Hyppää sisältöön

Simossa valmistellaan 11 miljoonan euron koulun rakentamista – talouden kestävyys vaatii kuitenkin tarkempia laskelmia

Simon kunnanhallitus esittää, että talousarvion suunnitelmavuosiin lisätään 11 miljoonaa euroa. Suunnitelmissa oleva yhtenäiskoulu kattaisi alakoulun, yläkoulun ja lukion.

Simossa tuulivoimaloista saatavat kiinteistöverotulot ovat jatkossakin ratkaisevia. Kunnan talouden tasapainoon vaikuttaa erityisesti se, milloin suunnitteilla olevat tuulivoimalat valmistuvat. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Simon kunnanhallitus päätti maanantaina esittää kunnanvaltuustolle varautumista uuden koulun rakentamiseen. Suunnitelmissa oleva yhtenäiskoulu kattaisi alakoulun, yläkoulun ja lukion.

Kunnanhallitus esittää, että talousarvion suunnitelmavuosiin lisätään 11 miljoonaa euroa. Vuodelle 2024 esitetään 5,5 miljoonaa ja vuodelle 2025 viittä miljoonaa euroa.

Kunnanjohtaja Vivi Marttilan mukaan hankkeen toteutuminen edellyttää kuitenkin tarkempia kuntatalouden kestävyyslaskelmia, koska iso investointi haastaa kunnan taloudellisen kantokyvyn.

Marttilan mukaan laskelmissa pitäisi pystyä toteamaan kunnan suoriutuvan sille tulevista kustannuksista ja velvoitteista. Kunta on tilannut tarkemman painelaskelman FCG:ltä.

– Tarvitsemme vielä lisäselvityksiä varsinaista investointipäätöstä varten. Hanke on suuruusluokkana Simon kunnalle erittäin merkittävä, Marttila toteaa.

Päätöksenteon pohjaksi tarvitaan vielä lisätietoa yläkoulun hallinto- ja teknisistä tiloista sekä tarkempi talouden painelaskelma vähintään 15 vuodelle.

Väen väheneminen pienentää verotuloja ja valtionosuuksia

Simon kuntatalouteen kohdistuu monia epävarmuustekijöitä.

Väestöennusteen mukaan kunnan väkiluku laskee merkittävästi lähivuosina ja päätyy alle 2 600 asukkaaseen jo vuonna 2027. Väkiluku jatkaa pienenemistään senkin jälkeen, mikä tarkoittaa sekä veronmaksajien että verotulojen ja valtionosuuksien pienenemistä. Myös lapsiryhmät pienenevät.

Merkittävä epävarmuustekijä on myös sote-uudistuksen yhteydessä tehtävä valtionosuusjärjestelmäuudistus. Simon kunta on taloudessaan riippuvainen valtionosuuksista ja niillä katetaan vuoden 2023 tilanteessa 27 % kunnan menoista.

– Nähtävissä on, että hyvinvointialueet eivät pärjää niille nyt kohdennetuilla varoilla ja valtion on kohdennettava jatkossakin valtionosuuksia kunnista hyvinvointialueille, kirjoitetaan kunnanhallituksen päätöksen valmistelussa.

Epävarmuutta aiheuttavat myös yleinen talouskehitys, korkokehitys ja yleiseen kustannustasoon, erityisesti rakennuskustannuksiin, liittyvä kasvupaine.

Simossa tuulivoimaloista saatavat kiinteistöverotulot ovat jatkossakin ratkaisevia. Kuntatalouden tasapainon kannalta erityisen merkittävää on se, milloin suunnitteilla olevat tuulivoimalat valmistuvat.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle