Hyppää sisältöön

Vainajien säilytystiloista pulaa TAYSissa – vainajat odottavat sairaalassa jo yli kaksi viikkoa, kun hautajaisjärjestelyt venyvät

Vainajien säilytysmäärä kasvoi viime vuonna noin seitsemän prosenttia, mikä tarkoittaa noin 200 vainajaa. Tilanpuutteen vuoksi TAYSissa on turvauduttu myös erillisiin vainajakontteihin.

TAYSin akuuttihoidon vs. toimialuejohtaja Ville Jalkanen kertoo vainajien säilytysaikojen pidentyneen useilla päivillä. Vaikutusta on myös sillä, että säilytettäviä vainajia on ollut aiempaa hieman enemmän. Video: toimittaja Valtteri Kujansuu / Yle
Pasi Punkari,
Valtteri Kujansuu

Vainajien säilytystilat Tampereen yliopistollisessa sairaalassa ovat ruuhkautuneet. Syynä tälle on vainajien säilytysaikojen pidentyminen sairaalassa.

TAYSissa aika on pidentynyt vuosien aikana kolmella tai neljällä vuorokaudella. Nykyisin keskimääräinen säilytysaika on 15–16 vuorokautta.

– Hautaamiseen liittyviä asioita ei nykyään lähdetä edistämään niin nopeasti kuin aikaisemmin, sanoo TAYSin akuuttihoidon vs. toimialue­johtaja Ville Jalkanen.

Jalkasen mukaan ihmisiä on aika vaikea hoputtaa toimimaan nopeammin hautauksen järjestämisessä.

TAYSin akuuttihoidon vs. toimialuejohtaja Ville Jalkanen arvioi, että muutos vainajien pidentyneissä säilytysajoissa on tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Toinen merkittävä syy ruuhkautumiselle on, että vainajien krematorion kapasiteetti ei enää riitä.

Kangasalla Vatialan hautausmaan yhteydessä olevassa krematoriossa tuhkataan lähes kaikki Tampereen ja ympäryskuntien vainajat. Tuhkauksia tehdään arkipäivisin keskimäärin 12–13.

Seuraavaksi Pirkanmaata lähimmät krematoriot sijaitsevat Hämeenlinnassa, Lahdessa ja Jyväskylässä.

Vainajien säilytysmäärissä oli viime vuonna kasvua noin seitsemän prosenttia, mikä tarkoittaa määrällisesti noin 200 vainajaa. Vuoden aikana TAYSissa on säilytyksessä noin 2 500 vainajaa.

Vainajia joudutaan säilyttämään konteissa

Ruuhkan vuoksi TAYS on joutunut turvautumaan vainajakontteihin, joita käytetään väliaikaisina säilytystiloina. Tällä hetkellä käytössä on kaksi konttia. Viimeksi loppiaisen aikana vainajia jouduttiin siirtämään Hatanpään sairaalan säilytystiloista keskussairaalan säilytystiloihin.

Konttien käyttö vainajien säilytykseen kuulostaa karulta, mutta on pakon sanelemaa.

Kuvassa Tampereen yliopistollisen sairaalan vainajien nouto ja omaisten aulan sisäänkäynti. Kuva: Timo Turpeinen / Yle

– Vainajat pitää pystyä säilyttämään asianmukaisesti ja oikeissa lämpötiloissa. Silloin kontti on oikeastaan ainoa ratkaisu mitä voidaan käyttää, Ville Jalkanen sanoo.

Jalkanen ymmärtää, että asia herättää ihmisissä monenlaisia ajatuksia, mutta varsinaista palautetta asiasta ei ole tullut.

Vainajakontteja käytetään eri puolilla Suomea muuallakin.

Kolmas vainajatorni suunnitteilla

TAYSissa vainajia säilytetään kahdessa tornissa. Tornit rakennettiin O-rakennukseen noin kymmenen vuotta sitten, ja niihin mahtuu yhteensä 110 vainajaa. Näiden lisäksi on olemassa 24 perinteistä vainajien lokeropaikkaa.

TAYSilla on lisäksi vainajien säilytystiloja myös Valkeakoskella ja Hatanpäällä.

TAYSissa on jo reagoitu vainajien säilytyksen hankalaan tilanteeseen. Kahden vainajatornin lisäksi on olemassa varaus kolmannelle tornille, joka lisäisi paikkamääriä vielä 55 vainajalle. Tämä varaus aiotaan ottaa käyttöön ja tekeillä on investointiesitys.

– Uskon, että vuonna 2024 me saamme vielä yhden uuden säilytystornin. Se osaltaan ratkaisee ongelmia. Sen jälkeen ei todennäköisesti tarvitse enää turvautua kontteihin, Ville Jalkanen sanoo.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa on kaksi hissiperiaatteella toimivaa vainajatornia. Ne sijaitsevat TAYSin O-rakennuksessa. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Säilytystilan puute vaikuttaa myös tilojen desinfioimiseen. Vainajan säilytystilat desinfioidaan jokaisen vainajan jälkeen. Vainajatornit on puhdistettu yleensä perusteellisesti kerran vuodessa kesäaikaan, jolloin vainajia on yleensä vähemmän.

Tätä puhdistusta ei ole pystytty nyt viimeiseen pariin vuoteen tekemään, koska torneissa on ollut täyttä.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit kommentoida aihetta 11. tammikuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle