Hyppää sisältöön

Mediatiedot: Joe Bidenin varapresidenttikausien aikaisia asiakirjoja löydettiin yksityisestä toimistosta viime syksynä

Uutiskanava CNN:n tietojen mukaan osa asiakirjoista on huippusalaiseksi luokiteltua ja tiedustelulähteistä saatua erittäin arkaluontoista tietoa.

Joe Biden.
Arkistokuva. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kuvattuna Valkoisen talon edustalla lokakuussa 2022. Kuva: Will Oliver / EPA
Kai Jääskeläinen

Useita Joe Bidenin varapresidenttikausien aikaisia salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja on löydetty yksityisestä toimistosta marraskuussa, kertovat useat yhdysvaltalaismediat.

Bidenin henkilökohtaiset lakimiehet löysivät asiakirjat ajatushautomosta Washingtonissa, kertoo uutistoimisto Reuters viitaten CBS Newsin tietoihin asiasta.

Asiakirjat löytyivät 2. päivä marraskuuta eli päivää ennen välivaaleja, kertoo presidentin erityissyyttäjä Richard Sauber.

Uutiskanava CNN kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Yhdysvaltain kansallisarkisto siirsi asian tutkinnan oikeusministeriölle. Oikeusministeri on nimittänyt liittovaltion syyttäjän käymään läpi asiakirjat, minkä lisäksi myös liittovaltion poliisi FBI tutkii tapausta.

Valkoisen talon lakiosasto ilmoitti asiakirjoista välittömästi kansallisarkistolle, joka otti asiakirjat haltuunsa seuraavana päivänä, Sauber sanoo.

Hän lisää, että kansallisarkisto ei aikaisemmin ollut missään vaiheessa pyytänyt tai etsinyt kyseisiä asiakirjoja. Sauberin lausunnossa ei tarkennettu asiakirjojen sisältöä tai sitä kuinka salaisia ne mahdollisesti ovat.

CBS News kertoo, että asiakirjoissa ei ollut ydinaseisiin liittyviä salaisia tietoja.

CNN:n tietojen mukaan salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja löytyi kymmenkunta. CNN:n mukaan osa asiakirjoista on huippusalaiseksi luokiteltua ja tiedustelulähteistä saatua erittäin arkaluontoista tietoa.

Asiakirjat löytyivät toimistosta, jota Biden käytti presidentivaalikampanjaansa asti

Ajatushautomo oli osa Bidenin ja Pennsylvanian yliopiston välistä yhteistyötä. Bidenilla oli yliopistossa kunniaprofessuuri vuosien 2017-2019 välisenä aikana.

Toimisto oli Bidenin käytössä kausiluontoisesti vuoden 2017 puolivälistä aina siihen asti, kun Biden aloitti kampanjansa vuoden 2020 presidentinvaaleihin.

Biden toimi presidentti Barack Obaman varapresidenttinä vuosina 2009-2017.

Liittovaltion viranhaltijoiden on lain mukaan luovutettava viralliset ja salaiset asiakirjat virkakauden päätyttyä.

Lähteet: Reuters, AP, STT

Suosittelemme sinulle