Hyppää sisältöön

Patrik Laineen supervoima kuihtui mystisesti – asiantuntija kyseenalaistaa, onko NHL:n kiivas tahti suomalaiselle liikaa

Patrik Laineen tavaramerkkinä pidetään painavaa lyöntilaukausta. Uran edetessä maaleja on kuitenkin syntynyt lämärillä vähemmän ja vähemmän.

Patrik Laine skjuter.
Patrik Laine on pelannut tällä kaudella 24 ottelua tehoin 9+7=16 / -9. Kuva: James Guillory/USA TODAY Sports/All Over Press
Tommi Seppälä

NHL:n pohjasakkaan tätä nykyä lukeutuva Columbus pelasi sunnuntaina Washingtonissa yhden kauden parhaista peleistään. Se ajoi hyvin viime viikot pelanneen kotijoukkueen nurkkaan, mutta tulosta ei tullut. Ei edes yhdeksän kertaa maalia kohti laukoneelle Patrik Laineelle.

Loppulukemat kirjattiin Washingtonille 1–0.

Laine pääsi tinttaamaan ”omasta toimistostaan” pelkästään kolmannessa erässä niin monesti, että vain harvoin vastustaja selviää näin monesta yrityksestä kuivin jaloin.

Samaan hengenvetoon voidaan myös todeta, ettei Laineen viimeisin kuiva kausi pääse yllättämään. Tamperelaistaustainen laitahyökkääjä on osunut kymmenessä viime ottelussaan kerran. Vielä ennen joulua Laineen maila oli ollut tulikuumana osuen seitsemän kertaa yhdeksässä ottelussa.

Mikään ei ole enemmän Lainetta.

Laine aloitti NHL-uransa Winnipegissä syksyllä 2016 takomalla huimia maalimääriä, mutta uran edetessä pelaamisesta on tullut kylmä-kuuma-vuorottelua. Laineen kuumista jaksoista on puhuttu paljon, mutta laiturilla on myös kylmiä jaksoja vyöllään melkoinen määrä.

Laineen kohdalla puhutaan usein 10–15 ottelun jaksosta, jonka aikana maalihanat tyrehtyvät lähes kokonaan ja saman pesuveden mukana menee ehjä kokonaisvaltainen pelaaminen.

Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen sekä amerikkalaismedia The Athleticille Columbusta päivittäistasolla seuraava Aaron Portzline pohtivat syitä sille, miksi Laine tekee ison osan maaleistaan kuumien putkien aikana ja toisaalta, miksi Columbus ei pysty hyödyntämään Laineen erikoisosaamista ylivoimapelissään.

Kylmät kaudet syövät miestä, koska Laine elää maaleista

On kiistatonta, että Patrik Laine on tullut kauas potentiaalisesta 50 tai 60 maalin pelaajasta. Tästä ei sovi syyttää pelkästään Columbuksen heikkoa tilannetta seurana. Laine ei pysty takomaan NHL:ssä tulosta samaan tahtiin liigan parhaiden maalintekijöiden kanssa.

Näin on ollut jo pitkään, jo Winnipegissä. Laineen ensimmäiset kunnon pakkasputket nähtiin Winnipegissä kaudella 2018–2019. Hän pelasi kertaalleen 19 ja kertaalleen 22 ottelua tehden jaksojen aikana ainoastaan yhden maalin. Lisäksi nähtiin yksi 13 ja yksi 11 ottelun jakso, joissa hän teki kaksi maalia.

Laine pelasi siis kylmissä jaksoissa 65 ottelua tehden niissä kuusi osumaa. Toisaalta lopuissa 17 ottelussa maaleja syntyi 24.

Seuraavalla kaudella nähtiin kaksi maalitonta putkea, toinen seitsemän ja toinen kymmenen ottelun mittainen. Columbukseen siirryttyään Laine pelasi 11 ja 14 ottelun maalittomat jaksot ja yhden 11 ottelun putken, jonka aikana syntyi kaksi maalia.

Vuosittain tarjolla on ollut 2–3 pidempää putkea.

– ­Tällainen kiinnostaa minua valmentajana ihan älyttömästi. Tietysti, kun näitä numeroita miettii, tulee helposti ajatukseen, että hän on flow-pelaaja. Mutta miksi niin on, Ismo Lehkonen kysyy.

Patrik Laine tutkailee mailansa teippauksia.
Patrik Laine on pelaajaprofiililtaan artisti. Kuva: Icon Sportswire / Getty Images

– Väkisinkin alkaa miettiä, kun NHL:ssä joka toista päivää pelataan, että väsähtääkö hän, Lehkonen jatkaa.

Toinen puoli keskustelusta on henkistä sorttia. Laine on pelaajaprofiililtaan artisti, ei niinkään työn raskaan raataja. Maalintekijänä Tappara-kasvatti ei ole kylmä, analyyttinen ja pitkähermoinen saalistaja, vaan ennemminkin tunteella ja vaistoilla operoiva hetkessä eläjä.

Tämä korostuu vuoristoradan ääripäissä: kun on kivaa, on todella kivaa. Jos homma menee liisterissä tarpomiseksi, kehonkieli huutaa turhautumista.

– Laine osaa olla kova itselleen. Jos ottelun alussa asiat eivät ala sujua, hän saattaa turhautua ja lannistua, mikä vesittää koko loppuillan. Kun näitä pelejä tulee muutama putkeen, hän on mankelissa, josta hänen on vaikea päästä pois, Aaron Portzline näkee.

– Hänessä on juttuja, mitkä toimivat häntä itseään vastaan, The Athleticiin kirjoittava Portzline jatkaa.

Kun maalihanat kuivuvat, kaikki menee

Maalittomat jaksot ovat NHL:ssä väistämättömiä parhaillekin. Kokonaan toinen keskustelu on, mitä muuta kuin maaleja pelaaja voi kuivan kauden aikana pöytään tuoda, jotta joukkue voittaisi.

Laineen tapauksessa muukin pelaaminen on sakannut yleensä nopeasti maalihanojen kuivuttua.

Esimerkiksi kaudella 2018–2019 Laine oli pakkasella tehotilastossa 24 osuman verran. Miinuksista 19 tuli kuivien putkien aikana. Kahta vuotta myöhemmin kolmen, yhteensä 36 ottelun mittaisten kuivien kausien aikana miinusta kertyi 27 maalia. Viime kaudella Laine oli miinuksella seitsemän maalia, kun kahden kuivan putken aikana saldo oli yhdeksän pakkasta.

Ensin Laine päästää Lars Ellerin etupuolelleen huippu maalintekopaikkaan ja purkaa sen jälkeen kiekon suoraan siniviivalle vastustajan ulottuville. Sitten Laine päättää lähteä valumaan hitaasti vaihtoon, minkä jälkeen Washington luo Laineen laidalta maalipaikan.

Laine ei ole siis erityisen hyvä pelaamaan nolla-nollaa silloin, kun tähtäin on hieman vinossa.

Kolmen viime vuoden aikana vain seitsemällä NHL-hyökkääjällä on Lainetta (-44) heikompi tehotilaston lukema. Luvussa näkyy myös joukkueen tila, mutta täytyy pelaajalla itselläänkin lukemasta jokin vastuu olla.

– En näe tähän muuta syytä kuin sen, että jaksaminen ei riitä. Kun ihminen väsähtää, pelihuumori katoaa ja päästäkin tulee hitaampi. Silloin pelaamisesta tulee hieman hitaampaa ja helpommin fuskataan. Oireet pelaamisessa viittaavat tähän suuntaan, Lehkonen toteaa.

Kuulostaa kovalta, koska Laine on NHL:n varaustilaisuuden kakkospelaaja, joka iski tiskiin jo viisi vuotta sitten 44 maalia kaudessa. Kun nyt taskussa on vielä 8,7 miljoonan vuositulot takaava sopimus, vaatimustaso on johtajuudenkin osalta uudella tasolla.

Tällaista nähdään edelleen Laineelta liikaa. Kuskailua ja vaarallisia kiekonmenetyksiä kentän kriittisillä alueilla. Carolinaa vastaan kaksi peräkkäistä menetystä johti vierasjoukkueen maalipaikkaan.

Laine ei voi joukkueen toiseksi kalleimpana hyökkääjänä olla se, joka vuotaa. Sama koskee ryhmän kalleinta hyökkääjää, jenkkitähti Johnny Gaudreauta, jonka syyskaudesta ei ole lapsenlapsille tarvetta kovin pitkästi kertoa.

– Johtajuusasioihin on vaikea kommentoida ulkopuolelta, mutta minulle Laineen johtajuus näyttäytyy niin, että hän haluaa enemmänkin johtaa poikkeuksellisella osaamisellaan kuin tukemalla muita tai pitämällä palopuheita pukuhuoneessa. Johtajan ominaisuudet eivät ehkä ole hänen suurin vahvuus ja Gaudreau on hieman samanlainen, Portzline sanoo.

Miten ihmeessä Patrik Laine ei tee maaleja ylivoimalla?

Yksi suuri mysteeri Patrik Laineen ympärillä liittyy Columbuksen ylivoimapeliin. Laine ei ole takavuosien lennossa maalintekijänä, mutta ylivoimapelin ratkaisupelaajana hän tarjoaa uhan, johon maailmassa korkeintaan kourallinen pelaajia pystyy.

Miten tätä on Columbus pystynyt hyödyntämään? Kolmen kauden aikana Laine on tehnyt Ohion osavaltiossa kymmenen ylivoimamaalia. Winnipegissä hän teki parhaalla kaudellaan 20 ja toiseksi parhaallakin 15. Tämän kauden saldo on yksi. Lukema ja suoritus ovat naurettavan heikkoja ja siitä sopii myös valmennuksen kantaa vastuunsa.

Washingtonia vastaan Laine pääsi laukomaan ylivoimalla parhaalta paikaltaan.

Ennen kautta Laineen ja Calgarysta Columbukseen vaihtaneen Johnny Gaudreaun yhteispeliä odotettiin innolla. Lopputulema on ollut valtava pettymys. Kaksikolla ei ole minkäänlaista kemiaa ja tätä nykyä he pelaavatkin jo eri ketjuissa. Yhteisen ylivoimapelaamisen saldo on yksi tehty maali kahteen mieheen.

– Aika uskomatonta, eikö, Portzline naurahtaa.

– Loukkaantumiset ovat syöneet isosti ylivoimapeliä. Zach Werenski ja Adam Boqvist olivat ylivoimapelin ykköspuolustajia, mutta molemmat ovat nyt telakalla. Alivoiman on helpompi nyt keskittyä Laineeseen ja peittää syöttösuunnat hänelle, eikä joukkueen ylivoimassa riitä taito ja nopeus avata linjoja, Portzline lisää.

Laine ja Gaudreau eivät ole löytäneet toisiaan ja tästä saatiin viikonloppuna muutamia esimerkkejä. Vaikeudet alkavat ylivoimahauista. Laineen kehonkieli syöttöharhan jälkeen kertoo paljon.

Loukkaantumiset käsittävät kuitenkin vain tämän kauden. Kolmen kauden matalalentoa se ei selitä. Esimerkiksi suomalaisista Eeli Tolvanen on tehnyt neljän edelliskauden aikana vain yhden ylivoimamaalin vähemmän kuin Laine.

– Tehdäänkö siellä riittävästi töitä ylivoimapelin eteen? Parhaat ylivoimakoostumukset NHL:ssä tekevät aivan älyttömästi töitä kehittääkseen sitä. Roolit on mietitty todella tarkkaan jokaisen kohdalla. Se on oikeasti kovaa suunnittelua. Omaan silmään näyttää, että Columbuksessa mennään aika luomuna tällä hetkellä, Lehkonen sanoo.

NHL:n osakepörssi

NOUSUSSA

BOSTON
NHL-kauden paras joukkue jatkaa huimassa iskussa edelleen. Kymmenestä edellisestä ottelusta kahdeksan voittoa, eikä yhtäkään tappiota varsinaisella peliajalla. Kotikaukalossaan Bruins ei ole hävinnyt yhtään ottelua varsinaisella peliajalla. Mestarisuosikki.

ERIK KARLSSON
Puolustaminen ei aina ole priimaa, mutta taivas varjele, millaisessa tuloskunnossa San Josen 32-vuotias ruotsalaispuolustaja juuri nyt on. Pelkästään seitsemän edellisen ottelun saldo on kaksi pinnaa per peli (1+13). Hän on hakannut kaudella 41 otteluun 54 (13+41) täppää. Nuorten miesten peli, missä hyökkääminen on kaiken keskiössä, sopii ruotsalaisveteraanille. Pistepörssin seiska.

TAGE THOMPSON
Buffalo-hyökkääjä on kauden suurin sensaatio. Sentteri on noussut liigan kirkkaimpaan eliittiin ja hakkaa taululle käsittämätöntä tulossa. Pelkästään joulu-tammikuun saldo on uskomaton 17 maalia ja 27 pistettä 14 otteluun – siis lähes kaksi pistettä per ottelu. Läpimurtojen läpimurto!

LASKUSSA

TÄHDISTÖOTTELUN VALITSIJAT
Mitähän Mikko Rantasen olisi pitänyt tehdä enemmän tullakseen valituksi NHL:n tähdistöotteluun? Rantanen repi Coloradoa perässään läpi syksyn, kun tähtipelaaja toisensa perään putosi sairastuvalle. Turkulaisen pistekeskiarvo on yli yhden ja parhaimmillaan tämä on pelannut 29 minuutin otteluita. Mutta ei, fiasko.

JOHNNY GAUDREAU, COLUMBUS
Kuka vielä muistaa kesän huuman ja hypen amerikkalaishyökkääjän ympärillä? Siitä ei ole jäljellä käytännössä mitään. Se, että jenkkitaituri on lyönyt taululle lähes pisteen per peli, on kylmää huutoa, koska mitään muuta ei ole tarjolla. Gaudreau ei johda, eikä rypistele vastaan, vaan vajoaa ja alistuu muun häviämään kyllästyneen joukkueen mukana. Iso pettymys.

NHL-MEDIA
Se, miten Pohjois-Amerikassa media sulkee silmänsä ja korvansa Aleksandr Ovetshkinin tuelta Vladimir Putinille, on häpeällinen osa NHL:n hienoa historiaa. 800 maalin rajapyykin joulun alla rikkoneen venäläisen maaleja lasketaan kuin mitään fasismilinjauksia tai kuvia Putinin kanssa Instagramissa ei olisikaan. Samaan aikaan NHL on leiponut tästä itselleen kansikuvapelaajan. Vastenmielistä.

Suosittelemme sinulle