Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on vieraillut maan etelärajalla ensimmäistä kertaa presidenttikautensa aikana. Visiitti tapahtui Texasin El Pasossa, jossa rajanylityspaikka Meksikoon on ollut kiihkeän keskustelun keskiössä luvattoman maahanmuuton ja salakuljetuksen osalta.
Vierailullaan Biden pääsi tutustumaan tulli- ja maahanmuuttoviranomaisten työskentelyyn. Hän tapasi tulli- ja maahanmuuttoviranomaisia maat erottavassa rakennuskompleksissa, jossa tehdään maahantulotarkastuksia. Viranomaiset, mukaan lukien tullikoirien ohjaajat, esittelivät presidentille uusinta rajavalvonnassa hyödynnettävää teknologiaa. Presidentti tutustui myös El Pason ja sen naapurikaupungin Meksikon Juarezin välillä kulkevaan raja-aitaan.
- He tarvitsevat paljon resursseja. Aiomme hankkia heille niitä, presidentti kommentoi näkemäänsä toimittajille.
Yhdysvaltain kotimaan turvallisuuden ministeri Alejandro Mayorkas kertoi aiemmin toimittajille, että Bidenin oli määrä tavata myös siirtolaisia avustavia tahoja kuten humanitaarisia ja uskonnollisia järjestöjä, jotka "auttavat sortoa ja köyhyyttä pakenevia siirtolaisia".
Rajavierailun jälkeen presidentin matka jatkuu Mexicoon, missä koolla ovat myös Meksikon ja Kanadan johtajat. Maanantaina ja tiistaina järjestettävässä kokouksessa on tarkoitus keskustella muun muassa alueen siirtolaisuustilanteesta.
Presidentti yrittää puuttua kohtaamaansa kritiikkiin
Biden on kohdannut paljon arvostelua maahanmuuttopolitiikan osalta. Hänen rajavierailunsa on nähty vastauksena erityisesti republikaanien syytöksiin siitä, että presidentti yrittää väistellä hankalaksi muodostunutta tilannetta.
- Rajayhteisömme edustavat valtiomme parasta vieraanvaraisuutta, ja aiomme antaa heille lisää tukea samalla kun laajennamme laillisia reittejä asianmukaiselle maahanmuutolle ja rajoitamme laitonta maahanmuuttoa, Biden tviittasi matkalla Texasiin.
Yhdysvaltain talous tukeutuu vahvasti siirtolaistyövoimaan, mutta hallitsematon maahanmuutto maan etelärajalla on rasittanut maahanmuuttojärjestelmää niin paljon, ettei sen korjaaminen ole helppoa. Bidenin oman hallinnon virkamiehetkin ovat kuvailleet maahanmuuttojärjestelmää rikkinäiseksi.
Etelärajalla on ollut suuret määrät turvapaikanhakijoita, minkä lisäksi lukuisat ihmiset ovat pyrkineet pääsemään maahan laittomasti matkaten läpi paikoin vaarallisen maaston.