Hyppää sisältöön

Kauhajoki takoo armottomassa peliruuhkassa kovaa tulosta myös kansainvälisillä koriskentillä – ”Valmentajana miettii, miten kauan me pystymme tästä selviytymään”

Karhubasket dominoi kotimaan Korisliigaa ja tekee samaan aikaan kovaa jälkeä myös eurokentillä. Kauhajokiset ovat parhaillaan vieraskiertueella, jossa se pelaa 12 päivään jopa kuusi peliä.

Miesten Korisliigaa johtavan Karhubasketin pelaajille ottelut toimivat otteluruuhkassa harjoituksina.
Miesten Korisliigaa johtavan Karhubasketin pelaajille liigapelit toimivat otteluruuhkassa harjoituksina. Kuva: Yle Urheilu
Janne Karinkanta,
Timo Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Päävalmentaja Janne Koskimiehen alaisuudessa Karhubasket on voittanut kolme Suomen mestaruutta ja yhden hopean.

Koskimiehen mukaan kilpailu ja yhteistyö ovat ne elementit, jotka mahdollistavat Karhubasketin menestyksen.

– Tämä on kaikkein kurinalaisin ja parhaiten joukkueena pelaava ryhmä, mitä ainakaan minulla on koskaan ollut, valmentaja kehuu tämän kauden ryhmäänsä.

Tällä hetkellä Karhubasketin ainoa murheenkryyni on kammottava otteluruuhka. Se pelaa parhaillaan vieraspelikiertuetta, jossa 12 päivään on mahdutettu jopa kuusi matkapeliä, mikäli joukkue etenee perjantain välieristä sunnuntain Suomen cupin finaaliin Helsingissä.

Tiistaina 10. tammikuuta Karhubasket kaatoi Fiban Europe Cupin jatkosarjan kärkimatsissa Hapoel Haifan 66–59. Suomalaiselle korisjoukkueelle voitto Israelin maaperällä oli vasta historian toinen.

– Syksyn mittaan olemme pelanneet ja matkustaneet paljon, joten rutiinit ovat ainakin löytyneet. Silti valmentajana aina miettii, että miten kauan me pystymme tästä selviytymään. Nyt meillä on tosi hyvä tilanne, kun kaikki pelaajat on terveenä. Jos tulee poissaoloja, niin se nostaisi pelaajien kuormitusta entisestään.

Koskimies myöntää, että joukkue pelaa koko ajan äärirajoilla.

– Fysiikkavalmennuksen puolelta on tullut ohjeistus, että pyrimme pitämään kaikkien pelaajien ottelukohtaiset peliminuutit alle 25 minuutissa. Tässä olemme onnistuneet hyvin, sillä kenenkään kuormitus ei ole noussut kauhean korkeaksi, valmentaja toteaa.

15 miljoonan kilon möhkäle pellon keskelle

Kauhajokelaisen pellon keskelle kohosi viime vuonna 15 miljoonaa kiloa painava jättimäinen möhkäle. Suomen hienoimmaksi koripalloareenaksi kehuttu Karhubasketin uusi kotiluola vihittiin käyttöön syksyllä.

Miesten Korisliigaa johtavan Karhubasketin puheenjohtaja Vesa Ojala esittelee ylpeänä areenan taustatiloja. Pelaajilla on käytössä punttisali, kylmäaltaat ja tilavat pukuhuoneet, katsojille ja VIP-vieraille on ravintolat ja baari.

Valmentaja Janne Koskimies uskoo, että uusi ja hieno areena tuo entistä parempia pelaajia Kauhajoelle.
Valmentaja Janne Koskimies uskoo, että uusi ja hieno areena tuo entistä parempia pelaajia Kauhajoelle. Kuva: Yle Urheilu

Katsomopaikkoja on noin 2 500, ja ravintolatilat mukaan laskettuna yleisökapasiteetti nousee 3 500:een.

– Tämä juttu on pitkän ajan tulos. Olemme systemaattisesti menneet eteenpäin ja olemme tienneet samanaikaisesti, mitä tämä vaatii, Ojala kertoo.

Ensimmäisenä Korisliigan seurana yli miljoonan euron kulubudjetilla operoiva Karhubasket on rakentanut dynastian pieneen 13 000 asukkaan kaupunkiin Etelä-Pohjanmaalla.

Valmentaja Koskimies iloitsee muiden mukana uudesta Areenasta.

