Hyppää sisältöön

Suomelta paras joukkuetulos 20 vuoteen ampumahiihdon maailmancupissa! Katso, kuinka Belgian urheilija sekoili vaarallisella tavalla

Ampumahiihdon maailmancupissa Pokljukassa oli viestipäivä. Suomi loisti parisekaviestissä. Belgian Thierry Langer vastasi puolestaan sekaviestissä päivän puhuttavimmasta suorituksesta.

Näin Thierry Langer sekoili sekaviestissä
Roope Visuri

Ampumahiihdon maailmancupissa nähtiin hieno suomalaistulos, kun Suvi Minkkinen ja Tuomas Harjula toivat Suomen maaliin neljäntenä parisekaviestissä.

Kyseessä on Suomen paras joukkuekilpailu ampumahiihdon maailmancupissa 20 vuoteen.

Kaudella 2001–2002 Suomi oli miesten viestissä neljäs joulukuussa Pokljukassa ja maaliskuussa Lahdessa.

Nyt juuri Pokljukassa tuli jälleen huippuonnistuminen.

– Tämä oli kova veto. Suomella oli tämän hetkisistä urheilijoistaan nopeat ampujat ja riittävän hyvät hiihtäjät liikkeellä, Yle Urheilun asiantuntija Ville Kotikumpu hehkuttaa.

Maailmancupissa kilpaillaan tätä nykyä parisekaviestit ja sekaviestit samoina päivinä. Kilpailusta riippuen joukkueet priorisoivat viestejä.

MM-kisoissa parisekaviesti kilpaillaan omana päivänään, joten silloin eri mailla on mahdollisuus asettaa kovimpia kokoonpanojaan lähtöviivalle. Kotikumpu toteaa, että Suomella on MM-kisoissakin mahdollisuus yltää kuuden parhaan joukkoon.

Nyt Suomi selvitti kilpailun kahdeksalla varapatruunalla.

– Suomeltakaan ei nähty täydellistä suoritusta. Tuosta on otettavissa vielä puoli minuuttia pois, kun vetää kisan läpi neljällä varapatruunalla, Kotikumpu toteaa.

Viestipäivän erikoisin tilanne nähtiin sekaviestin puolella. Belgian Thierry Langer kaatui ja joutui putsaamaan asettaan lumesta ampumapaikalla. Langerin tapa puhdistaa asettaan järkytti Ruotsissa. Langer suuntasi aseen piippunsa suoraan kasvoihinsa siivousoperaatiossaan.

Vuoden 2010 takaa-ajon olympiavoittaja ja nykyinen SVT:n asiantuntija Björn Ferry järkyttyi tilanteesta.

– Noin ei voi tehdä. Ei voi pitää piippu kasvoja kohti. Tuo on todella hengenvaarallista, Ferry sanoi.

Kotikumpu muistuttaa myös perussäännöstä, että piipun päähän ei katsella.

– Nyt puhalletaan vähän väärästä suunnasta tuonne, Kotikumpu totesi selostamossa tilanteen sattuessa.

– Onneksi se lipas ei ollut paikoillaan, kun rupesi puhaltelemaan. Hän otti sen lippaan pois. Ei laittanut patruunaa piippuun ja sen jälkeen ruvennut puhaltelemaan piipun päästä. Siinä on vakava turvallisuusriski.

SVT:n mukaan Langer selvisi myös jälkiseuraamuksilta, koska Langer ehti ottaa lippaan pois ennen tekoaan. Belgia oli maalissa kymmenes eli viisi pykälää korkeammalla kuin Suomi. Sekaviestissä Suomella kilpailivat Jaakko Ranta, Olli Hiidensalo, Venla Lehtonen ja Nastassia Kinnunen.

Suosittelemme sinulle