Hyppää sisältöön

Verenluovutus siirtyi Joensuussa väljempiin tiloihin seurakuntakeskukseen – uusien tilojen kapasiteetti jopa sata luovuttajaa päivässä

Joensuulaiset ovat ahkeria verenluovuttajia ja ajat täyttyvät nopeasti. Uusissa tiloissa luovuttajia pystytään ottamaan vastaan noin 25 enemmän päivässä.

Sani Juselius laittaa sidettä juuri verta luovuttaneen Heikki Variksen käteen.
Heikki Varis oli kahdeksatta kertaa luovuttamassa verta. Hoitaja Sani Juseliuksesta uudet tilat vaikuttavat toimivilta. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Karina Huttunen

Verta pääsee jatkossa luovuttamaan Joensuun seurakuntakeskuksessa Kirkkokadulla. Aikaisemmat tilat pääkirjaston Muikku-salissa kävivät ahtaaksi.

Uudessa tilassa luovuttajia voidaan ottaa päivittäin noin 25 enemmän. Kapasiteetti on parhaimmillaan jopa sata verenluovuttajaa päivässä. Luovutuspäiviä järjestetään myös aiempaa useammin ja tilaisuus on tunnin pidempään auki.

Ajat verenluovutukseen täyttyvät nopeasti

Punaisen Ristin Kuopion veripalvelutoimiston vastaava hoitaja Anne Torvinen iloitsee uusista väljemmistä tiloista. Kaikki materiaalit ja haastattelupisteet mahtuvat seurakuntakeskukseen paremmin.

Joensuulaiset ovat ahkeria luovuttamaan verta. Torvinen sanoo, että ajat täyttyvät nopeasti ja ovat monesti varattu täyteen. Jonkin verran peruutuksia tulee, mutta nekin täyttyvät useimmiten.

Veritilanne elää päivittäin, mutta eniten tällä hetkellä kaivataan O-, A- ja A+ -verityyppejä omaavia luovuttamaan.

– Toki kaikkia veriryhmiä tarvitaan joka päivä, Torvinen lisää.

Auttamisen halu houkuttelee luovuttamaan verta

Joensuulainen Heikki Varis on kahdeksatta kertaa luovuttamassa verta. Ensimmäisellä kerralla verenluovutus jännitti hieman, mutta nykyään ei ollenkaan.

– Ei se ole kuin maata tässä ja puristella tätä sidettä. Toimenpiteeseen ei mene kovin paljoa aikaa, Varis pohtii.

Verenluovutuksessa hänelle on merkityksellisintä se, että tietää auttavansa jotakuta. Heikki Variksesta olisi mukava, jos verenluovuttajille tulisi vielä viesti, kun heidän luovuttamansa veri on käytetty jonkun auttamiseen.

Aikoja on tällä hetkellä varattavissa huhtikuun loppuun saakka. Suurin osa verenluovutusikäisistä eli 18–70-vuotiaista sopii verenluovuttajiksi. Lisätietoja edellytyksistä saa muun muassa Veripalvelun verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle