Hyppää sisältöön

Korona- ja influenssatestaus hyödyttää perussairaita – jotkut maat vaativat matkailijoilta yhä koronarokotustodistuksen

Koronaviruksen testausmäärät ovat pudonneet noin kolmasosalla. Toisaalta testimäärät pysyvät nyt suhteellisen korkeina, sillä sama testi löytää tällä hetkellä epidemiana liikkuvan influenssan.

Yhdistetyn korona- ja influenssavirus kotitestin testiliuska kädellä.
Yhdistetty korona- ja influenssaviruskotitesti tehdään lähes samoin kuin monelle tuttu koronakotitesti. Kuvituskuva. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle
Tanja Hannus

Koronaviruksen ja influenssan testaamisesta hyötyvät erityisesti perussairaat tai muuten heikkokuntoiset.

Heille voidaan harkita riskejä pienentävää lääkehoitoa, joka esimerkiksi influenssassa on aloitettava parin vuorokauden aikana oireiden alkamisesta.

Muille kuin riskiryhmiin kuuluville Etelä-Karjalan hyvinvointialue ei suosittele kotitestaamista niin sanotulla koti-kolmoistestillä, joka tunnistaa sekä koronan että A- ja B-influenssan, sillä testin laatua ei ole varmistettu riittävästi.

– Virallisesti emme voi suosittaa koti-kolmoistestiä. Mutta kun noita testejä on kuitenkin avoimesti myynnissä, niitä varmasti käytetään. Emme tuomitse, mutta emme voi virallisesti suosittaakaan, muotoilee ylilääkäri Sami Raasakka.

Koronaviruksen testausmäärät ovat pudonneet noin kolmasosalla. Positiivisten tulosten osuus on myös laskenut. Tämä johtuu lähinnä siitä, että jo positiiviseksi todettua kotitestiä ei käydä enää todistuksen takia testauttamassa.

– Tämä on hyvä asia. Hoito on kuitenkin oireenmukainen, ja oireiden lievittyessä myös tartuttavuus on riittävästi vähentynyt niin, että normaaliin elämään voi palata ilman kiinteää päivämäärärajaa, Raasakka sanoo.

Testausmäärät pysyvät kuitenkin suhteellisen korkeina siksi, että nyt päivystyksessä tehdään runsaasti influenssatestejä. Sama testi löytää myös koronan.

Osa maista vaatii yhä koronarokotustodistuksen

Etelä-Karjalassa osa matkailijoista on herännyt liian myöhään siihen, että jotkut maat saattavat yhä kysyä koronarokotustodistusta.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen rokotuksista vastaava hoitaja Sari Kuitto kehottaa tarkistamaan hyvissä ajoin ennen matkan varaamista, vaatiiko kohdemaa koronarokotustodistuksen.

Joillakin koronarokotusten väli on mennyt liian tiukille, ja suunniteltu lomamatka on pahimmillaan peruuntunut.

– On harmillista, jos lomamatka jää väliin puutteellisen rokotussuojan takia, Kuitto sanoo.

Etelä-Karjalassa koronarokotuksia on otettu viime viikkoina hieman enemmän kuin loppusyksyllä. Parin viikon aikana määrät ovat vaihdelleet päivittäin noin 170:n ja 50:n välillä.

Influenssarokotuksia puolestaan on otettu viimevuotiseen nähden reilut 1 000 kappaletta vähemmän. Rokotuksia on otettu tällä kaudella noin 37 300.

– Influenssarokotus kannattaa ottaa vielä, sillä influenssakausi on käynnissä, Kuitto kehottaa.

Suosittelemme sinulle