Hyppää sisältöön

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta sai 350 000 euron rahoituksen palvelukonseptien kehittämiseen

Kaksivuotisessa hankkeessa tutkitaan, testataan ja kehitetään luovien alojen osaamista hyödyntäviä digitaalisia palvelukonsepteja yhdessä yritysten kanssa.

Palvelumuotoilun professorin Satu Miettisen mukaan hankkeen tavoitteena on edistää luovien alojen kilpailukykyä Kuva: Marko Junttila

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta on saanut Business Finlandilta 350 000 euron rahoituksen yhteishankkeeseen. Mukana on useita yrityksiä, muun muassa Volvo ja Wetteri.

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan dekaani, palvelumuotoilun professori Satu Miettinen kertoo, että hankkeen tavoitteena on edistää luovien alojen kilpailukykyä uusien menetelmien, mallien ja työkalujen kautta. Nämä mallit hyödyttävät erityisesti luovien alojen yrityksiä ja asiantuntijoita.

Hankkeen tuloksia tullaan jakamaan aktiivisesti erilaisissa tilaisuuksissa sekä tieteelliselle yleisölle että luovien alojen ammattilaisille, jotta myös muut yritykset ja toimijat pääsevät hyödyntämään uutta tutkimustietoa ja osaamista.

Luovien alojen osuus bruttokansantuotteesta on Suomessa noin neljä prosenttia. Tämä jää kansainvälisestä tasosta, joka on seitsemän prosenttia. Tämän hankkeen avulla pyrimme edistämään kansallista tavoitetta kasvattaa luovan talouden osuutta vastaamaan kansainvälistä tasoa.

Satu Miettinen

Luovien alojen hyvä kilpailukyky hyödyttää myös muita toimialoja

Luovien alojen osaamista voi hyödyntää monella tavalla. Palvelukokemusta voi esimerkiksi simuloida teatterin keinoja hyödyntäen tai uudenlainen palvelukokemus voi muodostua myös verkossa uudenlaisen audiovisuaalisen teknologian avulla.

Lapin yliopiston hankeosuuden kokonaisbudjetti on puoli miljoonaa euroa, josta Business Finlandin rahoituksen osuus on 349 500 euroa. Rahoitus on myönnetty osana luovien alojen innovaatiorahoitushakua. Se toteuttaa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa ja on osa Euroopan unionin RRF-elpymisvälinettä (Recovery and Resilience Facility).

RRF-rahoituksen tarkoituksena on elvyttää Euroopan taloutta ja rakentaa entistä vihreämpää ja digitaalisempaa yhteiskuntaa.

Kaksivuotinen ”Empathy business: How to digitalise service prototyping and business through creativity?” -hanke toteutetaan vuosien 2023–2024 aikana.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle