Hyppää sisältöön

Aineen taidemuseolle Tornioon merkittävä lahjoitus nykytaiteen professori Maaretta Jaukkurilta

Lahjoitettavan kokoelman ominaisena piirteenä on pohjoismaisuus. Kokoelma on esillä tulevana syksynä 2023.

Maaretta Jaukkuri istumassa tuolilla
Maaretta Jaukkurin lahjoituskokoelma kertoo hänen omista kiinnostuksen kohteistaan. Kuva: Petri Summanen
Timo Metsäjoki

Aineen taidemuseo on saanut merkittävän lahjoituksen nykytaiteen professori, kuraattori Maaretta Jaukkurilta. Lahjoitus käsittää taidekokoelman, joka sisältää yli sata taideteosta kotimaisilta taiteilijoilta, kuten Paul Osipow, Kain Tapper ja Leena Luostarinen, sekä kansainvälisiltä taiteilijoilta mukaan lukien mm. Ilya Kabakov, Anne-Karin Furunes ja Hulda Hákon.

Aineen taidemuseon johtaja Virpi Kanniainen toteaa tiedotteessa, että lahjoitus täydentää erittäin hyvin taidemuseon omia kokoelmia.

– Aineen taidemuseo ja Tornion kaupunki ovat erittäin iloisia ja kiitollisia vastaanottaessaan Maaretta Jaukkurin ainutlaatuisen ja arvokkaan taidekokoelmalahjoituksen. Kokoelma on Aineen taidemuseolle monin tavoin merkittävä, sillä se on ajallisesti yhtenäinen läpileikkaus suomalaista nykytaidetta ja sisältää niin kansallisesti kuin ja kansainvälisesti ansioituneita taiteilijoita.

Pohjoismaisuus on kokoelman ominainen piirre

Maaretta Jaukkurin mukaan lahjoituskokoelma heijastaa hänen yli neljän vuosikymmenen aikana tekemäänsä yhteistyötä nykytaiteilijoiden kanssa.

– Olen kiinnostuksella seurannut Aineen taidemuseon kokoelmapolitiikkaa, jonka yhtenä painopisteenä on pohjoissuomalainen taide. Toivon todella, että kokoelmasta on iloa kaupungin asukkaille ja että se omalta osaltaan tarjoaa museolle mahdollisuuksia laajentaa näyttelytoiminnan sisältöä. Aineen taidemuseo on minulle tärkeä, sillä Tornio on isäni kotikaupunki ja olen myös elänyt ensimmäiset vuoteni Torniossa.

Maaretta Jaukkurin kokoelmasta kuratoitu näyttely avautuu Aineen taidemuseossa loppuvuonna 2023. Näyttelyn kuraattorina toimii Maaretta Jaukkuri itse.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle