Hyppää sisältöön

Jätelain uudistus muuttaa kierrätettävien bio- ja pakkausjätteiden keräysjärjestelmää

Uuden jätelain tarkoituksena on nostaa kierrätysastetta ja saada siten materiaalit nykyistä paremmin kiertoon.

Biokaasukäyttöinen jakeluauto tankkaa biokaasuasemalla Oulun Ruskossa.
Tätä vuotta leimaa taloyhtiöiden kierrätettävien bio- ja pakkausjätteiden keräysjärjestelmän muutos. Kuva: Risto Degerman / Yle
Juha Hintsala

Jätelaki muuttaa kuljetusvastuut siten, että kunta alkaa huolehtia biojätteen ja pakkausjätteiden (lasi-, metalli-, kartonki- ja muovipakkaukset) kuljetuksista heinäkuussa 2023.

Lajittelun avulla säästetään luonnonvaroja ja hidastetaan myös ilmastonmuutosta.

Oulun seudulla Kiertokaari vastaa hyötyjätteiden kuljetuksesta toimialueellaan.

Asiakkaan näkökulmasta se on helpotus, koska Kiertokaari järjestää suurempia jätekuljetusten kilpailutuksia. Näin saadaan kiinteistölle tehokas ja edullinen toimija.

– Tämän pitäisi vähentää jäteautojen liikennettä ja päästöjä. Malli on kustannuksillaan entistä tehokkaampi toimialueella, sanoo Oulun Kiertokaari Oy:n toimitusjohtaja Sami Hirvonen.

Asiakkaat ovat olleet ihmeissään siitä, että käyttöön tulee niin kutsuttu kaksoisjärjestelmä, eli polttokelpoisen jätteen kilpailutus ei siirry automaattisesti Kiertokaarelle.

– Asukkaan pitää siis edelleen kilpailuttaa polttokelpoisen kuljetus itse, vaikka muiden jätelajien kuljetus on Kiertokaaren vastuulla, sanoo Hirvonen.

Jätekuljetusten kilpailutus tullaan järjestämään kuukauden sisällä, ja sen jälkeen tiedotetaan miten ja mitkä asiat muuttuvat.

– Asiakkaiden täytyy olla selvillä mikä muuttuu. Kannattaa seurata Kiertokaaren tiedotteita ja olla tarvittaessa yhteydessä meihin, kertoo Sami Hirvonen.

Suosittelemme sinulle