Hyppää sisältöön

Brasilian mellakka voi saada Bolsonaron kannattajia jopa kääntämään selkänsä entiselle presidentille, arvioi suomalaisprofessori

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professorin Teivo Teivaisen mukaan Bolsonaro tuomitsi mellakat siksi, että hän tietää, ettei vallankaappaus voisi onnistua.

Brasilian entisen presidentin Jair Bolsonaron kannattajat tunkeutuivat Brasilian pääkaupungissa hallintorakennuksen alueelle.
Bolsonaron kannattajat tunkeutuivat muun muassa Brasilian hallintorakennuksen alueelle. Kuva: Evaristo Sa / AFP
Olli-Pekka Toivanen

Brasilian entisen presidentin Jair Bolsonaron kannattajien mellakointi tuskin johtaa vallankaappaukseen, sanoo Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen. Mellakoissa on hänen mielestään silti ollut vallankaappausyrityksen aineksia.

Ylen sunnuntai-iltana haastattelema Teivainen toisti Ylen aamussa maanantaina näkemyksensä mahdollisen vallankaappausyrityksen epäonnistumisesta.

Brasilian asevoimien ja paikallisen poliisin välillä on kuitenkin spekuloitu olevan jännitteitä tällä hetkellä, hän kertoo.

– Aluepoliisi ja liittovaltion sotilaat ovat olleet vastakkain, yhdet ovat estäneet kulkua toisilta. En usko, että sekään johtaa asevoimien väliintuloon, Teivainen sanoo.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on tuominnut mellakoitsijoiden toiminnan. Bolsonaron on sanottu olleen hyvissä väleissä Yhdysvaltain ex-presidentin Donald Trumpin kanssa.

Teivaisen mielestä on selvää, että Yhdysvaltojen reaktio olisi saattanut olla laimeampi tai jopa osittain mellakoitsijoita tukeva, jos Trump olisi presidenttinä.

Hän uskoo Brasilian asevoimien tietävän, että mikäli ne yrittäisivät kaapata maassa vallan, Yhdysvalloilta ei heruisi tukea.

– Bidenin hallinto tuskin lähtee tukemaan vallankaappausyritystä millään tavalla, ainakaan sellaisella, joka voisi tulla julki. Asevoimat tietävät sen eivätkä ole niin tyhmiä, että lähtisivät ajamaan maata niin pahaan kansainväliseen paitsioon.

Teivainen: Bolsonaro ei halua hirttää omaa tulevaisuuttaan

Yhdysvalloissa Floridassa parhaillaan oleskeleva Bolsonaro on tuominnut mellakat. Hän tietää, että vallankaappauksella ei ole menestymisen mahdollisuuksia, Teivainen arvioi.

– Hän ei halua hirttää liikaa omaa poliittista tulevaisuuttaan, jota hänellä saattaa vielä olla, siihen, että lähtisi tällaista vandalistijoukkoa tukemaan.

Mellakat saattavat jopa vahvistaa presidentti Luiz Inácio Lula da Silvan hallintoa, Teivainen uskoo. Osa Bolsonaron kannattajista saattaa kallistua Lulan puolelle tapahtumien seurauksena.

– Suomalaisia varmaan tulee kiinnostamaan, mikä Lulan hallinnon ulkopolitiikka tulee olemaan vaikka suhteessa Venäjään, jota ei ehditty vielä kauheasti pohtia Lulan hallinnon alkuvaiheessa.

Toimittaja Sara Salmi kiteyttää sunnuntain tapahtumat minuuttiin.

Katso koko lähetys tästä linkistä.

Voit keskustella aiheesta 10.1. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Analyysi: Brasílian mellakka oli surullinen toisinto USA:n kongressitalon valtauksesta, eikä sen puhkeaminen yllätä

Brasilian hyökkäykset tyrmätään ympäri maailman – naapurimaa Argentiinan presidentti kuvaa tapahtumia vallankaappausyritykseksi

Suosittelemme sinulle