Hyppää sisältöön

Wilma Murto täräytti hurjan hypyn kauden avauksessaan – seiväskokeilu toi halliratojen Suomen ennätyksen

Wilma Murto kilpaili ensimmäistä kertaa hallikaudella Kuortaneella. Avauskisa toi Suomen ennätyksen, voiton sekä odotettuakin onnistuneemman seiväskokeilun.

Wilma Murto ylitti komeasti 475 Kuortaneen hallikisoissa. Video: Jarno Koivunen
Pertti Lappalainen

Seiväshypyn Euroopan mestari Wilma Murto hyppäsi Kuortaneella uuden halliratojen Suomen ennätyksen. 24-vuotias turkulainen avasi kilpailukauden voitolla ja tuloksella 475. Tulos on samalla alkavan hallikauden maailmantilaston kärkitulos.

Murto otti kilpailussa käyttöön uudet, aiempaa pidemmät 475-senttiset seipäät. Kokeilu toimi odotettuakin paremmin.

– Lähtökohtana oli, että suhtaudun avoimin mielin noihin uusiin seipäisiin. Pidin täysin mahdollisena, että palataan 460-senttisiin, mutta nyt näyttää, ettei uusia tarvitse palauttaa tehtaalle, Murto veisteli Urheiluliiton tiedotteessa.

Viime kesänä ulkoratojen Suomen ennätyksen 485 EM-finaalissa hypännyt Murto on saanut harjoitella talven pääosin terveenä. EM-kisoissa säkenöineellä Murrolla on yhtä flunssaa lukuun ottamatta takana ehjä harjoituskausi.

– Treenit ovat menneet hyvin, mutta nyt en oikein tiennyt mitä odottaa. Ajattelin, että voisi mennä jopa 460, mutta 475:n ylitystä en osannut odottaa, Murto kertasi.

Wilma Murto tuulettaa.
Murto juhli viime kesänä Euroopan mestaruutta Münchenissa. Kuva: Filip Singer / EPA

Myös valmentaja yllättyi Suomen ennätyksestä

Murron valmentaja Jarno Koivunen oli syystäkin tyytyväinen suojattinsa avauskilpailuun. Tulos oli hänellekin yllätys, sillä etukäteen keskittyminen oli vahvasti uusien seipäiden kokeilemisessa.

– Tarkoitus oli vain testata uusia seipäitä. Kisa lähti menemään hyvin seiväs kerrallaan ja sitten huomattiin, että rima onkin jo korkealla. Aika hyvä seiväskokeilu, Koivunen avasi kilpailun kulkua.

Valmentajan mukaan Murrolla oli takana vain yksi täyden vauhdin harjoitus 460-senttisillä seipäillä. 475-senttisillä seipäillä arvokisavoittaja ei ollut hypännyt kertaakaan ennen Kuortaneen kilpailua. Koivusen mukaan seipäiden vaihto ei yleensä mene näin hyvin.

Murto itse suhtautui hyppyihin maltillisesti.

– Sellaisia perusjees-hyppyjä. Eniten kiinnitin huomiota juoksurytmiin ja vauhtiin. Ensimmäisissä kisoissa vauhti yleensä korjaa tekniikan rosoisuutta, Murto totesi.

Hän ylitti korkeuden 475 ensimmäisellä yrityksellään. Murto päätti kilpailun kolmeen yritykseen korkeudesta 480.

Seiväsässä jatkaa kilpailukauttaan tammikuun lopulla Ranskassa. Vaikka avauskisa oli menestys, Murto ei odota kuuta taivaalta seuraavissa kilpailuissa.

– Ei tämä kisa kovin huonoa kilpailukaudelle lupaa, muttei näiden seipäiden kanssa kaikki ole laakista selvää. Luottovälineen ja rajojen hakeminen jatkuu. Hallikausi on vielä sen opettelua, kuinka näiden seipäiden kanssa toimitaan, Murto avasi tilannetta tiedotteessa.

Suosittelemme sinulle