Hyppää sisältöön

Markku Kanerva ehti luvata liikaa: Suomi ei voi nyt lukita Agon Sadikua, Tomas Galvezia ja Robin Tihiä Huuhkajiin

Fifan säännöt ovat monimutkaiset, mutta Sadikun, Galvezin ja Tihin edustus ei ratkea, vaikka he pelaisivatkin Suomen paidassa Portugalin-leirillä. Pelit eivät myöskään aiheuta karenssiaikaa mahdolliseen maajoukkueen vaihtoon.

Agon Sadiku Suomen alle 21-vuotiaiden EM-karsintaottelussa Azerbaidzhania vastaan 7.6.2022.
Agon Sadiku iski maalin, kun Suomen U21-maajoukkue voitti kesäkuussa 2022 EM-karsinnassa Azerbaidzhanin. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Mika Halonen

Huuhkajien ja Ruotsin maaottelu suorana Yle Areenassa maanantaina 9.1. klo 20.40 alkaen. Torstaina 12.1. Suomi kohtaa Viron, lähetys Yle Areenassa alkaa kello 17.55.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelaa vuoden ensimmäiset maaottelunsa Portugalin talvileirillä. Tänä iltana Huuhkajat kohtaa Ruotsin Estadio Algarvella ja torstaina Viron Estadio da Noralla.

Eniten puhetta ja ihmetystä talvimaaotteluiden alla on aiheuttanut maajoukkueen kaksoiskansalaisten tilanne. FC Hongan 19-vuotias hyökkääjälupaus Agon Sadiku ja Manchester Cityn 17-vuotias laitapakki Tomas Galvez saavat A-maajoukkuedebyyttinsä Ruotsi-ottelussa. AIK:n 20-vuotias toppari Robin Tihi odottelee vielä debyyttiään.

Suomen ykköstähdet eivät ole mukana Portugalissa, sillä kyse ei ole Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan virallisesta maaotteluikkunasta. Leirikokoonpanon löydät jutun lopusta.

Ruotsissa syntyneen Tihin äiti on suomalainen, isä marokkolainen. Tihi kertoi joulukuussa Yle Urheilulle, että häntä oli aiemmin houkuteltu Marokon nuorten maajoukkueeseen. Tihi sanoi, ettei ole tehnyt vielä päätöstä A-maajoukkueestaan.

Galvez on syntynyt Lontoossa, ja hänellä on myös Englannin kansalaisuus. Hän on edustanut Suomea juniorimaajoukkueissa U15-ikäluokasta U19-ikäluokkaan.

Portugalin-leirillä ei ”leimata” pelaajia

Edellä mainituissa asioissa, kuten pelaajien henkilökohtaisissa maajoukkuepohdinnoissa, ei ole sinänsä mitään ihmeellistä.

Sen sijaan jalkapallon seuraajien keskuudessa pohdintoja on aiheuttanut se, millä perustein ja millaisin rajoituksin pelaajat voivat vaihtaa edustamaansa maata. Soppaa sakeutti entisestään Sadikun tapaus.

Sadiku pelasi Kosovon A-maajoukkueessa kaksi harjoitusottelua marraskuussa. Sadikun vanhemmat ovat Kosovon albaaneja.

Siitä huolimatta Sadiku edustaa nyt Portugalin-leirillä Suomea. Huuhkajien joukkueenjohtaja Joonas Vilkki kertoi Iltalehdelle (siirryt toiseen palveluun), ettei Sadikun maajoukkue-edustusoikeutta koskaan vaihdettu Kosovolle, vaan Fifan järjestelmän mukaan hän on yhä Suomen pelaaja.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva totesi Palloliiton tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) Sadikun tilanteesta, että ”siellä ei hoidettu paperihommia sillä tavalla kuin ne olisi pitänyt hoitaa”.

– Agonilla on vielä mahdollisuus edustaa Suomea, eli häntä ei ole sinänsä leimattu. Nyt meillä on mahdollisuus tehdä se. Me hoidamme paperihommat kuntoon, ja kyseessä on tosiaan kaksi virallista maaottelua.

