Hyppää sisältöön

Asiantuntijalta hätkähdyttävä arvio dramaattisesti sammuneesta Frida Karlssonista: ”Näyttää pahemmalta kuin mitä se onkaan”

Yle Urheilun asiantuntija Toni Roponen sanoo, että Frida Karlssonin simahdus näytti kovemmalta mitä se onkaan. Peräti kolme suomalaisnaista voi taistella Planicassa henkilökohtaisesta MM-mitalista.

Frida Karlsson lyyhistymässä Tour de Skin maalissa.
Frida Karlssonin totaalin katkeaminen pelästytti hiihtomaailman. Kuva: Lehtikuva
Joel Sippola,
Petra Manner,
Petri Hänninen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tour de Skin päätöspäivän ylivoimaisesti suurin puheenaihe oli Ruotsin Frida Karlssonin raju sippaaminen maaliintulon jälkeen. Karlsson makasi pitkään lumen pinnassa. Ruotsalaisvalmentaja Stefan Thomsonin mukaan tähtiurheilija oli minuutin tajuttomana.

Karlssonin vointi koheni kuitenkin hiljalleen. 23-vuotiaasta kestävyyskoneesta tuli historian toinen Tour de Skin voittanut ruotsalainen. Charlotte Kalla valloitti klassikoksi muodostuneen kiertueen kaudella 2007–2008.

Maaliin sijalla 15 saapuneelta Karlssonilta on nähty kovia katkeamisia ennenkin. Yle Urheilun asiantuntija Toni Roponen valmensi Matti Heikkistä, joka oli Karlssonin kaltainen urheilija. Heikkinen antoi ladulle kirjaimellisesti kaikkensa, mikä näkyi pitkään kisan jälkeen.

Roponen näkee, ettei Karlssonilla ole ongelmia palautua totaalisesta sammumisesta.

– Kun urheilija pystyy sumentamaan päänsä totaalisesti ja joutuu tiputukseen, se näyttää hurjalta. Kahden tai kolmen päivän päästä Frida on suksilla ja pystyy todennäköisesti hiihtämään jo kahden viikon päästä kovaa.

Roponen sanoo, että Karlssonin kohdalla kyse on todennäköisesti energiavajeesta.

– Kun halutaan voittaa jotain, muutamat urheilijat maailmassa pystyvät ylittämään niitä rajoja. Frida on yksi niistä. Se näyttää pahemmalta mitä se onkaan.

Frida Karlsson tuupertui rajusti maalissa.

Niskanen ”jättimäisessä kunnossa”

Kerttu Niskanen hiihti elämänsä parhaan Tourin ja oli kokonaistuloksissa hienosti toinen. Päätösmatkalla Niskanen sinnitteli komeasti neljänneksi.

– Tämä oli häneltä upea suoritus. Hän osoitti jättimäistä kuntoa Val di Fiemmessä ja myös loppunousussa. Se lupaa jatkoa ajatellen hyvää, Roponen sanoo.

Tourille lähti yhteensä 12 suomalaista, joista vain neljä pääsi maaliin. Krista Pärmäkoski ja Jasmi Joensuu joutuivat keskeyttämään kiertueen vatsataudin takia.

– Pekingin olympialaisissa onnistuttiin täydellisesti terveydenhuollossa ja saatiin huipputuloksia. Kun korona on ohi ja muut taudit liikkuvat helpommin, tällä kertaa kävi näin. On olennaista tervehtyä hyvin ja keskittyä loppukauteen.

Kerttu Niskanen juhli Val di Fiemmessä.
Kerttu Niskanen ylsi Tour de Skillä kahdesti kolmen parhaan joukkoon. Kuva: Getty Images

Mahtavat MM-näkymät

Tour de Skin suomalaisten askelmerkit helmi-maaliskuussa pidettäviin Planican MM-kisoihin ovat herkulliset.

Sekä Pärmäkoski että Kerttu Niskanen olivat Tourilla erinomaisessa kunnossa. Niskanen oli perinteisen takaa-ajokisassa toinen ja saman hiihtotavan yhteislähtökisassa kolmas.

Pärmäkoski puolestaan latasi pöytään nousujohteiset näytöt ennen mahatautiaan. Viime talven olympiapronssimitalisti oli kakkonen niin perinteisen väliaikalähtökisassa kuin 20 kilometrin takaa-ajokisassakin. Jälkimmäisessä Pärmäkoskelta nähtiin uran parasta vapaan hiihtoa.

– En usko, että hänellä (Pärmäkoskella) on mitään ongelmia päästä huippuvireeseen Planicassa. Kertun kohdalla uskon, että kunto tulee vielä nousemaan Tour de Skin jälkeen. Hän on todella kovalla tasolla kestävyysurheilijana, jota tällainen Tour omalta osaltaan vain nostattaa.

Krista Pärmäkoski
Frida Karlssonin ja Krista Pärmäkosken kaksinkamppailu 20 kilometrin vapaan takaa-ajokisassa oli yksi Tour de Skin jännittävimmistä taisteluista. Kuva: IMAGO/Nordphoto/All Over Press

Pärmäkosken ja Niskasen lisäksi tällä kaudella suomalaishiihtäjistä kolmen joukkoon on yltänyt myös Johanna Matintalo. Hän oli joulukuussa Beitostölenin perinteisen sprintissä kolmas. Kyseinen matka kuuluu Planican MM-kisaohjelmaan.

– Siinä on kolme mitalipotentiaalista urheilijaa. Toki muillakin naisilla on edellytyksiä nostaa omia kuntotasojaan.

Iivo Niskasen alkukausi on ollut repaleinen koronaviruksesta johtuen. Tour de Skillä kolminkertaiselta olympiavoittajalta nähtiin lupaavaa menoa perinteisen takaa-ajokisassa, jossa hän oli osuusaikojen kahdeksanneksi nopein. Niskanen keskeytti Tourinsa kolmannen etapin jälkeen.

– Iivo Niskasella on ollut aika mollivoittoinen alkukausi, mutta uskon, että 50 kilometrin perinteisellä hän on valmis taistelemaan kovia norjalaisia vastaan, Roponen viittaa MM-kisojen päätösmatkaan.

Roponen nostaa suomalaismiehistä esiin myös Tourilta puuttuneet Arsi Ruuskasen sekä Remi Lindholmin. Kaksikko väläytteli alkukaudesta virettään.

Johanna Matintalo Rukan maailmancupissa 2022.
Johanna Matintalo lukeutuu Planicassa mitalitoivoihin. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Suosittelemme