Hyppää sisältöön

Kuusamon seurakunta juhlii sopuisassa ilmapiirissä

Seurakunta täyttää tänä vuonna 350 vuotta. Vahvana lestadiolaispitäjänä tunnetun Kuusamon seurakuntaa johtaa nyt nainen.

Kuusamon kirkkoherra Taina Manninen.
Kuusamon seurakuntaa johtaa kirkkoherra Taina Manninen. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle
Ensio Karjalainen

Kuusamon seurakunta täyttää tänä vuonna 350 vuotta. Seurakunta juhlii muun muassa näyttelyllä, joka on pystytetty juuri valmistuneeseen Kuusamon kansainväliseen kulttuuri- ja matkailukeskus Karhuntassuun. Kuusamon seurakunnan historiasta löytyy muutama merkittävä tapahtuma, jotka aiheuttavat keskustelua edelleen.

Muun muassa 1970-luvulla Kuusamon seurakunnassa elettiin kuohunnan aikaa, kun kirkkoherran vaalista muodostui suuri tapahtuma, sillä kirkkoherraksi valittiin ensimmäinen ei-lestadiolainen kirkkoherra sitten vuoden 1950, Raimo Karvonen. Nyt kirkkoherrana on nainen, Taina Manninen, joka sanoo Kuusamon seurakunnan elävän kaikin puolin sopuisaa elämää.

– Kun ajattelen ensimmäisiä omia pappisvuosiani Kuusamosta lähteneenä niin jos joku olisi minulle sanonut tuolloin, että tulen olemaan täällä kirkkoherrana niin en olisi ottanut kovin vakavasti. On se ihme, että näin tapahtui, toteaa Kuusamon kirkkoherra Taina Manninen.

Mannisen mukaan Kuusamon seurakunnassa eletään seesteistä aikaa.

– Elämme rauhallista seurakuntaelämää erilaisten ryhmittymien ja aikakausien saattelemana, joita meistä moni on kantanut mukanaan. Nyt meillä on keskusteluyhteydet joka suuntaan avoimet ja hyvät, Manninen sanoo.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Korjattu tekstiä 12.1.: Kaikki vakinaiset Kuusamon kirkkoherrat ennen vuotta 1950 ja vuoden 1978 jälkeen ovat olleet olleet ei-lestadiolaisia.

Suosittelemme sinulle