Vuoden lopulla Helsingin Sanomissa kerrottiin (siirryt toiseen palveluun), että Kanervan mukaan myös Galvezilla on tiedossa, että hänen maajoukkue­valintansa voi sinetöityä tammikuun leirillä.

Toisin kuin Kanervakin on sanonut, Portugalin-leirin maaottelut eivät kuitenkaan ”leimaa” tai ”sinetöi” nuorukaisten A-maajoukkuevalintaa millään tapaa tai aiheuta karenssiaikaa mahdolliseen siirtoon toiseen maajoukkueeseen.

He ovat Portugalin-leirin jälkeen yhtä vapaita vaihtamaan edustusmaataan kuin olivat ennenkin sitä, sillä Portugalin-leirin ottelut eivät ole Fifan silmissä osa virallista kilpailua, joka sitoisi pelaajien edustusoikeuden. Asian vahvisti Yle Urheilulle A-maajoukkueen joukkueenjohtaja Vilkki.

Fifan säännösten mukaan virallisella kilpailulla tarkoitetaan Fifan tai maanosaliiton (esimerkiksi Uefa) järjestämää kilpailua, eli muun muassa arvokisoja, EM- tai MM-karsintoja tai Kansojen liigaa.

Palloliitosta kuitenkin tarkennettiin, että vaikka ottelut eivät ole osa virallista Fifan kilpailua, ne ovat kuitenkin virallisia A-maaotteluita. Ne vaikuttavat Fifa-rankingiin ja Palloliiton sekä Fifan tilastoihin. Debytantit saavat tililleen ensimmäisen virallisen A-maaottelun.

Huuhkajiin nyt valitut kaksoiskansalaiset ovat edustusoikeudeltaan suomalaisia, sillä he ovat edustaneet Suomen nuorisomaajoukkueita. He voivat hakea maajoukkue-edustuksen siirtoa jatkossakin, mutta sen voi tehdä vain kerran.

Suomen Robin Tihi taklaa Romanian Jovan Markovicia U21-maaottelussa Bukarestissa 25.03.2022.
Suomen Robin Tihi taklaa Romanian Jovan Markovicia U21-maaottelussa Bukarestissa 25.3.2022. Kuva: Alex Nicodim / NurPhoto / Shutterstock / All Over Press

Tässä tarkemmin sääntöviidakosta

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa teki syksyllä 2020 ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2008 mittavan modernisaation liittyen sääntöihin, jotka määrittelevät pelaajien edustuskelpoisuutta.

Fifa on julkaissut sääntömuutoksista nettisivuillaan ohjevideon (siirryt toiseen palveluun), jota myös Palloliiton lakimies ja kilpailutoiminnan johtaja Pekka Soini kehotti katsomaan, kun häneltä tiedusteli kommentteja kyseiseen aiheeseen. Youtubesta löydät videon tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

Pelaajan edustusoikeutta ohjaava ensimmäinen yleinen sääntö kuuluu, että pelaaja edustaa sen Fifan jäsenmaan maajoukkueita, mihin hänellä on pysyvä kansallisuus.

Toinen yleispätevä sääntö on, että pelaaja, joka on edustanut missä tahansa virallisessa jalkapallokilpailussa jonkun jäsenmaan joukkuetta, ei voi enää pelata toisen jäsenmaan joukkueessa.

On kuitenkin olemassa olosuhteita, joiden vallitessa pelaaja voi vaihtaa edustamaansa jalkapalloliittoa. Kolme oleellisinta vaihtoehtoa on esitelty ohjevideolla seuraavasti:

ENSIMMÄINEN VAIHTOEHTO LIITON VAIHTOON

  • Pelaaja on pelannut missä tahansa virallisessa maaottelussa nykyisin edustamassaan jäsenliitossa (paitsi ei A-maajoukkueessa).
  • Pelatessaan ensimmäisen virallisen ottelun nykyisessä jäsenmaassaan, hänellä ei vielä ollut sen maan kansalaisuutta, jota hän haluaisi siirtyä edustamaan.
  • Pelatessaan viimeisen virallisen ottelun nykyisessä liitossaan, hän ei ollut täyttänyt 21 vuotta.

TOINEN VAIHTOEHTO LIITON VAIHTOON

  • Pelaaja on pelannut A-maaottelun missä tahansa virallisessa kilpailussa nykyisessä jäsenmaassaan.
  • Pelatessaan ensimmäisen virallisen ottelun nykyisessä liitossaan, hänellä oli sen jäsenmaan kansalaisuus, jota hän haluaisi siirtyä edustamaan.
  • Pelatessaan viimeisen virallisen ottelun nykyisessä liitossaan, hän ei ollut täyttänyt 21 vuotta.
  • Pelaaja ei ole pelannut yli kolmea A-maaottelua nykyisessä jäsenliitossaan riippumatta siitä, ovatko ottelut olleet virallisia kilpailuja vai eivät.
  • Vähintään kolme vuotta on mennyt siitä, kun pelaaja pelasi viimeisen A-maaottelun, virallisessa tai epävirallisessa kilpailussa, nykyisessä liitossaan.
  • Pelaaja ei ole ollut nykyisessä liitossa mukana A-maajoukkueiden Fifan tai maaonosaliiton lopputurnauksessa.

KOLMAS VAIHTOEHTO LIITON VAIHTOON

  • Pelaaja pelasi A-maaottelun virallisessa kilpailussa.
  • Pelaaja menetti kansalaisuutensa vastoin omaa tahtoaan.
  • Pelaajalla on sen jäsenmaan kansalaisuus, jota hän haluaisi edustaa.

Sadikun, Galvezin ja Tihin tapaukset ovat sinänsä yksinkertaisia, eivätkä he kuulu suoraan edellä lueteltuihin kategorioihin. Heillä on ollut muun maan kansalaisuus jo silloin, kun he edustivat Suomea ensi kertaa virallisessa maaottelussa (ei A-maajoukkueessa). He voivat siis vaihtaa edustamaansa maata, toki vain kerran.

Jos he pelaavat Fifan säännösten mukaan viralliseen kilpailuun kuuluvan ottelun (jollaista Portugalin-leiriltä ei siis tule), voivat he silti vielä vaihtaa edustamaansa maata. Se pitää kuitenkin tehdä ennen 21 ikävuoden täyttymistä, ja tällöin kuvioon astuu myös kolmen vuoden karenssi maajoukkue-edustusten välille, eikä maaotteluita saa olla pelattuna enempää kuin kolme. Palloliitto vahvisti tämän sääntötulkinnan.

Illan ottelussa Suomella ainakin viisi debytanttia

Ruotsi julkaisi (siirryt toiseen palveluun) avauskokoonpanonsa Suomi-otteluun jo sunnuntaina.

Kanerva paljasti Palloliiton maanantaiaamun ennakossa (siirryt toiseen palveluun) sen, että Suomen avauskokoonpanossa on viisi A-maajoukkuedebytanttia. Maanantain aikana selvisi, että he ovat Lucas Bergström, Santeri Väänänen, Agon Sadiku, Kai Meriluoto ja Tomas Galvez.

Richard Jensen toimii ottelussa ensimmäistä kertaa Huuhkajien kapteenina. Ottelussa voi suorittaa kuusi pelaajavaihtoa.

Päivitetty kello 18.19: Täsmennetty kappaletta Vilkin vahvistamista tiedoista liittyen Portugalin-leirin otteluiden virallisuuteen.

Päivitetty kello 18.47: Portugalin leirin ottelut ovat virallisia A-maaotteluita, mutta eivät osa Fifan virallista kilpailua, joka vaikuttaisi edustusoikeusasiaan.

Suosittelemme sinulle