– Tämä helpottaa ja tuo joustavuutta, kun olemme paikan pääkäyttäjä. Myös motivaatiotasolla se on iso juttu, koska puitteet ovat loistavat ja tänne on mukava tulla.

Loisto-olosuhteet helpottavat töihintuloa rankimpana aikana

Upouusi ja suomalaisessa koripallossa ainutlaatuinen areena on aikamoinen valtti uusia pelaajia rekrytoidessa.

– Tämä oli iso bonus, en ole missään pelannut näin hyvissä tiloissa, sanoo Ranskassa ja Itävallassakin pelannut maajoukkuemies Daniel Dolenc, joka pelaa ensimmäistä kauttaan Kauhajoella.

Karhubasketin korintekovastuu jakaantuu tasaisesti usealle pelaajalle.
Karhubasketin korintekovastuu jakaantuu tasaisesti usealle pelaajalle. Kuva: Yle Urheilu

– Tammikuu on yleensä se rankin aika vuodesta. Töihin tuloa helpottaa, kun on tällaiset fasiliteetit, jossa voi harjoitella ja palautua. Se on todella tärkeää, niin henkisesti kuin fyysisesti.

Päävalmentaja Koskimies viihtyy Kauhajoella jo kuudetta vuotta, ensin apuvalmentajana ja vuodesta 2019 pääkäskijänä.

– Täällä on tosi vahva yhdessä tekemisen henki ja valmentaja saa paljon tukea taustalta. Esimerkiksi jostain huonosta pelaajavalinnasta ei ole laitettu valmentajaa tikunnokkaan. Myös kaikkien roolit seurassa ovat löytyneet. Valmentajalle on mukava tilanne, kun on päätäntävalta ja työrauha.

”Tätä tehdään koko kylän voimin”

Karhubasket ja uusi areena nähdään yrittäjähenkisellä Kauhajoella myös alueellisena vetovoimaprojektina.

– Kauhajokiset ihmiset ja yritykset ovat valtavan yhteisöllisiä. Emme halua olla vain pienen alueen seura. Uusi areena on tuonut valtavasti mielenkiintoa meitä kohtaan. Saadaan yleisöä kivasti paikalle ja herätetään mielenkiintoa myös Kauhajoen ulkopuolella ja alueellisesti. Tuntuu, että meitä fanitetaan ympäri Suomen, ja yhteydenottoja tulee kivasti muualtakin, iloitsee puheenjohtaja Ojala.

Päävalmentaja Janne Koskimies valmentaa Kauhajoella jo kuudetta vuotta
Päävalmentaja Janne Koskimies kehuu yhteisen tekemisen meininkiä Kauhajoella. Kuva: Yle Urheilu

Euroopan kenttiä kolunneella ja pari viimeisintä vuotta Susijengin isoon osastoon kuuluneella Daniel Dolencilla on perspektiiviä koko Kauhajoen yhteiseen ylpeydenaiheeseen.

– Tämä on paikka, missä yhteisö voi tulla yhteen ja kannustaa yhtä ja samaa asiaa. Tässä on se urheilun kauneus. Me painetaan urheilijoina hommia, mutta tätä tehdään koko kylän voimin. Tänne voi tulla ja nauttia illasta koko perheen voimin ja katsoa - ainakin toistaiseksi, hyvää koripalloa. Tämä on harvinaista suomalaisessa koriksessa, korostaa Dolenc.

Taustaryhmässä 26 henkilöä

Puheenjohtaja Vesa Ojala kertoo, että Karhubasketin taustaryhmässä vaikuttaa 26 henkilöä. Kaikilla taustaryhmäläisillä on oma roolinsa varainkeruussa ja muissa töissä joukkueen ympärillä.

– Moni taustaryhmästä on entisiä pelaajia. Alussa keräsimme rahaa omaan harrastukseen. Sitten tuli junnuja ja jatkoimme toimintaa. Aika monta vuotta vedettiin Botniabasket-junioriturnausta. Kun aloimme pelata divarissa, meitä oli siinä vaiheessa kymmenen henkeä keräämässä varoja. Nyt taustaryhmä on kasvanut 26:een.

Uusi areena auttaa myös pelaajien rekrytoinneissa.

Karhubasketin puheenjohtaja Vesa Ojala
Karhubasketin puheenjohtaja Vesa Ojala. Kuva: Yle Urheilu

– Me haluamme panostaa ja pelata Euroopassa. Tämä areena mahdollistaa sen, että voimme pelata eurooppalaisella pelistandardilla. Meidän ei tarvitse erikseen rakentaa mitään uutta europelejä varten, Ojala opastaa.

