Hyppää sisältöön

SAK:n liitot vilauttivat muskeleita vaikealla palkkakierroksella: Yhteiset työtaistelutoimet mahdollisia helmikuun alussa

Teollisuuden, kuljetusalan ja palvelualojen ay-pomot muistuttivat, että liitot voivat pian edistää yhteistä palkankorotusvaatimustaan yhteisillä painostuskeinoilla.

Riku Aalto, Annika Rönni-Sallinen, Ismo Kokko ja Jarkko Eloranta.
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto, Pamin Annika Rönni-Sällinen, AKT:n Ismo Kokko ja Sak:n Jarkko Eloranta arvioivat yhdessä työmarkkinatilannetta. Kuva: Lehtikuva
Jyrki Hara

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n merkittävät ammattitiliitot muistuttivat maanantaina, että palkansaajarintama on tällä palkkakierroksella poikkeuksellisen yhtenäinen.

Teollisuuden palkansaajia edustava Teollisuusliitto, palvelualojen työntekijöitä edustava PAM ja kuljetusalojen AKT antoivat yhteisen tilannekatsauksen työmarkkinaneuvottelujen tilanteesta.

SAK kertoi jo joulukuussa, että sen jäsenliitot ryhtyvät entistä tiiviimpään yhteistyöhön palkkakierroksella.

Jos sopimukseen ei pian päästä, tilanne voi nopeastikin kuumentua työtaisteluvaroituksiksi. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto totesi Ylelle, että yhteisesiintymisen tarkoitus on lähettää viesti työnantajalle.

– Haluamme viestiä sitä, että koordinoimme työntekijäjärjestöjen kesken sekä palkkaneuvotteluja että myös järjestöllisiä toimia.

Järjestölliset toimet tarkoittavat esimerkiksi ylityökieltoja ja lakkoja.

Teollisuusliitto käy pitkittyneitä työehtoneuvotteluja teknologiateollisuuden työnantajien kanssa, mutta osapuolten näkemykset palkankorotuksista eivät ole kohdanneet. Seuraava neuvotteluaika on huomenna tiistaina.

– Vielä ei järjestöllisten toimien aika ole, kun neuvottelupöydässä ollaan, Riku Aalto totesi.

AKT: Työkalut käytössä helmikuun alussa

Jos palkkaneuvottelut tyssäävät teknologiateollisuuden neuvottelupöydässä, voi Teollisuusliitto halutessaan antaa työtaisteluvaroituksen hyvinkin nopeasti. Sopimukseton tila alkoi jo joulukuun alussa.

Kuljetus- ja palvelualojen sopimukset ja työrauhavelvoite ovat sen sijaan vielä tammikuun ajan voimassa. Lakkovaroitus pitää lisäksi antaa kaksi viikkoa ennen työtaistelun alkua.

Yhteisiin painostustoimiin voidaan silti varautua jo tammikuun puolella.

– Jos ei mikään muu auta, niin nämä välineet täytyy olla työkalupakissa. Ja jos siltä näyttää, niin kyllähän ne siinä helmikuun alussa alkavat aktivoitumaan sitten nämä asiat, sanoi Auto- ja kuljetusalan työtekijäliiton AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko.

Palvelualojen ammattiliitto Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen ei vielä halunnut ennakoida liittonsa aikatauluja, jos työtaisteluihin joudutaan.

Hän totesi kuitenkin, että myös palvelualan työntekijät ovat mukana suunnittelemassa yhteisiä toimenpiteitä, jos palkkaneuvottelut eivät muutoin tuota tulosta.

Teollisuusliitolla, Pamilla ja AKT:lla on yhteensä noin 450 000 jäsentä.

Suosittelemme sinulle