Hyppää sisältöön

Suomalaisprofessori Brasilian mellakoista: ”Tämä on mennyt Donald Trumpin pelikirjan mukaan”

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen ei usko, että Brasilian mellakat johtaisivat laajamittaiseen vallankaappaukseen.

Mellakka-aitoja kaatuu Brasiliassa.
Brasilian mellakat alkoivat sunnuntaina 8.1. Brasilian media arvioi, että pääkaupungin levottomuuksiin osallistuu noin 3 000 ihmistä. Kuva: EPA-EFE
Sami Spåra

Brasilian entisen presidentin Jair Bolsonaron kannattajat ovat tunkeutuneet pääkaupungissa Brasíliassa useiden hallintorakennusten alueelle.

Brasilian media arvioi, että pääkaupungin levottomuuksiin osallistuu noin 3 000 ihmistä.

Kannattajia on tunkeutunut ilmeisesti ainakin parlamentin, presidentinpalatsin, korkeimman oikeuden ja ministeriöiden rakennusten alueille. Esimerkiksi parlamentin alueelle on kokoontunut satoja ihmisiä.

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen ei usko, että Brasilian mellakat johtaisivat laajamittaiseen vallankaappaukseen.

– En usko, että asevoimat kokonaisuudessaaan tai senaatti tai kongressi ryhtyisivät tukemaan mielenosoittajia. Keskeisenä syynä on sekin, että osassa alueen naapurivaltioita on vasemmistohallitus ja monet maat ovatkin jo ehtineet tuomita vallankaappausyrityksen.

Teivaisen mukaan esimerkiksi Ecuador, jossa on oikeistohallitus, ehti myös tuomita Bolsonaron kannattajien mielenosoitukset.

– En myöskään usko että Yhdysvalloilta tulisi tukea mielenosoittajille. Kansainvälinen tilanne on sellainen että Brasilian asevoimat tuskin ovat niin epärationaalisia, että lähtisivät ajamaan maataan kansainvälisen hylkiön rooliin tässä tilanteessa.

teivo Teivainen

Teivaiselle mellakat eivät tulleet yllätyksenä.

– Olin itse toissa viikolla Brasiliassa katsomassa Bolsonaron kannattajien leirejä, joissa he asevoimien tukikohtien edustalla vaativat sotilaiden väliintuloa. Kyllähän tunnelmat ovat siellä olleet sellaiset, että jonkinlaista rettelöintiä ja kaaosta on tulossa.

– Tämähän on mennyt Donald Trumpin pelikirjan mukaan ja sielläkään ei Trump ei alkuun halunnut kommentoida Capitol-iskua ollenkaan. Loppiaisena 2021 vaalit hävinneen Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat Washingtonissa kongressitaloon. En usko, että Bolsonaro itsekään kuvittelee, että hänellä olisi realistisia mahdollisuuksia palata Brasiliaan ja hypätä takaisin presidentin virkaan.

Suosittelemme sinulle