai hopeamitaleita ei toistaiseksi ole. Kuva: Jääkiekkoliitto, Silja Schemeikka

Kuisman mukaan joukkueen valmistamisessa turnaukseen ei ole ollut suuria haasteita. Leirityksillä vähän olleiden ja ensikertalaisten kanssa on keskitytty tavallista enemmän pelillisiin asioihin.

Joukkueen huippupelaajista kysyttäessä Kuisma kääntää puheen joukkueeseen. Tasaisuus ja selkeä roolitus ovat Tyttöleijonien vahvuuksia.

– Jokaisella pitäisi olla tieto, mitä heiltä halutaan ja odotetaan tulevan viikon aikana. Kaikki pystyvät paremmin sitoutumaan tähän, koska jokaisella on oma tärkeä tehtävä kentällä. Toki myös kentän ulkopuolella.

Joukkueen varakapteeni Pauliina Salosen mukaan joukkueen yhteishenkeä ja pelitapaa on saatu vietyä syksyn leirityksillä eteenpäin.

– Mielestäni meillä on todella hyvä henki pukukopissa. Näiden pelaajien kanssa on tosi hienoa lähteä pelaamaan. Varma fiilis yhteishengestä, Salonen sanoo.

Berg isänsä jalanjäljissä

Yksi kiinnostava nimi on kesän pronssijoukkueessa mukana ollut Nella Berg, jonka isä on NHL:ssä ja Leijonissa 2000-luvun alussa pelannut puolustaja Aki Berg. Berg pelaa viimeisiä alle 18-vuotiaiden kisojaan.

Kuisman mukaan VG-62:ssa ja TPS:ssä pelaavassa puolustajassa on isänsä piirteitä.

– Nella on hyvä luistelemaan ja rauhallinen luonne jäällä ja sen ulkopuolella. Hän liikkuu ja lukee peliä hyvin. Isokokoisena hän auttaa meitä kamppailemaan paremmin kansainvälisissä peleissä.

Suosittelemme sinulle