Hyppää sisältöön

Kerttu Niskanen voi hyötyä kritisoidusta ratkaisusta Tourin huipennuksessa – Ylen asiantuntija näki norjalaistähden kehonkielessä ongelmia

Kerttu Niskasella on ensimmäistä kertaa urallaan mahdollisuus yltää palkintokorokkeelle Tour de Skin kokonaiskilpailussa. Toni Roposen mukaan suomalaiselle suurin haaste tulee hänen takaa.

Kerttu Niskanen tuuletti kakkossijaa Val Müstairissa.
Kerttu Niskanen kamppailee Alpe Cermisissä Tour de Skin kokonaiskilpailun palkintokorokesijoista. Kuva: EPA-EFE
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Tour de Skin loppuratkaisut nähdään suorana TV2:ssa ja Yle Areenassa. Lähetys naisten viimeisestä etapista alkaa klo 11.55 ja miesten kisasta klo 13.40.

Kerttu Niskanen starttaa mielenkiintoisista asetelmista Tour de Skin päätösetapille Alpe Cermisin nousuun.

Hän on kolmantena. Kakkosena oleva Norjan Tiril Udnes Weng on 25 sekunnin päässä. Takana häämöttää Katharina Hennig 23 sekunnin päässä.

Frida Karlsson on selvältä tuntuvassa 1 minuutin ja 12 sekunnin johdossa Tiril Udnes Wengiin.

Niskanen ei ole ollut kertaakaan palkintokorokkeella Tour de Skin kokonaiskilpailussa, mutta nyt siihen on erinomaiset mahdollisuudet.

Yle Urheilun asiantuntija Toni Roponen uskoo, että Niskasella on mahdollisuus kepittää Tiril Udnes Weng Tour de Skin viimeisellä etapilla.

– Tiril Udnes Weng on selvästi todella väsynyt. Tämä viimeinen matka on hänelle pelottavin. Siinä mielessä ero Niskaseen ei ole paljon, eikä mahdottomuus. Totuuden nimissä Kertullekaan Alpe Cermis ei ole helpointa mennä jyrkkää nousua. Uskon kuitenkin, että Kerttu on vahvempi ja pystyy saavuttamaan hänet, Roponen totesi Urheilustudiossa.

Roponen kuitenkin uskoo, että Niskaselle suurin haaste tulee Hennigin suunnasta. Siinä kamppailussa Roponen pohtii, että yhteislähtökilpailuna vedettävä Alpe Cermisin rankka nousu pelaa Niskasen pussiin.

– Uskon, että kaikki ratkaisut tapahtuvat pitkässä nousussa. Yhteislähtö on Kertulle eduksi. Se helpottaa seuraamista. Kerttu kuulee ja näkee kaikki tapahtumat, Roponen sanoo.

Alpe Cermisin nousu hiihdetään nyt neljättä kertaa yhteislähtönä. Aiemmin hiihdettiin niin, että hiihtäjät lähtivät kiipemään viimeistä nousua Tourin kokonaistilanteen mukaan.

Roponen pohtii, että toisaalta yhteislähtökilpailun myötä Hennig voi saada apua kilpakumppaneiltaan, joita ei vanhalla mallilla ei saataisi.

– Tullaan näkemään mielenkiintoinen henkien taisto sunnuntaina, Roponen toteaa.

Urheilustudiossa paketoitiin Tour de Skin tilanne ennen kiertueen huipentavaa Alpe Cermisin nousua.

Roposen mukaan naisten kisasta puuttuu sunnuntaina vauhdinpitäjä. Siksi asiantuntoijan mukaan ennen nousua hiihdetään porukassa.

– Stadionin jälkeen siirrytään aika kapeassa rännissä nousuun. Siinä pitää olla todella tarkana. Sitten viimeinen 3,7 kilometriä on armotonta taistelua voimavaroja vastaan. Tullaan näkemään huikea taistelu, Roponen povaa.

Kerttu Niskanen myönsi Ylen haastattelussa lauantain kilpailun jälkeen, että Krista Pärmäkosken sairastuminen vatsatautiin huolestuttaa häntä.

Roposen mukaan Niskasella onkin edessä jännittävä yö ennen viimeistä Tour de Skin starttia.

– Varmasti Kerttu miettii sitä. Onhan se selvää. Tiedämme sen itsekin, että jos joku on kotona kipeä, se saa kuplintaa aikaan mahassa. Huippu-urheilijat ovat kuitenkin henkisesti äärimmäisen vahvoja. Uskon, että Kerttu selviytyy, Roponen toteaa.

Suosittelemme