Moni miettii nyt, voiko määräaikaisesta sähkösopimuksesta päästä eroon, jos se osoittautuu kalliiksi.
Periaatteessa se ei ole mahdollista ilman kuluja, mutta Facebookin sähköryhmissä on puhuttu myös kikasta, jonka avulla voi katkaista sopimuksen heti ilman kuluja.
Määräaikainen sopimus sitoo molempia osapuolia. Kuluttaja voi purkaa sen kesken sopimuskauden pääsääntöisesti vain muuttamalla asunnosta toiseen tai maksamalla sopimussakon.
Nettikeskusteluissa on myös esitetty, että määräaikaisesta sopimuksesta pääsisi eroon solmimalla samaan osoitteeseen uuden sopimuksen toisen henkilön nimissä – esimerkiksi puolison tai kämppiksen.
Kun Ylen toimittaja soitti asiakkaana sähköyhtiö Helenin asiakaspalveluun, yhtiöstä kerrottiin, että sopimuksissa on tosiaan tällainen porsaanreikä. Määräaikaisen sopimuksen voi katkaista, koska uusi sopimus korvaa vanhan sopimuksen.
Asiakaspalvelusta kerrottiin, ettei sähköyhtiöllä ole aikaa selvittää tapauksia. Helenillä on puoli miljoonaa sähköasiakasta, joten asia koskee potentiaalisesti suurta ihmisjoukkoa.
Helenin kuluttaja-asiakkaista vastaava johtaja Hanna Palenius sanoo kuitenkin, että sähkönmyyjät voivat pidättäytyä uuden sopimuksen tekemisestä sellaiseen kohteeseen, jossa on tehty sopimusrikkomus.
– Jos verkkoyhtiö on ilmoittanut kohteessa vallitsevasta sopimusrikkeestä, on myyjällä oikeus olla tekemättä sopimusta, mikäli se ei ole alueen toimitusvelvollinen yhtiö, Palenius sanoo.
Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan määräaikaiset sopimukset ovat molempia osapuolia sitovia, ja uuden sopimuksen tekeminen toisen päälle ei ole sopimusehtojen mukaista.
Sopimusrikkomuksen kulut voivat tulla kalliiksi sähköyhtiöstä riippuen.
Esimerkiksi Fortumilta sanotaan, että sopimusrikkomuksesta tulee asiakkaalle sadan euron sopimussakko ja muut kustannukset sopimuksen ennenaikaisesta päättämisestä. Nämä muut kustannukset voivat olla useita satoja tai jopa useita tuhansia euroja, koska ne saattavat sisältää koko jäljellä olevan sopimuskauden arvioitua sähkönkulutusta vastaavan hinnan.
Myös Vattenfall, Väre ja KSS Energia kertovat Ylelle, että sopimusrikkomuksesta vaaditaan asiakkaalta joko sakkoa tai korvauksia kuluista tai molempia. Ilmatar kieltäytyi kommentoimasta asiaa.
Onko järkevää sitoutua kiinteään hintaan?
Sähköyhtiöt tarjoavat määräaikaisia sopimuksia, pörssisähkösopimuksia ja toistaiseksi voimassaolevia sopimuksia. On mahdotonta sanoa varmasti, mikä sopimustyyppi on pitkällä aikavälillä paras vaihtoehto.
Kysyimme Kuluttajaliiton pääsihteeriltä Juha Beurling-Pomoellilta, mitä kannattaisi sopimusta tehdessä huomioida. Beurling-Pomoell näkee kaikissa sopimustyypeissä omat hyvät ja huonot puolensa.
Määräaikaiset sopimukset tuovat ennakoitavuutta. Kahden vuoden määräaikaisia sähkösopimuksia tarjotaan alle 20 sentin kiinteällä kilowattituntihinnalla. Niiden hinnat ovat laskeneet syksyn huipusta reilusti, jolloin kilowattitunnista sai maksaa jopa yli 50 senttiä.
Sopimusten kestot ovat esimerkiksi kuudesta 24 kuukauteen. Beurling-Pomoell kehottaa miettimään tarkkaan, kuinka pitkään sopimukseen on valmis sitoutumaan.
– Määräaikainen kiinteähintainen sopimus tuo ennakoitavuutta, mutta silloin pitää hyväksyä se, että markkinahinta voi kesken sopimuskauden painua pysyvästi alle markkinahinnan, eikä sopimuksesta juuri pääse eroon.
Toistaiseksi voimassa olevat sopimukset ovat nyt kalliita. Niiden kilowattituntihinnat lähtevät tällä hetkellä noin 35 sentistä. Sopimusehtojen puitteissa sähköyhtiöt voivat nostaa tai laskea hintaa kuukauden varoitusajalla.
– Tässä sopimusmallissa hyvää on, että hinta ei vaihtele tunnista tai päivästä toiseen. Sitä ei siis tarvitse koko ajan seurata.
Pörssisähkö on juuri nyt edullisinta. Pörssisähkön kuluneen kuukauden keskihinta on noin 16 senttiä kilowattitunnilta. Koko viime vuoden keskihinta oli reilut 15 senttiä.
Pörssisähkö näyttäisi siis tällä hetkellä selkeästi edullisimmalta, mutta viimeksi joulukuussa sen hinta liiteli jopa yli 60–70 sentin kilowattituntihinnoissa.
– On tärkeä ymmärtää, että jotta saa hyödyt irti eli voi suunnata kulutusta halvemmille tunneille, pitää olla osaamista ja viitseliäisyyttä rytmittää arkea hinnan mukaan.
Beurling-Pomoell ei suoraan ota kantaa siihen, mikä kolmesta sopimustyypistä on paras. Hän kuitenkin sanoo, ettei kuluttajan pidä kovin helposti luopua vallastaan.
– Kuluttajan kannattaa pitää kiinni vallastaan eli mahdollisuudesta irtisanoa sopimus ja valita muualta tilanteen muuttuessa, hän sanoo.
Voit keskustella aiheesta 11.1. klo 23 asti.