Hyppää sisältöön

Kymmenet suositut retkikohteet siirtyvät kunnille Kymenlaaksossa – virkistysalueyhdistys lopetti toimintansa ja lahjoittaa nyt omaisuutensa

Kunnat perustivat yhteisen virkistysalueyhdistyksen vuonna 2010. Siitä lähtien yhdistys on ylläpitänyt kuntien retkikohteita.

Maisema Mustalamminvuoren näköalatornista Repoveden kansallispuistossa. Jylhää metsää, kallioita ja havumetsää.
Repoveden kansallispuisto on yksi Kouvolan retkeilyhelmistä. Siellä on myös kohteita, jotka ovat siirtymässä virkistysalueyhdistykseltä kaupungin omistukseen. Arkistokuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Mirjam Tahkokorpi

Kymenlaakson kunnat ja kaupungit vastaavat jatkossa retkikohteidensa ylläpidosta ja kehittämisestä. Aiemmin ne on hoidettu Kymenlaakson virkistysalueyhdistyksen kautta.

Syynä on se, että virkistysalueyhdistys lopetti toimintansa viime vuodenvaihteessa.

Lue lisää: Kymenlaakson virkistysalueyhdistys lopettaa toimintansa – syynä verotus

Kymenlaakson virkistysalueyhdistys lahjoittaa omistamansa retkikohteet rakenteineen ja tarpeistoineen niiden sijaintikunnille käytettäväksi edelleen virkistystarkoituksiin.

Kouvolan tekninen lautakunta päättää lahjoituksen vastaanottamisesta torstaina.

Neuvottelut yrittäjien kanssa

Kouvolassa omistajavaihdos tarkoittaa, että retkikohteiden hoito siirtyy yhdistykseltä kaupungin tekniselle virastolle. Kaupunki on aiemminkin maksanut kohteiden ylläpito- ja jäsenmaksukustannuksia noin 60 000 euroa vuodessa.

Metsäinsinööri Kirsi Hokkanen kertoo, että kaupunki neuvottelee yrittäjien kanssa kohteiden huollosta ja käyttöoikeuksista.

– Neuvottelut ovat vielä kesken. Tavoitteena on, että kohteiden käyttö jatkuu ennallaan, Kirsi Hokkanen sanoo.

Yrittäjät vastaavat jatkossa retkikohteiden hoidosta sekä vuokrakohteiden vuokraamisesta retkeilijöille. Kouvolan alueella on esimerkiksi varaustupia, joita retkeilijät voivat vuokrata käyttöönsä maksua vastaan.

Murjanvuoren levähdyspaikka.
Murjanvuoren taukopaikka on siirtymässä Kouvolan kaupungin omistukseen. Kuva: Antro Valo / Yle

Mukana on Heisanharjun ulkoilualueen retkikohteet Jaalan pohjoisosassa, noin 18 kilometrin pituinen ulkoilureitti Orilammen, Mouhun ja Repoveden välillä, Väliväylän melontareitin laitureita, laavuja ja tulipaikkoja sekä Huhdanniemen, Susikosken ja Kuovinkallion laavut ja huoltorakennukset Kymijoen varrella.

Tällä hetkellä Särkilammen ja Heisanharjun varaustuvat ovat kiinni. Metsäinsinööri Kirsi Hokkasen mukaan tavoitteena on saada ne käyttöön kevääseen mennessä. Muilla tavoin virkistyskohteiden omistajavaihdos ei hänen mukaansa juuri näy retkeilijöille.

Yhdistys toimi yli 10 vuotta

Kymenlaakson kunnat perustivat virkistysalueyhdistyksen vuonna 2010, jolloin retkikohteiden hoito siirtyi kunnilta yhdistykselle.

Kouvolan, Kotkan, Haminan, Pyhtään ja Iitin yhteinen virkistysalueyhdistys on kehittänyt ja hoitanut muun muassa ulkoilureittejä, taukopaikkoja ja retkisatamia.

Näitä ovat olleet muun muassa Lehmäsaari Kotkassa, Ulko- ja Sisä-Nuokkosaari sekä Majasaari ja Piikkiö Haminassa, tietyt Repoveden kohteet, Väliväylän kohteet ja Heisanharju Kouvolassa.

Tekstiin on täsmennetty Kouvolan virkistyskohteiden kustannuksista kertovaa kohtaa 11.1.2023 kello 9.02.

Suosittelemme sinulle