Hyppää sisältöön

Pullakahvilenkistä alkoi Ristomatti Hakolan uusi nousu – Kummelia siteeraavalle MM-mitalistille tuli jouluaattona kuitenkin uusi takaisku

Ristomatti Hakola oli omien sanojensa mukaan jo hyvässä kunnossa, kunnes jouluaattona tuli flunssaa ja kuumetta. Hakolan on tarkoitus kilpailla seuraavaksi kahden viikon päästä Tampereen SM-kisoissa.

Ristomatti Hakola hiihtää Rovaniemellä 50 kilometrin kisaa SM-kisoissa.
Ristomatti Hakolan kesä ja alkusyksy olivat rankkoja, mutta nyt uran lopettaminen ei ole enää mielessä. Kuva: Tomi Mäkipää/All Over Press
Roope Visuri,
Laura Arffman
Avaa Yle-sovelluksessa

Ristomatti Hakola oli tarkoitus nähdä pitkästä aikaa kansainvälisissä hiihtokisoissa tänä viikonloppuna, kun Rovaniemellä piti olla kansainvälisen kakkoskiertueen Skandinavia-cupin kilpailut.

Kisat kuitenkin peruttiin kovan pakkasen takia. Hakola on viime ajat viettänyt aikaa Vuokatissa harjoitellen.

– Päivä paremmalta hiihto maistuu. Välillä on ollut ihan hyvässä kunnossakin. Voisi sanoa kuin Kummelissa, että perheasiat on kunnossa ja hiihto on hieno laji, Hakola toteaa.

Hän ei kesäkuun jälkeen osallistunut yhdellekään maajoukkueleirille terveysongelmien takia. Hakola palasi kilpailuihin marraskuun alussa Vuokatin Suomen cupissa, mutta ilmoitti jäävänsä heti harjoitustauolle.

Ennen joulua oli uuden paluun vuoro. Jämin Jänteen hiihtäjä oli mukana Ristijärvellä kansallisissa kisoissa. Hakola voitti 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailun yli kahden minuutin erolla.

Sittemmin Hakola on kokenut uuden takaiskun. Jouluaattona Hakolalla alkoi flunssa ja tuli kuumetta.

– Se vähän verottaa aina. Katsotaan, että pääsisi taas kunnon harjoitusrytmiin ja jossain kohtaa kisoihin. Harjoittelu on mukavaa, mutta kyllä kisoja kaipaa, Hakola sanoo.

Ristomatti Hakola katsoo aurinkolasit päässä kauas.
Ristomatti Hakola haluaa jatkossa nauttia hiihtämisestä. Kuva: Tomi Mäkipää / All Over Press

Hakolan mukaan kuumeen ja flunssan kaltaiset takaiskut syövät miestä varsinkin, kun kunto ehti olla jo ihan hyvä. Hän muistuttaa samaan hengenvetoon kuitenkin isommasta kuvasta kesän vaikeuksien jälkeen.

– Nämä ovat enää pieniä kolhuja isossa kuvassa. Nämä eivät ole periaatteessa mitään, Hakola toteaa.

Kahden vuoden takainen parisprintin MM-hopeamitalisti ei ole julkisuudessa avannut tarkemmin kesän ongelmiaan, eikä tee sitä nytkään. Marraskuussa Vuokatissa Hakola kuvaili Ylelle, kuinka hän kävi terveydellisesti aika syvällä.

Nyt hän sanoo, että kesällä ja syksyllä oli vaikeaa. Hakola arvioi, että terveysongelmat vaivasivat kolmisen kuukautta.

– Oli aika raskasta aikaa. En osaa muuta kertoa, että on käyty ihan hyvä taistelu. Nenä on jo pinnalla, mutta joutuu vielä taistelemaan, Hakola toteaa.

Ristomatti Hakola kertoo vaikeuksistaan – kaverit auttoivat uuteen nousuun

Ongelmista utelu tuntui alkuun Hakolasta vähän raskaaltakin. Hän kehuu ystäviään tuesta.

– Monelle kaverille täytyy antaa sydämet, että he jaksoivat lähteä lenkille mukaan. Honkimaan Antin kanssa käytiin Espoosta pyörällä pullakahveilla. Siitä kunto lähti rakentumaan, Hakola avaa.

– Aluksi yritin vain hävitä varjoihin. Tiesin, että oma perustaso on tietyllä tasolla. Alkuun oli kuitenkin sellaista, että hyvä kuin jaksoi sauvakävellä. Teki mieli olla varjoissa ja sauvakävellä vaan.

Tampereen SM-kisat tähtäimessä, MM-kisoista ei paineita

Seuraavaksi Hakolalla on tarkoitus kilpailla parin viikon päästä Tampereen SM-kisoissa. Siellä häntä kiinnostaa etenkin perinteisen hiihtotavan sprinttikilpailu. Ennen SM-kisoja hän aikoo olla mukana harjoituskisoissa Vuokatissa. Ensi viikonlopun Falunin Skandinavia-cupin kilpailut eivät häntä inspiroi ilman huippuhuoltoa.

– Sinne on turha lähteä ilman huippuhuoltoa. Se on niin kovatasoinen kilpailu. Tarvitsisi huippukapulat pärjäämiseen. Ilman niitä tulisi vain paha mieli, Hakola toteaa.

Hakola on syksyn mittaan eri haastatteluissa väläytellyt, että pohti kesän vaikeuksien aikana jo uran lopettamista. Nyt sellainen ei ole kuitenkaan mielessä.

– Oma ammatti on hiihtäminen. Kun tulee vastoinkäymisiä koko ajan, eikä saa tehdä omaa ammattia…, Hakola avaa pohdintaansa.

– Totta kai urheiluun kuuluu, että kaikkea ei pysty ulosmittaamaan. Mutta kyllä se laittaa mieltä matalaksi. Viimeisen vuoden aikaa on kierretty aika kaukaa rastipisteitä, Hakola kuvailee.

31-vuotias hiihtäjä toivoo jatkossa nauttivansa täysin rinnoin hiihtämisestä.

– Pikku pakkanen ja purkkipito. Nauttii siitä, mistä tykkää, Hakola haaveilee.

Ristomatti Hakola Imatran SM-hiihdoissa tammikuussa 2022.
Ristomatti Hakola haluaa olla loppukevään kisoissa iskussa. Kuva: Tomi Mäkipää / AOP

Planican MM-kisat helmi-maaliskuun vaihteessa ovat ajatuksissa, mutta Hakola ei ota kevään arvokisoista paineita.

– Tähtään loppukevään kisoihin. Haluan olla niissä parhaimmillaan. Alkaako loppukevät Planicasta vai sen jälkeen? Ei sillä niin väliä. Uskon kuitenkin, että olen vielä tänä vuonna ihan hyvässä kunnossa, Hakola toteaa.

Tour de Ski -kiertuetta Hakola ei juurikaan katsellut. Sen sijaan hiihtotähti on löytänyt nautintoa täysin toisen lajin katsomisesta eli dartsista.

Hakola lähettää kuitenkin omanlaisensa terveiset Tour de Skin tiukkaan loppunousuun Alpe Cermisiin Val di Fiemessä.

– Puristakaa perseellä. Normaalisti Alpe Cermisissä sitä saa tehdä, Hakola hymyilee.

Tour de Ski huipentuu sunnuntaina Alpe Cermisin nousuun. Naisten kilpailu näytetään suorana TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 11.55 alkaen. Miesten kilpailu on vuorossa kello 13.40.

Suosittelemme sinulle