Ilmavoimat on julkaissut ensimmäisen havainnekuvan Suomen tulevien F35-hävittäjien maalausmerkinnöistä.
Samalla Ilmavoimat kertoi, että uuden kaluston tyyppitunnus on JF, joka tulee englanninkielisistä sanoista Joint Fighter. Nimellä halutaan korostaa koneen lisäarvoa ja merkitystä koko Puolustusvoimille.
– F-35 tuo koko puolustusjärjestelmälle merkittävää suorituskykyä, jolloin on luontevaa nimetä kone Puolustusvoimien yhteiseksi hävittäjäksi – JF, kertoo Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen tiedotteessa.
Englanninkielisessä sotilassanastossa joint tarkoittaa sitä, että kaikki puolustushaarat toimivat yhteen, sanoo entinen Ilmavoimien ja Puolustusvoimain komentaja, kenraali evp. Jarmo Lindberg: hävittäjät eivät ole vain Ilmavoimia, vaan koko Puolustusvoimia varten.
Uusien hävittäjien nimeäminen poikkeaa Ilmavoimien aiemmasta perinteestä. Ennen tyyppitunnus on johdettu koneen nimestä: nykyisten Hornet-hävittäjien tyyppitunnus on HN, Saab Drakenien DK ja Hawkien HW.
Suomi ostaa 64 kappaletta F-35A Lightning II -hävittäjiä. Kaluston numerointi alkaa JF-501:stä päättyen tunnukseen JF-564. Hornetien numerointi alkaa puolestaan 401:stä.
- Lue lisää: Tällainen on Suomen uusi hävittäjä F-35
Kaksi hävittäjää saa uniikit merkinnät hävittäjälaivueidensa perinteitä jatkaen. Koneyksilö JF-531:n takaosaan maalataan ilves ja JF-511:een visentti. Ilves on Karjalan Lennoston hävittäjälentolaivue 31:n tunnus ja visentti Lapin Lennoston laivue 11:n tunnus.
Hävittäjien merkinnät ovat matalaherätteisiä eli niissä ei ole voimakasta kontrastia. Esimerkiksi pyöreän kansallisuustunnuksen eli kokardin sinistä väriä häivytetään.
– Aiemmin kansallisuustunnuksen sininen rengas oli jopa jalkapallon kokoinen, mutta uudemmissa koneissa tunnusta on pienennetty ja sinistä väriä häivytetty, Lindberg sanoo.
Lindbergin mukaan matalaherätteisillä merkinnöillä pyritään siihen, että koneita olisi vaikea havaita. Kansainväliset sopimukset vaativat, että ilma-alukset pitää merkitä.
– Valtaosa sotilasilma-aluksista on nykyään väritykseltään harmaan eri sävyjä, jotta niitä olisi vaikea havaita taivasta vasten. Sotateollisuus on tutkinut vuosia, mitkä ovat parhaimmat värisävyt, Lindberg sanoo.