Hyppää sisältöön

Johannes Kläbo teki täydellisen suorituksen – joutuu silti luopumaan palkinnoistaan: ”Olen allerginen”

Kolmannen Tour de Skinsä voittaneen Johannes Kläbon edellä on enää vain sveitsiläislegenda.

Johannes Kläbo puhui palkintojuustoistaan.
Joel Sippola,
Laura Arffman

Pysäyttämättömässä vireessä ollut Norjan Johannes Hösflot Kläbo teki Tour de Skin päätösetapilla vaadittavan. Hänen tehtävänään oli vain tarkkailla, ettei ero koviin Alpe Cermisin nousijoihin, Simen Hegstad Krügeriin ja Hans Christer Holundiin kasva liian suureksi.

Eikä se kasvanut. Kläbo oli Krügerin voittamassa vapaan yhteislähtökisassa kuudes ja hävisi maanmiehelleen 45,5 sekuntia.

Kläbo voitti kokonaiskisan 59,5 sekunnin erolla toiseksi sijoittuneeseen Krügeriin. Holund täydensi norjalaisjuhlat kolmannella sijallaan.

Kläbo totesi Yle Urheilulle, että Krügerin heittämä haaste oli kuitenkin kova.

– Oli vaikea päivä. Huomasin, kun Simen alkoi lisäämään vauhtia. Olin hieman hermostunut, mutta yritin silti pysyä rauhallisena. Onneksi minulla oli tarpeeksi eroa Simeniin, Kläbo kertoi.

Tourin voitto oli Kläbolle jo uran kolmas. Sillä hän nousi yksin kaikkien aikojen kakkospaikalle ja jätti taakseen kahdesti voittaneet Tshekin Lukas Bauerin, Norjan Martin Johnsrud Sundbyn sekä Venäjän Aleksandr Bolshunovin.

Tour de Skin kaikkien aikojen kuningas on Sveitsin Dario Cologna, joka voitti kiertueen neljä kertaa. Kaikkien aikojen ensimmäisen Tour de Skin vei Saksan Tobias Angerer.

Simen Hegstad Kruger.
Simen Hegstad Krüger oli loppunousun vahvin. Kuva: Getty Images

Allerginen juustolle

Kläbo voitti Tourin seitsemästä kisasta peräti kuusi.

– Tämä on ollut enemmän kuin täydellinen Tour minulle. Olen kiitollinen saavutuksesta. Palaan innoissani kotiin ja pysyn siellä jonkin aikaa. Sitten alkaa valmistautuminen kohti MM-kisoja, Kläbo viittasi helmi-maaliskuussa pidettäviin arvokisoihin.

Tourilla jokaisen kisan kärkikolmikko saa palkinnoksi juuston. Kläbolle on kertynyt Tourilta enemmän kuin tarpeeksi palkintojuustoja, mutta valitettavasti hän itse ei pysty niistä nauttimaan.

– Aion antaa ne ystävilleni, perheelleni, joukkuetovereilleni ja muulle taustatiimilleni. Olen allerginen juustolle. Rehellisesti sanottuna en ole ikinä maistanut juustoa, Kläbo kertoi Yle Urheilulle hymyssä suin.

Perttu Hyvärinen ylsi parhaana suomalaisena sijalle 18.

Suosittelemme