Hyppää sisältöön

Suomessa innostuttiin rakentamaan kamiinoita Ukrainaan – Tukes varoittaa: Verkon ohjeilla rakennettu kamiina ei sovellu muuhun käyttöön

Tukes on saanut ilmoituksen nettiohjeilla rakennettavista hätäapukamiinoista. Niiden vientiä Ukrainaan ei kielletä, mutta virasto haluaa muistuttaa, että itsetehdyssä kamiinassa on riskejä.

Kamiinan luukku auki ja pesässä palaa puita
Hätäapukamiinoita on tehty muun muassa oppilaitoksissa. Tämä kamiinan rakensivat LUT-yliopiston konetekniikan opiskelijat. Kuva: Kare Lehtonen / Yle
Elina Nieminen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on saanut ilmoituksen Ukrainaan rakennettavista hätäapukamiinoista. Ylitarkastaja Johanna Ahola Tukesista kertoo, että ilmoitus koskee piirustuksia, joita verkon keskustelupalstoilla jaetaan.

Yle on kertonut esimerkiksi koneharrastajien nettifoorumi Konekansa.netin tekemistä piirustuksista, jotka löytyvät foorumin sivuilta (siirryt toiseen palveluun). Myös LUT-yliopisto on jakanut suunnittelemiensa puukamiinoiden tekniset piirustukset internetsivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Johanna Aholan mukaan Tukes haluaa, että verkkosivuille, joilla piirustuksia jaetaan, tulisi selkeä ilmoitus siitä, ettei hätäapukamiina ole tarkoitettu pysyvään käyttöön.

– Ne eivät ole EU:n rakennustuoteasetuksen vaatimusten eikä ekosuunnitteludirektiivin mukaisia tuotteita. Niillä ei ole asuinhuoneistossa käytettäville kiinteän polttoaineen kamiinoille vaadittavaa CE-merkintää.

Ahola muistuttaa, että verkon ohjeilla itse tehty testaamaton kamiina ei välttämättä ole tiivis, ja sieltä voi päästä savukaasuja huonetilaan.

Tukes ei kiellä hyväntekeväisyyttä

Eri puolilla Suomea on viime viikkoina innostuttu hätäapukamiinoiden rakentamisesta. LUT-yliopiston lisäksi kamiinoita on rakennettu muun muassa Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa ja useissa yrityksissä. Yksittäiset ihmiset ja yritykset ovat myös lahjoittaneet rahaa kamiinoiden rakentamiseen.

Ylitarkastaja Johanna Ahola sanoo, ettei Tukes ole kieltämässä hyväntekeväisyyttä.

– Tarkoituksemme on vain viestiä, ettei kukaan nettisivuilta ohjeet löytävä vaan saa päähänsä rakentaa itselleen tällaista kamiina, ja asentaa sitä kotiinsa esimerkiksi sähköä säästääkseen. Nämä kamiinat on tarkoitettu hätäapuun kriisialueelle, kun asuinhuoneistoon ei saada lämpöä millään muulla tavalla.

Tukes muistuttaa, että jos kiinteän polttoaineen kamiina halutaan asentaa lisälämmönlähteeksi sisätiloihin, sen tulee olla vaatimusten mukainen ja täyttää ympäristöministeriön asetuksen vaatimukset rakennusten paloturvallisuuden osalta. Kamiina on asennettava valmistajan asennusohjeiden mukaan, ja sillä tulee olla CE-merkintä.

Suosittelemme sinulle