Hyppää sisältöön

Ilkka Herola kertoo huipputuloksensa taustat – joulutauon treenit Kuopiossa siivittivät harvinaiseen tilanteeseen

Toiseksi Otepäässä yltänyt lkka Herola nauttii tällä hetkellä hyppäämisestä.

Ilkka Herola hyppää Rukalla.
Ilkka Herola on löytänyt loistavan mäkivireen. Kuva: EPA-EFE
Joel Sippola
Avaa Yle-sovelluksessa

Kritisoitu kilpailuformaatti ja kauden ensimmäinen palkintokorokesija. Tämä ei käynyt ensimmäisenä Ilkka Herolan mielessä, kun hän tuli sijalla 20 maaliin yhdistetyn yhteislähtökisan hiihto-osuuden jälkeen Viron Otepäässä.

Otepään radalla hiihto oli letkajenkkaa alusta lähtien. Kyseinen kilpailumuoto, jossa hiihdetään ensin ja hypätään sen jälkeen, oli ohjelmassa jo kauden avausviikonloppuna Rukalla. Suurimmaksi ongelmaksi muodostui kisarata, jota ei ole varsinaisesti tehty yhteislähtöä varten.

– Siinä kohtaa oli loogista säästellä mäkiosuutta ja huomista (sunnuntain) kisaa ajatellen, Herola sanoi.

– Se on selvää, että jokainen työntö, mikä tuolla tehdään, on pois huomiselta. Kun oli selvää, ettei ollut hyötyä siitä, tuleeko maaliin sijalla viisi tai 20, tultiin tuolla tavalla maaliin. Lopputulos oli oikein hyvä.

Ilkka Herola leiskautti huippuhypyllä kakkoseksi.

Mahtavassa hyppyvireessä

Kyseinen kisamuoto ei ole Herolan syömähampaita. Yhteislähtökisa suosii parempia hyppääjiä, sillä kilpailun aloittavalla hiihto-osuudella ei yleensä saada merkittäviä eroja aikaan. Herola tunnetaan parempana hiihtäjänä.

Otepäässä hyppääminen on toiminut Herolalta kuitenkin mainiosti, joten hän lähti mäkiosuudelle luottavaisena. Illan tullen suomalainen venyttikin mäessä 98,5-metrisen hypyn.

– Totta kai olosuhteet olivat tänään mielenkiintoiset, mutta joka tapauksessa aika perussuorituksella tuohon tulokseen päästiin, Herola kuittasi.

– Joulutauolla päästiin hyppäämään Kuopiossa vapaita harjoituksia. Täällä heti ensimmäisestä hypystä lähtien ei ole tarvinnut yrittää yhtään mitään mäessä. On sellainen fiilis, että hyppääminen parantuu koko ajan. Voi vedellä ilman suurempaa kontrollia.

Herola antaa maukkaan lausunnon mäkivireestään.

– Tämä on tietysti mukavin mahdollinen tilanne. Urani aikana ei ole ollut talviaikaan montaa kertaa tällaista fiilistä kilpailla. Kesä-GP:ssä tällaisia fiiliksiä on lähinnä ollut. Mutta ei harmita yhtään.

Herola sanoo tienneensä, että huipputulokseen on mahdollisuuksia.

Kisan voitti Itävallan Johannes Lamparter.

– Tiesin, että tänään se tulee vaatimaan riittävästi tuuria. Olosuhde varmasti pilasi monen kilpailun. En ole niinkään yllättynyt omasta suorituksesta, mutta yleinen taso oli vähän matalampi tänään. Lamparter teki tosi hienon suorituksen tänään ja ansaitsi voittonsa. Muuten suorittaminen oli aika ailahtevaa monella.

Ilkka Herola hiihtää Rukan maailmancupissa 2022.
Ilkka Herola ei ole edelleenkään yhteislähtökisan fani. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Kilpailumuoto ei miellytä

Palkintokorosija ei muuta Herolan suhtautumista kisamuotoa kohtaan.

– Jos noiden hyppyjen jälkeen olisi lähdetty ladulle, olisi ollut ihan kivaa hiihtää kärjessä.

– En minä pidä hiihtämistä edelleenkään kovin urheilullisena tuollaisella radalla. Jos olin maalissa sijalla 20 ja olin yhdeksän sekuntia keulasta, 20 parhaan joukossa maaliintulojärjestyksellä ei ollut mitään merkitystä.

Sunnuntain kisa hiihdetään samaisessa normaalimäessä Gundersen-menetelmänä, eli ensin hypätään ja sitten hiihdetään. Herolan tämänhetkisen hyppyvireen perusteella sunnuntain kisasta on tulossa mielenkiintoinen suomalaisnäkökulmasta.

– Tietenkin on tosi kiva fiilis lähteä kilpailemaan, kun tietää, että hommat ovat kunnossa ja potentiaali on olemassa. Sen parempaa tilannetta urheilija ei voi toivoa.

Suosittelemme sinulle