Hyppää sisältöön

Hampurilaisten hinnat harppasivat ison loikan ylöspäin – vertailu näyttää hintaerot

Hampurilaisen hinta on noussut vuodessa enimmillään 20 prosenttia. Hintojen kohoaminen todennäköisesti jatkuu tänä vuonna, uskovat yrittäjät. Selvitimme, miten kaiken kallistuminen näkyy nyt pikaruoka-alalla.

Hesburgerin hampurilainen punaisella taustalla.
Yksittäisen hampurilaisen hintaan on tullut paikoin jopa 20 prosentin korotus vuoden takaiseen verrattuna. Kuva: Sakari Piippo / Yle
Teemu Kammonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pikaruoan hinta on kääntynyt selvään nousuun kohonneiden kustannusten vuoksi. Asiakkaille näkyvä hinnankorotus johtuu tavarantoimittajien ja tukkujen nostamista hinnoista. Yksittäisen hampurilaisen hintaan on tullut paikoin jopa 20 prosentin korotus vuoden takaiseen verrattuna.

Lahdessa Ella Maria Hutri, Taika Lehtikangas ja Matias Mäki-Leppilampi ovat kokoontuneet aterialle Holman McDonald’siin. He syövät pikaruokaa kerran kaksi kuukaudessa.

– Sanoisin, että kymmenen euroa yhdestä ateriasta pystyn vielä maksamaan. Opiskelijana, jos hinnat nousevat, löydän muutakin syötävää, Ella Maria Hutri sanoo.

Kolmikon valitsemassa ravintolassa kerroshampurilaisen hinta on yksikseen 5,45 euroa. Ateria maksaa 8,95 euroa ja siihen kuuluu hampurilaisen lisäksi ranskalaisannos sekä 0,4 litran juoma.

Kysyimme tätä juttua varten McDonald'silta sekä sen kahdelta kilpailijaketjulta suosituimpien kerroshampurilaisten hintoja nyt ja vuosi sitten.

Burger King kertoo korottaneensa Whopper-hampurilaisen hintaa 30 sentillä 6,25 euroon. Hesburgerin kerroshampurilaisen hinta puolestaan nousi 90 senttiä 5,90 euroon. McDonald'sin Big Mac -hampurilaisen hinta on nyt noin 50 senttiä korkeampi kuin vuosi sitten, eli 5,45 euroa.

Kuluttajahinnat ovat olleet nousussa ravintola-alalla vuonna 2022. Kysyimme kolmelta suurelta ketjulta ja seitsemältä itsenäiseltä toimijalta tavanomaisen hampurilaisen hinnoista.

Vertailun tuotteeksi valittiin perinteinen hampurilainen lihapihvillä. Tuotteissa on paikallisia eroja, mutta hampurilainen tehdään suunnilleen samalla tavalla kaikkialla: sämpylä, pihvi, hieman kasviksia ja mausteet.

Suurilta ketjuilta pyysimme vertailuun kerroshampurilaisen, Big Mac -hampurilaisen ja Whopper-hampurilaisen hinnat. Ne ovat ketjujen suosituimpia tuotteita ja vertautuvat raaka-aineiltaan jokseenkin grillien tarjontaan. Ketjuravintoloissa tuotteiden hinnoissa voi olla eroja saman ketjun eri ravintoloiden välillä.

Oheisen taulukon hintavertailuun on syytä suhtautua suuntaa antavana. Vertailu kuitenkin osoittaa, että lähes kaikkien vertailtujen hampurilaisten hintaa oli nostettu viimeisen vuoden aikana.

Pikaruoalla menee kelvollisesti, hinnat nousussa

Pikaruokasektori on myynnillä mitattuna ravintolatoimialojen voittaja, kun taloudessa menee huonosti. Ketjuista kerrotaan, että loppuvuodesta 2022 myynti on palannut jotakuinkin pandemiaa edeltävälle tasolle.

Samaan aikaan nousevat hinnat koskevat myös pikaruokaa, mikä syö ravintoloiden kannattavuutta.

Restelin operoiman Burger Kingin ketjujohtaja Siru Kalpio kertoo ketjun nostaneen Whopper-hampurilaisen hintaa 30 sentillä viimeisen vuoden aikana. Syy hinnankorotuksen takana on tuttu: raaka-aineiden, sähkön, kuljetuksen ja muiden kustannusten nousu.

– Meidänkin on ollut pakko tarkastella hintoja. Omalla tekemisellä pystymme vaikuttamaan jonkin verran, mutta esimerkiksi raaka-aineiden hintoihin emme voi vaikuttaa, Kalpio sanoo.

Infografiikka kertoo ravintolaruokien kallistuneen voimakkaasti vuoden 2022 kesän jälkeen.
Ravintoloiden, ruokaloiden ja pikaruokapaikkojen kuluttajahinnat lähtivät kesällä 2022 voimakkaaseen nousuun. Kuva: Teemu Kammonen / Yle

Hesburger kertoo pandemia-ajan olleen ravintoloille ”olosuhteisiin nähden hyvä”. Yhtiö kertoo vuoden 2022 myynnistä tarkemmin lähiaikoina.

– Energian, kuljetuskustannusten ja raaka-aineiden hinnannousut heijastuvat luonnollisesti myös meidän toimintamme, Hesburgerin viestintäpäällikkö Petteri Pohjonen kommentoi.

Hesburger on nostanut kerroshampurilaisen hintaa vuoden 2022 alusta 90 sentillä. Korotus on 18 prosenttia aiempaan nähden.

Grilleillä myös korotuksia

Itsenäisten grillien tilanne ei ketjuista eroa. Korotuksia hintoihin on tullut muutamista prosenteista jopa kahteenkymmeneen.

Jyväskylä Grilli 21:n yrittäjä Mirva Mäkinen kertoo tehneensä noin kymmenen prosentin korotuksen tuotteidensa hintoihin. Kyse on Mäkisen mukaan grillin suurimmasta hinnankorotuksesta koskaan.

Kuopion Drive In Grilli puolestaan korotti marraskuussa hampurilaisen hintaa eurolla ja tammikuussa odottaa todennäköisesti seuraava korotus.

Kerroimme tällä viikolla kohonneista lounaiden hinnoista. Suuri osa lounasravintoloista nosti vuoden alussa tai jo syksyllä lounaan hintaa kohonneiden kustannusten vuoksi.

Lue myös: Lounaan hinta nousi jo lähes 13 euroon – vaihtavatko työpaikkaruokailijat eväisiin?

Perheen kipuraja lähellä

Lahden Holman McDonald'sissa hampurilaisaterian hinnan kipukynnys asettui noin kymmeneen euroon.

Outi Laitila kertoo aterioivansa muutaman kerran vuodessa perheensä kanssa pikaruokapaikoissa. Laitila kertoo perheen hintakipurajan olevan jo näkyvissä.

– Tämä ateria maksoi noin 25 euroa. Jos on isäntä mukana, tulee kymppi vielä päälle, Laitila sanoo.

Toistaiseksi ulkona syöminen on mahdollista, vaikka hinta hieman nousisi.

– Vielä ei olla siinä kohtaa. Voimme syödä ulkona, kun huvittaa. Jos koko perheen ruoka rupeaa olemaan 50 euroa, silloin se vaikuttaa, Laitila arvelee.

Juttua päivitetty 11.12023 kello 9.10: Lisätty McDonald'sin Big Mac -hampurilaisen hintatiedot.

Suosittelemme