Seurapomo vahvistaa, että Karhubasketin tavoitteena on voittaa Suomen mestaruus sekä Suomen cup, ja sitä kautta pelata taas eurokentillä. Kauhajoella uskalletaan sanoa, että tähtäin on asetettu myös Mestarien liigaan.

– Rahallinen panostus on aika mittava. Puhutaan isoista rahoista, kun porukka lentää ympäri Eurooppaa. Mutta me näemme, että se on myös yksi vetovoimatekijä. Tämä on se pointti, että olemme kiinnostava seura myös pelaajille, Ojala lisää.

”Kukaan ei nouse muiden yläpuolelle”

Vasta 27-vuotiaana Susijengiin murtautunut ja pari viimeisintä vuotta maajoukkuerinkiin kuulunut Daniel Dolenc pelaa parhaillaan elämänsä kautta.

Dolenc on pelannut huikeasti erityisesti europeleissä. Hän johtaa joukkueensa korintekijätilastoa ja pisteet ovat syntyneet 78,6 prosentilla kakkosilla sekä 50 prosentin tarkkuudella uponneilla kolmosilla.

– Tärkein asia meidän menestykselle ovat olleet rutiinit ja terveenä pysyminen. Olemme olleet aika lailla 100-prosenttisessa kunnossa, vaikka otteluita onkin ollut paljon. Tässä hetkessä sitä miettii aina vain seuraavaa peliä. Jos miettii liikaa, se vaikuttaa liikaa perusasioihin, Dolenc tuumii.

Dolenc tähdentää, että avainasia Karhubasketille on siinä, että koko miehistö pelaa joukkueena.

Susijengin Daniel Dolenc pelaa ensimmäistä kauttaan Kauhajoella. Hän on pelannut aiemmin mm. Ranskassa ja Itävallassa.
Susijengin Daniel Dolenc pelaa ensimmäistä kauttaan Kauhajoella. Hän on pelannut aiemmin mm. Ranskassa ja Itävallassa. Kuva: Yle Urheilu

– Tässä joukkueessa on tosi hyviä pelaajia, mutta kukaan ei nouse muiden yläpuolelle. Pelaamme joukkueena, syötellään ja puhutaan paljon. Kemia on todella hyvä, me nautimme pelaamisesta.

Peliruuhkassa tarpomisen aikaan mitään asiaa ei voi ottaa itsestäänselvyytenä.

– Kun on paljon pelejä, silloin on vähemmän treenejä. Ne pelit tulevat olemaan samalla meille myös harjoituksia. Me haluamme voittaa. Mutta tärkeintä tässä on se, että parannetaan koko ajan. Se ei riitä, että jäädään tälle tasolle, Dolenc paljastaa menestysryhmän rajun vaatimustason.

Kauhajoella pidetään laatustandardeista kiinni

Päävalmentaja Janne Koskimies vakuuttaa, ettei hän pysty edes sanomaan selkäytimestä, kuka Karhubasketin pelaajasta on tehnyt minkä verran pisteitä.

– Tässä on juuri se meidän vahvuus, pisteet jakaantuvat tasaisesti. Meillä on useita hyviä pelaajia, mutta me pelaamme yhteistyön koripalloa.

Karhubasketilla on erityisen korkeat standardit siitä, millaisia heittoja joukkueen jäsenet ottavat.

– Hyvistäkin paikoista pelaajilla on malttia liikuttaa palloa vielä parempaan paikkaan. Ratkaisujen määrät jakaantuvat otteluissa tosi tasaisesti, eivätkä ne ole mitenkään erityisesti yhden tai kahden pelaajan käsissä, Koskimies alleviivaa.

Menestysvalmentaja Koskimies muistuttaa, että päivittäisessä tekemisessä korkeat vaatimukset liikkuvat molempiin suuntiin.

– Vaadimme paljon pelaajilta, mutta samaan aikaan seurajohdon kanssa keskustellaan paljon siitä, miten me pystymme tekemään tästä paikasta mahdollisimman hyvän pelaajille. Tämä (Kauhajoki) ei ole kuitenkaan kaiken keskellä oleva kaupunki. Täällä pitää hoitaa asiat hyvin, jotta me saamme tänne sen tyyppisiä pelaajia, joita me haluamme.

Suosittelemme sinulle